Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ!


Ημέρες… δόξας φαίνεται, ότι γνωρίζει ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και στην Ήπειρο, αφού καθημερινά αυξάνονται οι πολίτες που στρέφονται σε αυτόν. Στην πλειοψηφία τους νέοι στην ηλικία, επιλέγουν να φύγουν από τις μεγάλες πόλεις και κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να αξιοποιήσουν τις πατρογονικές περιουσίες τους, είτε καλλιεργώντας τες, είτε επενδύοντας στην κτηνοτροφία, στην πτηνοτροφία, αλλά και στην βιολογική γεωργία. Άλλωστε, σύνθημά τους είναι ότι η ανάγκη των ανθρώπων για καλή διατροφή δεν θα χαθεί ποτέ, παρά την κρίση, που διέρχεται σήμερα η χώρα. 
Αυτή η τάση επιστροφής στα πάτρια εδάφη, για όλο και περισσότερους νέους και νέες, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει τύχει της ανάλογης ανταπόκρισης από την Πολιτεία και κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς.

Στην περίπτωση της Ηπείρου, ο ρόλος της Περιφέρειας είναι καταλυτικός, όχι μόνο στο να βοηθήσει συμβουλευτικά όσους επιλέγουν να στραφούν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, αλλά και στο να ανεβάσει το επίπεδο της δουλειάς τους, είτε βοηθώντας τους στην παραγωγή και τυποποίηση των προϊόντων, είτε ακόμη και στο μάρκετινγκ, για να βρουν αυτά την κατάλληλη ανταπόκριση. 

«Μέχρι τώρα γνωρίζουμε, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει κάνει το καλάθι των αγροτικών προϊόντων. Όμως αυτό δεν φθάνει. Χρειάζεται να σταθεί ακόμη περισσότερο στο πλευρό των νέων παραγωγών και να τους βοηθήσει» σημειώνουν Ηπειρώτες αγροτοκτηνοτρόφοι. Και υποστηρίζουν, ότι παρά την τάση που υπάρχει για επιστροφή στην Ηπειρωτική ύπαιθρο, πολλοί νέοι απογοητεύονται εύκολα. «Αυτό είναι το χειρότερο όλων. Η Πολιτεία δεν είναι κοντά στην γεωργία και την κτηνοτροφία όσο θα έπρεπε και οι νέοι δεν βρίσκουν την αναμενόμενη ανταπόκριση». 

Πιο έντονη στα πεδινά… 
Η επιστροφή στα χωριά των πάλαι ποτέ… πρωτευουσιάνων είναι πολύ πιο έντονη στα πεδινά της Ηπείρου και κυρίως σε Πρέβεζα και Άρτα. Μάλιστα, όπως μαρτυρούν κάτοικοι των περιοχών αυτών, η αγάπη πολλών νέων για τη γη, αναγκάζει και τους ντόπιους που είχαν… παρατήσει την καλλιέργειά της, να ασχοληθούν και πάλι με αυτήν!

Είναι όμως πασιφανές, ότι αυτή η επιστροφή δεν θα πρέπει να γίνει άναρχα, γιατί δεν θα έχει διάρκεια. Θα πρέπει να υπάρξει ένα αποτέλεσμα, που πάνω απ’ όλα και εκτός από τους ίδιους τους παραγωγούς, θα ωφελήσει την Ήπειρο. Και αυτό το αποτέλεσμα είναι η συστηματική παραγωγή τοπικών προϊόντων και μάλιστα βιολογικών, που όλο και περισσότερο τα προτιμούν οι καταναλωτές. 

«Στοπ» στα εισαγωγής!
Με την κρίση να βαθαίνει συνεχώς, είναι πια μεγίστη ανάγκη όλοι να στραφούν στα προϊόντα που παράγονται στην Ήπειρο. Τυρί, γάλα, χυλοπίτες τραχανάς, μακαρόνια, όσπρια, τσίπουρο, κρασί, μέλι και βέβαια στα νότια της περιοχής μας είδη εσπεριδοειδών, όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια και ακτινίδια, μπορούν κάλλιστα να παραχθούν στην Ήπειρο, η οποία ως γνωστόν συνδυάζει κάθε είδους κλίμα και έδαφος. 

Είναι εύλογη λοιπόν η απορία πολλών συμπολιτών: για ποιο λόγο να τρώμε δανέζικο ή γαλλικό τυρί, όταν θα μπορούσαμε να τρώμε Ηπειρωτικό; Μπορεί το ντόπιο τυρί ή το γάλα και οι χυλοπίτες για παράδειγμα να παράγονται και τώρα, όμως αυτή η παραγωγή είναι πολύ μικρή και δεν έχει προωθηθεί στο τραπέζι όλων των καταναλωτών. 

Τα «χρυσοπληρώνουμε»…
Και όλα αυτά, την ώρα που «χρυσοπληρώνουμε» πολλά προϊόντα, τα οποία υπάρχουν εν αφθονία στην Ελλάδα, αλλά τα τελευταία χρόνια τα εισάγουμε (ένας Θεός ξέρει γιατί)! Να σημειωθεί, ότι η τιμή του χυμού πορτοκαλιού στις διεθνείς αγορές προχθές είχε φθάσει στα ύψη, αφού ανήλθε στα 2,12 δολάρια το κιλό. Και αυτό όσον αφορά μόνο τη χονδρική πώληση! 

Δυστυχώς, η Ελλάδα εισάγει και πορτοκάλια (όπως τα «Βαλένθια»), παρά το γεγονός, ότι στην Άρτα ολόκληρες καλλιέργειες από πορτοκάλια… σαπίζουν, αφού δεν προωθούνται συστηματικά στις αγορές. 

Υπενθυμίζεται, ότι στην Άρτα έχει κλείσει εδώ και πολλά χρόνια η κάποτε ανθούσα βιομηχανία χυμών ΚΟΝ-ΖΑΚ, ενώ από τις ελάχιστες περιοχές όπου ακόμη δίνεται έμφαση στα τοπικά προϊόντα είναι η Λακωνία, όπου εκεί τα πορτοκάλια και η παραγωγή χυμών έχουν προωθηθεί ακόμη και στο εξωτερικό. 

Το σχέδιο… 
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Πολιτεία και κυρίως η Περιφέρεια Ηπείρου, ως η πλέον αρμόδια, με τις Υπηρεσίες της μπορεί και πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην προώθηση των τοπικών προϊόντων, ώστε αυτά, όχι μόνο να γίνουν ευρέως γνωστά, αλλά πρωτίστως να φθάσουν στο τραπέζι των Ηπειρωτικών οικογενειών. 

Η προώθησή τους κυρίως σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα, αλλά και η στοχευμένη και μαζική διαφημιστική προβολή τους, είναι πλέον απαραίτητα, για να γίνουν γνωστά τα ήδη υπάρχοντα Ηπειρωτικά προϊόντα., Έτσι θα δοθούν κίνητρα να δραστηριοποιηθούν και να παραμείνουν στον πρωτογενή τομέα και αυτοί που επιλέγουν να αφήσουν τις μεγάλες πόλεις και να επιστρέψουν στα χωριά τους. 

Η «σφραγίδα»… 
Πάνω απ’ όλα, η Περιφέρεια πρέπει -υπό τη σκέπη της- να οργανώσει κάθε προσπάθεια, για να αναπτυχθεί η αγροτοκτηνοτροφία της Ηπείρου. Μάλιστα, όπως προτείνουν πολλοί, καλό θα είναι σε κάθε προϊόν να βάζει και τη δική της «σφραγίδα» πιστοποίησης. 

«Ο κόσμος σήμερα θέλει να ξέρει τι τρώει και βεβαίως ό, τι καταναλώνει θέλει να είναι εγκεκριμένο. Δεν θα πρέπει να αφεθεί στην τύχη της η παραγωγή Ηπειρωτικών προϊόντων» λένε κτηνοτρόφοι. 

Έμφαση στα βιολογικά… 
Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι επιβεβλημένο, το ήδη υπάρχον ενδιαφέρον της Περιφέρειας για την αγροτική παραγωγή, να ενταθεί και να μετουσιωθεί σε ακόμη περισσότερες πράξεις, με έμφαση στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων. 

Η Ήπειρος είναι καιρός πλέον να στραφεί και να αναδείξει κυρίως την βιολογική κτηνοτροφία, δημιουργώντας τυροκομεία, αλλά και σφαγεία, στα οποία θα γίνεται παράλληλα και η τυποποίηση. 

Το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει εδώ, σε συνεργασία με όσους αποδήμους επιστρέφουν, μπορεί να υλοποιήσει όλα τα παραπάνω, για να ανθίσει επιτέλους και πάλι στην Ήπειρο ο πρωτογενής τομέας.


Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: