Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΕΛΠΙΔΑ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ!

Με την κρίση καθημερινά να αυξάνεται και τις ευκαιρίες για ανάπτυξη να μειώνονται δραματικά, η Ήπειρος πρέπει άμεσα να βρει νέους τρόπους για να ξεφύγει από τη στενωπό. Ένας από αυτούς είναι η σωστή αξιοποίηση της πλούσιας γης της και βεβαίως της κτηνοτροφίας, που αποτελεί «σήμα κατατεθέν» για την περιοχή μας. Τόσο οι Φορείς, όπως η Περιφέρεια, όσο και οι ιδιώτες επενδυτές, μπορούν να στραφούν άμεσα στην βιολογική κτηνοτροφία, για την οποία υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Μέχρι στιγμής, το μεγάλο παράπονο των λίγων παραγωγών που ασχολούνται με την βιολογική κτηνοτροφία στην περιοχή, είναι το γεγονός, ότι σε αυτήν δεν υπάρχει ούτε ένα βιολογικό σφαγείο!
Έτσι, αναγκάζονται να σφάζουν τα ζώα τους σε κοινά σφαγεία και βεβαίως να τα πωλούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που θα έπρεπε, χάνοντας χρήματα και καθιστώντας τώρα την βιολογική κτηνοτροφία εντελώς ασύμφορη.

Το τρίπτυχο…
Όπως υποστηρίζουν Ηπειρώτες που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, για να αναπτυχθεί ο συγκεκριμένος κλάδος στην περιοχή μας πρέπει να υπάρξουν τρεις βασικές προϋποθέσεις: Να γίνουν βιολογικές καλλιέργειες, ώστε να υπάρχουν ζωοτροφές (τώρα οι παραγωγοί βιολογικών κοπαδιών αναγκάζονται να παίρνουν ζωοτροφές ακόμη και από τα Γρεβενά), να γίνουν βιολογικά τυροκομεία (μέχρι στιγμής υπάρχει μόλις ένα μικρό στην Ήπειρο, του Βασ. Πορίκη στην Κάτω Μερόπη που είναι πιστοποιημένο) και βεβαίως να γίνουν βιολογικά σφαγεία.
«Πρόκειται για το τρίπτυχο ανάπτυξης της βιολογικής κτηνοτροφίας στην περιοχή μας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα σπάργανα. Η γη της Ηπείρου είναι ιδανική, αφού είναι αμόλυντη από ραντίσματα και μπορούν πολλοί παραγωγοί να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο επάγγελμα» λένε Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι.

Αρχή με σφαγείο…
Το βασικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη βιολογικού σφαγείου στην Ήπειρο, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί, ιδιαίτερα του ακριτικού Πωγωνίου, να μην αξιοποιούν τα 3000 και πλέον πρόβατα, αλλά και τις εκατοντάδες αγελάδες που εκτρέφουν! «Δεν είναι δυνατόν, η κατεξοχήν κτηνοτροφική περιοχή της χώρας να μην έχει ένα βιολογικό σφαγείο. Από αυτό θα πρέπει να γίνει η αρχή, για να αναπτυχθεί ο συγκεκριμένος κλάδος στην Ήπειρο» λένε παραγωγοί.

Μόνο το Κεφαλόβρυσο…
Σήμερα, το μοναδικό σφαγείο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε βιολογικό είναι το Δημοτικό Κεφαλόβρυσου. Και αυτό χάρη στις ενέργειες του πρώην Δημάρχου Άνω Πωγωνίου Θανάση Νίττα, ο οποίος, το 2004, κατά τη διάρκεια της θητείας του, είχε κινήσει όλες τις διαδικασίες για να κατασκευαστεί, λειτουργήσει και εξελιχθεί το εν λόγω σφαγείο και σε βιολογικό.
Μάλιστα, είχε πάει το θέμα μέχρι και την Ευρωπαϊκή Ένωση (!), απ΄ όπου είχε πάρει και συγκεκριμένο κωδικό (τον S100), δεν πρόλαβε όμως να ολοκληρώσει το έργο του, γιατί η επόμενη Δημοτική Αρχή, φαίνεται ότι δεν το φρόντισε.

Να υιοθετηθεί…
Πλέον, είναι εμφανές, ότι πρέπει άμεσα να υιοθετηθεί, τόσο από τη νέα Δημοτική Αρχή Πωγωνίου, όσο και από την Περιφέρεια Ηπείρου, η πρόταση Νίττα. Άλλωστε, τα πάντα είναι σχεδόν έτοιμα, αφού υπάρχουν οι εγκαταστάσεις, μιας και το σφαγείο καταλαμβάνει έκταση 400 τετραγωνικών μέτρων και δίπλα σε αυτό υπάρχει ένα ακόμη κτίριο, ίδιου εμβαδού, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τυποποίηση.
«Αυτά τα δυο πρέπει να πάνε μαζί, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή και κατ’ ευθείαν να γίνεται η πώληση. Μπορεί να δημιουργηθεί στο ακριτικό Κεφαλόβρυσο και σε όλο το Πωγώνι, μια υπερσύγχρονη μονάδα βιολογικής σφαγής ζώων και τυποποίησης, αρκεί να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια» λένε κάτοικοι της περιοχής.

Θα ενισχυθεί…
Είναι βέβαιο, ότι αν γίνουν αυτά, θα ενισχυθεί σημαντικά η τοπική οικονομία, κυρίως στο ακριτικό Πωγώνι και στην Κόνιτσα, η ανεργία θα μειωθεί και βεβαίως πολλοί νέοι, που τώρα οδηγούνται σε μετανάστευση, είτε προς άλλες πόλεις, είτε προς το εξωτερικό, θα επιλέξουν να μείνουν στον τόπο τους. Άλλωστε, οι δουλειές που θα «ανοίξουν» θα είναι πολλές, όπως οι βιολογικές καλλιέργειες, τα τυροκομεία, τα σφαγεία κ.α.
Οι Αρχές στην Ήπειρο, αλλά και οι ίδιοι παραγωγοί δεν θα πρέπει να κάτσουν με «σταυρωμένα τα χέρια», μπροστά στη λαίλαπα της κρίσης. Η βιολογική κτηνοτροφία μπορεί να αναπτυχθεί και οφείλουν άμεσα να εξετάσουν τις προοπτικές αυτές.
Άλλωστε, τόσο το κρέας, όσο και το γάλα της περιοχής μας πρέπει να συνεχίσουν να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητά τους.
Τα κοπάδια βόσκουν σε τόπους που δεν έχουν ραντιστεί με φάρμακα κ.α. χημικά, ενώ και οι ίδιοι οι παραγωγοί είναι πολύ έμπειροι και σε βάθος γνώστες του επαγγέλματος, γι΄ αυτό και μπορούν να βάλουν σε νέες βάσεις το αντικείμενο.

Η σύσκεψη…
Η Περιφέρεια Ηπείρου, ως η πλέον αρμόδια, οφείλει πρώτη να δει το «φως ανάπτυξης» που υπάρχει για την περιοχή μας από την ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας και να μην αρκείται σε απλές συσκέψεις, χρήσιμες μεν, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.
Μια από αυτές έγινε πρόσφατα, με θέμα τη λειτουργία των δημοτικών σφαγείων του Δήμου Πωγωνίου σε Κεφαλόβρυσο και Παρακάλαμο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Επιχείρησης του Δήμου.
Μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν προβλήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των Κοινοτικών οδηγιών και τα οποία έχουν καταγραφεί από τους ελέγχους που έγιναν από την αρμόδια υπηρεσία.
Η Αντιπεριφερειάρχης, υπογράμμισε ότι η Περιφερειακή Αρχή, μέσω της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων, είναι πρόθυμη να συνδράμει σε συμβουλευτικό και τεχνικό επίπεδο το Δήμο, για την εκτέλεση απαιτούμενων συμπληρωματικών εργασιών, τονίζοντας, ότι η λειτουργία των περιφερειακών σφαγείων και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στην παραμεθόρια περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την εξυπηρέτηση επαγγελματιών και κτηνοτρόφων.
Μάλιστα, προτάθηκε και έγινε αποδεκτό από το Δήμαρχο κ. Κ. Καψάλη, για να δοθεί τρίμηνη, παράταση λειτουργίας του Δημοτικού Σφαγείου Κεφαλόβρυσου, μέχρι 31 Μαρτίου, ώστε να αποκατασταθούν οι ελλείψεις που έχουν περιγραφεί στις Εκθέσεις Ελέγχου των κτηνιάτρων.
Στο πλαίσιο της συζήτησης από την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων, ανακοινώθηκε, ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή φαινομένων υπαίθριας σφαγής ζώων.
 
 
 
Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: