Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Εσύ το διάβασες;

Του Γρ. Νικολόπουλου


Ο Χρυσοχοΐδης, με τη δήλωσή του ότι δεν διάβασε το μνημόνιο, μας έδωσε την ερώτηση που θα διαλύσει το πολιτικό σύστημα στις εκλογές. Η ερώτηση είναι: «Εσύ διάβασες το μνημόνιο;». Και δεν θα αναφέρεται στο προηγούμενο μνημόνιο, αλλά σε αυτό το καινούριο που θα το υπογράψει και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ. Το νέο μνημόνιο που είναι προϋπόθεση για να εγκριθούν από τις ευρωπαϊκές χώρες τα 130 δισ. ευρώ για να πληρωθούν τα ομόλογα του Μαρτίου, ύψους 15 δισ. ευρώ, και για να υλοποιηθεί το πολύπαθο PSI. Διότι χωρίς τη δέσμευση των κομμάτων, χωρίς την ψήφιση του νέου μνημονίου από όλους και χωρίς την υλοποίηση των μέτρων που προβλέπει (και τα οποία είναι πολύ σκληρά για όλους και κυρίως για τους πολιτικούς που δεν τολμάνε να κυκλοφορήσουν στον δρόμο), λεφτά δεν πρόκειται να δούμε. 

Αυτό που θα γίνει είναι ότι θα ανακοινωθεί το PSI ως καταρχήν συμφωνία με τους ομολογιούχους, αλλά για να υλοποιηθεί θα πρέπει η Ε.Ε. να εγκρίνει (και να περάσει από τα κοινοβούλια) την εκταμίευση των 130 δισ. ευρώ και για να το κάνει αυτό ζητά πρώτα να υπογραφεί και να υλοποιηθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα. Με λίγα λόγια, ή οι πολιτικοί μας θα υπογράψουν ή θα τα τινάξουν όλα στον αέρα. Και έτσι, φτάνοντας κάποια στιγμή στις εκλογές και καθώς δεν θα μπορούν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία, διότι ούτε λεφτά υπάρχουν, ούτε μπορούν να εμφανιστούν δημοσίως χωρίς να προπηλακιστούν, θα περιοριστούν σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, debate και άλλα τέτοια. Εκεί, λοιπόν, η ερώτηση που θα θέσει ο κάθε σοβαρός δημοσιογράφος σε κάθε πολιτικό των τριών κομμάτων είναι: «Εσείς το διαβάσατε;».

Αν η απάντηση είναι «ναι», οι ψηφοφόροι θα τους μουντζώνουν. Αν η απάντηση είναι «όχι», πάλι οι ψηφοφόροι θα τους μουντζώνουν. 

Η ερώτηση αυτή αρκεί για τη διάλυση του πολιτικού συστήματος όπως το ξέρουμε σήμερα.

Το τι θα γίνει μετά, είναι βέβαια άλλο ζήτημα. Αλλά και πάλι, η ερώτηση αυτή θα συνοδεύει όλους τους σημερινούς βουλευτές, το πολιτικό μέλλον των οποίων είναι πολύ ζόρικο. 

Θα έλεγα ότι τελείωσαν, αλλά δεν τελείωσαν, διότι τα καταστατικά των κομμάτων γράφουν ότι οι σημερινοί βουλευτές είναι αυτοδικαίως υποψήφιοι εκτός αν παραιτηθούν ή διαγραφούν από το κόμμα. Πάλι λοιπόν τους ίδιους θα έχουμε και ίσως και μερικούς καινούριους, αν τολμήσει κάποιος πολίτης να κατέβει σε αυτές τις εκλογές με τους συνδυασμούς αυτών των κομμάτων.

Οπως και να γίνει, όμως, η κατάσταση των Ελλήνων δυστυχώς δεν θα μεταβληθεί στο ορατό μέλλον. Χρήματα δεν θα υπάρχουν, τα κεκτημένα που απέμειναν θα χαθούν και το αν θα επιβιώσει η χώρα θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα να παράγει και να εξάγει, παρά τα εμπόδια που του βάζουν και θα συνεχίσουν να του βάζουν ο πολιτικός κόσμος και η δημόσια διοίκηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: