Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Παλαιοκομματικής… κοπής η επίσκεψη της Ντόρας στην Ήπειρο

Οι έντονες αποδοκιμασίες πολιτών στην Ηγουμενίτσα και το ασυνήθιστα ψυχρό κλίμα υποδοχής της στα Γιάννινα, ήταν αυτά που κυριάρχησαν κατά την τριήμερη επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ήπειρο, η οποία ολοκληρώθηκε χθες. Επισκεπτόμενη το Δημαρχείο Ηγουμενίτσας το μεσημέρι του Σαββάτου η Πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» δέχτηκε τις φραστικές επιθέσεις διερχομένων πολιτών, τις οποίες βεβαίως ούτε ανταπέδωσε ούτε όμως και σχολίασε. 
Χθες από το κόμμα της εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία υποβαθμίζεται το γεγονός, αφού μιλάει μόνο για «τέσσερα οργανωμένα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα αποδοκιμασίας».

Οι επαφές της…
• Λίγο νωρίτερα η κ. Μπακογιάννη είχε επισκεφθεί τον Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη, ενώ στις 10 π.μ. συναντήθηκε με τη δήμαρχο Παραμυθιάς Σταυρούλα Μπραΐμη. Το μεσημέρι… εν κλειστώ κύκλω εγκαινίασε τα γραφεία του κόμματός της στην Ηγουμενίτσα.
Το πρωί είχε επισκεφθεί τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητο, συζήτησε μαζί του και… πήρε τις ευλογίες του. 
Επίσης χθες το πρωί εκκλησιάστηκε στην Κόνιτσα και λίγο αργότερα συνάντησε τον ακρίτα ιεράρχη Ανδρέα. Λίγο πριν είχε επισκεφθεί στο Δημαρχείο το δήμαρχο Παναγ. Γαργάλα.

Απανωτές συνεντεύξεις
Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα της περιοδείας της, η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με την Πρόεδρο της ΕΛΕΠΑΠ Νατάσα Μπέγκα και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημ. Δημητρίου, ενώ το απόγευμα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Το ίδιο βράδυ εμφανίστηκε και στους δύο Γιαννιώτικους τηλεοπτικούς σταθμούς (TV1 και ITV) μιλώντας για όλους και για όλα!
Τοπικοί παράγοντες, σχολιάζοντας την τελευταία επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη, έλεγαν ότι αυτή απέφυγε να εμφανισθεί και να εκφωνήσει ομιλία σε κάποια οργανωμένη εκδήλωση, ούτε καν στα εγκαίνια των γραφείων του κόμματός της στην Ηγουμενίτσα, φοβούμενη προφανώς τις ομαδικές αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό της (πολλοί δεν της συγχωρούν ότι διέσπασε τη φιλελεύθερη παράταξη, παραλληλίζοντας την πράξη της με την αποστασία του πατέρα της Κ. Μητσοτάκη το 1965).

Υπό αστυνομικό κλοιό!
Το γεγονός ότι καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της περιοδείας της στην Ήπειρο… κατά πόδας την ακολουθούσε -εξ αποστάσεως βέβαια- ένα λεωφορείο με αστυνομικούς (!) δείχνει ότι και μόνο η παρουσία της σε δημόσιους χώρους, συχνά προκαλεί τους πολίτες, όπως έγινε και προχθές στην Ηγουμενίτσα όπου αποδοκιμάστηκε.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες στο Ηράκλειο, στην ιδιαίτερη πατρίδα της, οι συμπατριώτες της, της πέταξαν πέτρες και αυγά την ώρα που έτρωγε σε εστιατόριο!
Πάντως, η εδώ περιοδεία της γενικά αλλά και ειδικότερα η επιλογή των συναντήσεών της, οι δηλώσεις και οι κινήσεις της, θύμιζαν έντονα παλαιοκομματικές μεθόδους, τις οποίες λόγω και… κληρονομικής καταβολής, δεν είναι εύκολο να αποποιηθεί η κ. Μπακογιάννη, η οποία κατά τα άλλα θέλει να εμφανίζεται ως μια… σύγχρονη πολιτικός με νέες ιδέες και πολιτικές.

Πολλά τα «αν»…
Βεβαίως θα μπορούσε να ισχύσει κάτι τέτοιο κατά την εδώ επίσκεψή της:
Αν ήταν ανοιχτή σε όλους τους πολίτες, περιόδευε στην αγορά των Ιωαννίνων, έμπαινε στα καταστήματα και στις λαϊκές αγορές και συζητούσε για τα προβλήματα καταστηματαρχών και καταναλωτών.
Αν συναντούσε εργαζόμενους σε εργοστάσια («Δωδώνη», Πτηνοτροφικό Συν/σμο, SPIDER, κ.α.) και συζητούσε με τους επαγγελματοβιοτέχνες, επισκεπτόμενη την ΒΙΠΕ Ιωαννίνων…
Αν δεχόταν στο ξενοδοχείο της αντιπροσωπείες τοπικών φορέων και εργαζομένων από τους χώρους της Υγείας, της Παιδείας, των λεγόμενων παραγωγικών τάξεων, αλλά και εκπροσώπους των ΟΤΑ (Δεν συνάντησε ούτε τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, διότι όπως λέγεται, τον θεωρεί… Σαμαρικό!).
Αν το κόμμα της διοργάνωνε μια ανοιχτή εκδήλωση στο ξενοδοχείο που διέμενε (για να είναι και πιο… ασφαλής) και μετά την ομιλία της δεχόταν ερωτήσεις, παρατηρήσεις και σχόλια από τους πολίτες και γινόταν ένας δημιουργικός και ειλικρινής διάλογος. Αντ’ αυτού, συγκέντρωσαν μερικές δεκάδες οπαδών της για να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
Αν επιλεκτικά δεν συναντούσε μερικούς φορείς, απλά και μόνο για να δείξει το κοινωνικό και θρησκευτικό πρόσωπο, κάνοντας αμέσως μετά και τις ανάλογες… πολυπαιγμένες δηλώσεις της. Γιατί, πώς αλλιώς να ερμηνευθούν οι συναντήσεις της με δύο Μητροπολίτες, ο εκκλησιασμός της στην Κόνιτσα, η επίσκεψή της στην ΕΛΕΠΑΠ και η άλλη, η… ξώφαλτση στο Επιμελητήριο για να δείξει τη… συμπόνοια της στον δοκιμαζόμενο επιχειρηματικό κόσμο!
Αν δεν επέλεγε τον εκ του ασφαλούς μονόλογο στις τρεις συνεντεύξεις που έδωσε στα τοπικά ΜΜΕ, επαναλαμβάνοντας τις χιλιοειπωμένες θέσεις της, οι οποίες οδηγούν το κόμμα της, από μήνα σε μήνα, σε περαιτέρω συρρίκνωση (η τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue δείχνει ότι από 3% έπεσε στο 2,5%!).
Αν εμφανιζόταν στην Ήπειρο έχοντας δίπλα της ένα επιτελείο 4-5 τεχνοκρατών ή και νέων πολιτικών προσώπων, όχι για να φανεί μόνο ότι το κόμμα της διαθέτει νέα άφθαρτα πρόσωπα, αλλά και γιατί σε μια εκδήλωση θα μπορούσαν αυτά να δώσουν τεκμηριωμένες απαντήσεις για το «τι μέλλει γενέσθαι» όσον αφορά την κρίση που περνά η χώρα μας.

• Και υπάρχουν ένα σωρό ακόμη «Αν…» τα οποία όμως, αν είχαν απαντηθεί στην πράξη, τότε η επίσκεψη της κας Μπακογιάννη στην Ήπειρο θ’ αποτελούσε σταθμό για την ίδια, αλλά και θα ήταν χρήσιμη για τον τόπο μας. Τώρα ήταν απλά μια ανούσια προεκλογική… περατζάδα, που τίποτε και σε κανέναν δεν προσέφερε…



Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: