Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΗΝ… ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΟΛΗ Η ΗΠΕΙΡΟΣ

Την πιο κρύα ημέρα του φετινού χειμώνα διανύει σήμερα η Ήπειρος, όπως εξάλλου και ολόκληρη η χώρα. Η περιοχή μας έχει μπει εδώ και δύο ημέρες κυριολεκτικά στην… κατάψυξη, καθώς η θερμοκρασία, όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και στις πεδινές περιοχές κατρακύλησε χθες αλλά και σήμερα αρκετούς βαθμούς κάτω του μηδενός. 
Το ψύχος, που θα συνεχιστεί λιγότερο έντονο όμως ως την ερχόμενη Παρασκευή, δεν δημιούργησε προβλήματα στο οδικό δίκτυο, το οποίο παραμένει καθαρό στο σύνολό του σχεδόν και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Ωστόσο, προκαλεί «πονοκέφαλο» στους ντόπιους κτηνοτρόφους, ενώ ήδη οι παραγωγοί της Άρτας μετρούν ζημιές από τον παγετό στις καλλιέργειές τους.
Πάγος στην λίμνη
Χθες νωρίς το πρωί η θερμοκρασία στα Γιάννινα έπεσε ως τους οκτώ βαθμούς υπό το μηδέν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πάγος στην όχθη της Παμβώτιδας, από την πλευρά της Ντραμπάτοβας και κυρίως στο σημείο όπου περνούν τα οχήματα με την πλωτή εξέδρα απέναντι, στο Νησί. Τον πάγο έσπασαν με τα κουπιά τους οι ψαράδες της περιοχής για να απεγκλωβίσουν τις βάρκες τους!

Ζημιές στην Άρτα
Αρκετές πάντως είναι οι ζημιές που ήδη καταγράφουν στους πορτοκαλεώνες τους οι παραγωγοί της Άρτας. Η θερμοκρασία έπεσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπό το μηδέν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να παγώσουν ποσότητες από πορτοκάλια κυρίως, αλλά και μανταρίνια που ήταν έτοιμα για συγκομιδή και προώθηση στην αγορά. Αυτό που αναμένουν τώρα όσοι παραγωγοί έπαθαν ζημιές είναι οι αποζημιώσεις που θα εισπράξουν από τον ΕΛΓΑ, μετά την εκτίμηση που θα κάνουν οι αρμόδιοι γεωπόνοι στις καλλιέργειες με τα εσπεριδοειδή.

Πρόβλημα σε κοπάδια
Πρόβλημα όμως και σε πολλούς ντόπιους κτηνοτρόφους, ιδίως εκείνους που έχουν κοπάδια με αιγοπρόβατα, δημιουργεί ο παγετός που επικρατεί στην περιοχή μας τις τελευταίες ημέρες. Από την μία πλευρά, το δριμύ κρύο «κόβει» το γάλα στα πρόβατα που είχαν γεννήσει πριν τα Χριστούγεννα. Αυτό επανέρχεται δύσκολα, ακόμα και όταν ο καιρός φτιάξει! Από την άλλη, την περίοδο αυτή γεννιούνται νέα αρνιά και κατσίκια, τα οποία πρέπει να κρατιούνται ζεστά για να επιβιώσουν. Παράλληλα, έχουν παγώσει στέρνες και λούτσες στα ορεινά, μέσω των οποίων ποτίζονται τα κοπάδια.
Ζημιές έπαθαν και αρκετά σπίτια σε χωριά του Νομού μας, καθώς έσπασαν λόγω πάγου οι σωλήνες υδροδότησης που οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν φροντίσει να αδειάσουν εγκαίρως από νερό.

Καθαροί οι δρόμοι
Καθαρό στο σύνολό του σχεδόν είναι το οδικό δίκτυο στην περιοχή μας. Χθες το πρωί, τα συνεργεία της Περιφέρειας έριξαν ξανά αρκετό αλάτι σε όλα εκείνα τα σημεία όπου ο παγετός θα μπορούσε να δημιουργήσει «παγίδες» για τα διερχόμενα οχήματα, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δημήτρης Μαυρογιώργος. Έμφαση δόθηκε στις περιοχές των Τζουμέρκων, της Κόνιτσας, του Ζαγορίου και στο δρόμο προς Βοβούσα. Αντίστοιχα καθαρή παραμένει και η Εγνατία Οδός. Λίγη παραπάνω προσοχή απαιτείται στο τμήμα της απ’ το Μέτσοβο ως τα Γρεβενά.

Η πιο κρύα ημέρα…
Η πιο χαμηλή θερμοκρασία στα Γιάννινα καταγράφηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1966, όταν το θερμόμετρο είχε δείξει 13 βαθμούς υπό το μηδέν. Η σημερινή ημέρα είναι η πιο κρύα μέχρι στιγμής του φετινού χειμώνα, αν και δεν μοιάζει πιθανό να καταρρίψει το παραπάνω ρεκόρ.
Όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο αναπλ. καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει σήμερα νωρίς το πρωί στους 9 βαθμούς υπό του μηδενός μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, ενώ το μεσημέρι μόλις που θα φτάσει τους 2 βαθμούς πάνω από το μηδέν. Στο Μέτσοβο το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει σήμερα μείον 16 βαθμούς και στο Δελβινάκι μείον 12!
Ωστόσο, από αύριο, Τετάρτη ανεβαίνουν ελαφρώς οι ελάχιστες και οι μέγιστες τιμές. Η θερμοκρασία το πρωί θα πέσει στους μείον 6 και το μεσημέρι θα φτάσει στους 3 βαθμούς Κελσίου. Μεθαύριο, Πέμπτη η χαμηλότερη τιμή θα είναι μείον 5 βαθμοί. Πάντως ο καιρός αλλάζει από την Παρασκευή, αφού, σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα θα γυρίσει σε Νοτιά και θα έχουμε βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ η ελάχιστη θερμοκρασία στην πόλη μας θα ανέβει πάνω από το μηδέν.

Με νερό και ξύδι ξεπαγώστε το παρμπρίζ 
Εάν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας έχει πιάσει πάγο, μπείτε στο όχημα, βάλτε μπρος και αφού περιμένετε λίγο να δουλέψει η μηχανή ανοίξτε την θέρμανση και βάλτε τον ζεστό αέρα. Επιλέξτε την θέση του διακόπτη που στέλνει τον αέρα στο παρμπρίζ. Στη συνέχεια ρίξτε στο παράθυρο αντιψυκτικό υγρό που έχετε φτιάξει μόνοι σας από νερό σε θερμοκρασία δωματίου και ξύδι.



Πηγή:  proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: