Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Συνέλαβαν δημοσιογράφους για δωροδοκία αστυνομικών

Ένας αστυνομικός και τέσσερις δημοσιογράφοι ή πρώην δημοσιογράφοι της εφημερίδας Sun συνελήφθησαν σήμερα ενώ τα γραφεία της εφημερίδας ερευνήθηκαν από άνδρες της Σκότλαντ Γιαρντ η οποία ερευνά την υπόθεση δωροδοκίας αστυνομικών που συνδέεται με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Η Sun είναι η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία. Ανήκει στον όμιλο του μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ, όπως και η News of the World η οποία έκλεισε το καλοκαίρι όταν αποκαλύφθηκε ότι επί έκανε επί χρόνια τηλεφωνικές υποκλοπές. 

Οι τρεις από τους υπόπτους συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς στα σπίτια τους, στο Λονδίνο και το Έσεξ, όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές. Ο τέταρτος εμφανίστηκε μόνος του στην αστυνομία ενώ ο πέμπτος συνελήφθη "στο χώρο εργασίας τους, μέσα σε ένα αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ταυτότητα των συλληφθέντων δεν ανακοινώθηκε. Ωστόσο ο όμιλος News Corporation του Μέρντοκ διευκρίνισε ότι οι τέσσερις είναι "πρώην ή νυν εργαζόμενοι" στην εφημερίδα. Σύμφωνα με πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον πρώην βοηθό αρχισυντάκτη της Sun Φέργκους Σάναχαν, τον πρώην διευθυντή σύνταξης Γκρέιαμ Ντάντμαν, τον υπεύθυνο του αστυνομικού ρεπορτάζ Μάικ Σάλιβαν και τον τμηματάρχη ειδήσεων Κρις Φάρο.

Οι πέντε άνδρες ανακρίθηκαν από την αστυνομία που ερευνά την υπόθεση δωροδοκίας ορισμένων αστυνομικών από δημοσιογράφους προκειμένου να τους παράσχουν πληροφορίες.

Οι έρευνες αυτές γίνονται παράλληλα με εκείνες για το σκάνδαλο των υποκλοπών από τη News of the World. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η εφημερίδα υπέκλεψε τηλεφωνήματα ή μηνύματα τουλάχιστον 800 ατόμων (διασήμων, μελών της βασιλικής οικογένειας και άλλων) από το 2000 και μετά. Ο όμιλος Μέρντοκ έχει ήδη αποζημιώσει 37 από τα θύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: