Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

«Εκτέλεσαν» δικαστή που ήταν κατά των εκτελέσεων

Η απόφαση έγινε γνωστή το απόγευμα της Τρίτης και αφορά την αντικατάσταση της Τερέζα χόθορν στην προεδρία της εκδίκασης της υπόθεσης του Ρόντρικ Χάρις. Ο νεαρός κατηγορείται ότι το 2009 πυροβόλησε και σκότωσε δύο άτομα πριν εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με αστυνομικούς. Οι πιθανότητες να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών ήταν πολύ μεγάλες και όπως φαίνεται κάποιοι έσπευσαν να κλείσουν κάθε «παραθυράκι».
Η Χόθορν είχε χαρακτηρίσει προ μηνός με απόφασή της αντισυνταγματική την νομοθεσία του Τέξας που επιτρέπει την θανατική ποινή, καθώς σε αυτήν δίνεται η δυνατότητα στην εισαγγελία να ζητήσει την εσχάτη των ποινών χωρίς να δικαιολογείται από τα στοιχεία της υπόθεσης.

Ετσι, με απόφαση του προϊσταμένου της Τζον Οβαρντ, κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας του Ντάλας, η Χόθορν αντικαταστάθηκε, λόγω... προσωπικών πεποιθήσεων που έχει εκφράσει για την θανατική ποινή.

Στην ακροαματική διαδικασία που προηγήθηκε, ο εισαγγελέας Πάτρικ Κίρλιν υποστήριξε ότι η Χόθορν του είχε πει ότι «μερικές φορές πρέπει να ακούς την καρδιά σου» και γι' αυτό, συν τοις άλλοις, ζήτησε την απομάκρυνσή της.

Το Τέξας είναι η «πρωταθλήτρια» Πολιτεία στις εκτελέσεις, με πάνω από 10 το 2011 και 321 καταδικασμένους σε θάνατο. Από το 1976 έχουν εκτελεστεί 474 άνθρωποι.

Η αναλογία εκτελέσεων ανά εκατομμύριο κατοίκων προσεγγίζει τις 19, όταν στο σύνολο των ΗΠΑ είναι μόλις 1,5.




Πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: