Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Νευρική ανορεξία: Η Στέλα παλεύει για τη ζωή της...


Μια συγκλονιστική ιστορία,  γραμμένη στις σελίδες του βιβλίου της «ANOREXIA NERVOSA-Μαρτυρία» ξετύλιξε στο ακροατήριο της κατάμεστης αίθουσας  του Δημαρχείου  Π. Φαλήρου, η Στέλα  Λέτσιου, στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου που έγραψε προ κειμένου να σώσει, όπως είπε,  κι άλλα κορίτσια από τη μάστιγα της εποχής, που  αφαιρεί ύπουλα ανθρώπινες ζωές σε τόσο μικρές ηλικίες. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε, μετά από πρόσκληση του διοργανωτή και εκδότη Νίκου Μουρατίδη, η  δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Νατάσα Ράγιου,  η οποία μίλησε για τις δραματικές διαστάσεις του φαινομένου στην Ευρώπη και στην Αμερική και  μετέφερε στο κοινό την τραγική  ιστορία της 23άχρονης Πατρινής  Μαρίας Φιλιππάτου που έχει συγκλονίσει, όχι μόνο την Πάτρα αλλά και ολόκληρη  την Ελλάδα , με τον θάνατο της ανήμερα των Χριστουγέννων…


Η Στέλα, που βρίσκεται, όπως λέει η ίδια  σε καλό δρόμο, στο στάδιο της θεραπείας της, προσπαθεί να κερδίσει τη ζωή της και  εξέφρασε την επιθυμία να έρθει να μιλήσει και στην Πάτρα για  τον Γολγοθά που βίωνε και βιώνει ακόμα. 

Η νεαρή κοπέλα, που είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και μιλά  εννέα γλώσσες, δεν σταμάτησε να δακρύζει σε όλη τη διάρκεια της  παρουσίασης , κρατώντας από το χέρι  την διαιτολόγο της ενώ ιδιαίτερα  συγκινητική ήταν η παρουσία της μητέρας της, κυρίας Κατερίνας Λέτσιου,  η οποία της συμπαραστέκεται μαζί με όλη της την οικογένεια, σ αυτό το δύσκολο αγώνα ζωής.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Διονύσης Χαζηδάκης. 

Για το βιβλίο μίλησαν ακόμα  η Χλόη Ταχτατζή, διευθύντρια του γραφείου του  υφυπουργού Υγείας κ  Μάρκου Μπόλαρη  και η διαιτολόγος -διατροφολόγος Ντορίνα Σαλβιέρα, πολύτιμη αρωγός στην προσπάθεια της Στέλας .

Στέλα Λέτσιου :
«Με λένε Στέλα, μικρή με φώναζαν Σταλίτσα και αυτή είναι η ιστορία μου. Είμαι είκοσι επτά ετών και τα τελευταία δεκατρία χρόνια της ζωής μου πάσχω από νευρική ανορεξία. Παλεύω εδώ και τρία χρόνια να νικήσω την ασθένεια κι ακόμα δεν την έχω κερδίσει. Αποφάσισα να αφηγηθώ την ιστορία μου,  ελπίζοντας ότι έτσι θα καταφέρω να δω τον εαυτό μου όπως είναι,  ότι αυτή τη φορά ο καθρέφτης θα μου πει την αλήθεια.  Στέκομαι μπροστά σας αδύνατη, αδύναμη, γυμνή, ελπίζοντας να βοηθήσω άλλα κορίτσια  που παλεύουν με τον ίδιο δαίμονα…»

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση της Νατάσας Ράγιου :
«Η νευρική ανορεξία χτυπά και τους μαθητές δημοτικού...

Το 6% των Ελλήνων πάσχει  σήμερα από νευρική ανορεξία  η οποία κατατάσσεται στις ψυχικές νόσους με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας καθώς αγγίζει το 20%.

Νεαρές κοπέλες μεταξύ των 15-25 ετών έχουν τις περισσότερες πιθανότητες σε ποσοστό 90-95% να πέσουν στα δίχτυα της.

Στην Ιταλία η νευρική ανορεξία αναγνωρίζεται πλέον ως εθνικό πρόβλημα, αφού εκτιμάται ότι τουλάχιστον 3.000.000 άτομα πάσχουν από βουλιμία ή ανορεξία και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ των ψυχικών ασθενειών.

Μην ξεχνάτε ότι το 70% θεραπεύεται αν το προλάβετε στα πρώτα στάδια της νόσου ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΥΡΙΩΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩ.

Στις ΗΠΑ η δίαιτα έχει γίνει «εθνικός τρόπος να περνάνε την ώρα τους οι Αμερικανοί - ειδικότερα οι γυναίκες». Ξοδεύουν περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε δίαιτες και προϊόντα που σχετίζονται μ' αυτές. Ποσό που αγγίζει εκείνο που η αμερικανική κυβέρνηση διαθέτει για την εκπαίδευση ετησίως. Υπολογίζεται ότι οποιαδήποτε τυχαία μέρα του χρόνου επιλέξουμε, θα μετρήσουμε τις μισές Αμερικανίδες να βρίσκονται σε δίαιτα.

"Στις ΗΠΑ οι διατροφικές διαταραχές είναι πιο συχνές από τη νόσο Αλτσχάιμερ, κοστίζουν περισσότερο από τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, έχουν τον υψηλότερο δείκτη πρόωρων θανάτων από κάθε άλλη ψυχική ασθένεια"

Κι επειδή τα νεαρά κορίτσια εχουν γίνει πια θύματα των πλασματικών  γυναικείων «προτύπων» που πλασάρουν τα ΜΜΕ, καλό είναι να έχουμε ένα πράγμα στο μυαλό μας :

"Είναι πολύ σημαντικό να πάψουμε να σκεφτόμαστε τη ζωή μας και να αρχίσουμε να τη ζούμε".



Δεν υπάρχουν σχόλια: