Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Παρέμβαση Θανάση Οικονόμου για την μεταβίβαση υποδομών από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα στην Αυτοδιοίκηση.


Παρέμβαση για την μεταβίβαση υποδομών από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα στην Αυτοδιοίκηση, έκανε ο Θανάσης Οικονόμου κατά τη συζήτηση του ΚΤΕ Αθλητισμού και στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τη βία στα γήπεδα, όπου περιλαμβάνονται και λοιπές διατάξεις. Συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου αναφορικά με τη διάρθρωση και τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Αθλητικού Σχεδιασμού (ΕΣΑΣ),  επισήμανε την αναγκαιότητα να υπάρχει περιφερειακός χαρακτήρας, ώστε να αποφευχθεί ο αθηνοκεντρικός συγκεντρωτισμός.  

Επιπλέον, αναφέρθηκε και σ’ ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, στο άρθρο 38 του νομοσχεδίου που αφορά την μεταβίβαση υποδομών από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ( ΕΤΑ) στην Αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Οικονόμου ζήτησε οι μεταφερόμενες υποδομές να κατευθυνθούν στους Δήμους και όχι στην Περιφέρεια, προκειμένου να υπάρξει πιο άμεση αξιοποίηση από τις τοπικές κοινωνίες, κάτι το οποίο συνάντησε τη σύμφωνη γνώμη και της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ειδική αναφορά έκανε, ωστόσο, στο ζήτημα της μεταφοράς υποδομών στα Γιάννενα, όπου δεν υπάρχει καμία πρόνοια για το νομό αν και υπάρχουν ακίνητα προς χρήση και «θα πρέπει να αποδοθεί στην Αυτοδιοίκηση και η ιδιοκτησία τους πολύ άμεσα». Ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τους παλιούς στρατώνες (δημοτικό παρκινγκ) αλλά και το ακίνητο του ΕΟΤ στις πηγές Λούρου που θα μπορούσαν να δοθούν προς αξιοποίηση από το Δήμο Δωδώνης. 

Ο κ. Οικονόμου τόνισε στον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Γερουλάνο, ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας εξαντλητικός κατάλογος με τις υποδομές των ΕΤΑ που θα μπορούν να μεταβιβαστούν στην Αυτοδιοίκηση των Ιωαννίνων και «σ’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει και η αντίστοιχη κινητοποίηση όλων μας και ειδικότερα των Δήμων». Ο κ. Γερουλάνος δεσμεύθηκε ότι στο επικείμενο νομοσχέδιο για τον τουρισμό και την αναδιοργάνωση του ΕΟΤ θα υπάρξει αυτός ο κατάλογος.

Όσον αφορά, δε, το θέμα των συμβασιούχων Αρχαιολόγων, ο Θανάσης Οικονόμου επισήμανε ότι η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για 60μήνη μέγιστη απασχόληση (αντί 24 μηνών) είναι στη σωστή κατεύθυνση αφού το θέμα αυτό υπήρξε η αιτία να σταματήσουν οι ανασκαφές για μεγάλα διαστήματα. Ζήτησε, όμως, στο διάστημα των 60 μηνών να μην συμπεριλαμβάνονται διαστήματα εργασίας στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς είναι «η αιτία που σταματούν οι ανασκαφές για μεγάλα διαστήματα». Η πρόταση του βουλευτή έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: