Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Αυξάνεται ανησυχητικά η σχολική βία και στην Ήπειρο

Σε πρωτόγνωρα επίπεδα βρίσκεται η σχολική βία και στην Ήπειρο, απόρροια κυρίως της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, που μαστίζει τα νοικοκυριά. Τα παιδιά βιώνοντας τραγικές καταστάσεις στα σπίτια τους, μεταφέρουν -θέλοντας και μη- τα προβλήματα στο σχολείο, με αποτέλεσμα εκεί να εκδηλώνουν μεταξύ τους επιθετικές συμπεριφορές που έχουν αναστατώσει δασκάλους και ειδικούς, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς την Πολιτεία. 
Με αφορμή σχετική έρευνα σε όλη τη χώρα για την εντεινόμενη σχολική βία (τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται παρακάτω), γονείς και δάσκαλοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την συμπεριφορά πολλών παιδιών, τα οποία αρκετές φορές πιάνονται και στα χέρια!

Από το Δημοτικό… 
Όπως αναφέρουν, η αλλαγή στο χαρακτήρα των μαθητών έχει ξεκινήσει από το Δημοτικό και φαίνεται στα απλά πράγματα. Για παράδειγμα, λόγω κρίσης, τώρα όλο και λιγοστεύουν τα παιδιά που έχουν χαρτζιλίκι από το σπίτι, για να αγοράσουν κάτι από το κυλικείο του σχολείου. Κάποια παίρνουν κολατσιό από σπίτι τους, ενώ ολοένα και πληθαίνουν αυτά που δεν τρώνε καθόλου!
«Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο, πολλά παιδάκια να μαλώνουν ακόμη και για το κολατσιό. Όσα δεν έχουν, προφανώς ζηλεύουν και προσπαθούν να «πειράξουν» κατά κάποιο τρόπο όσα έχουν. Το πρόβλημα στην περιοχή μας δεν είναι σε έξαρση ακόμη, όμως υπάρχει και πρέπει να βρεθεί τρόπος να λυθεί» λένε δάσκαλοι στην Ήπειρο. 

Παραβατικότητα… 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Ιδίως στο Γυμνάσιο, τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας είναι καθημερινά και σε πολλές περιπτώσεις, οι μαθητές πιάνονται στα χέρια, για ασήμαντη αφορμή. 
Σε αυτές τις ηλικίες, δηλαδή από τα 13 έως τα 15 παρατηρούνται και τα πρώτα σημάδια ροπής προς την παραβατικότητα. «Αυτό συμβαίνει στα παιδιά που αντιμετωπίζουν και προβλήματα στο σπίτι. Σε οικογένειες με ισχυρούς δεσμούς, παρά την κρίση, δεν βλέπουμε τέτοια φαινόμενα» λένε Διευθυντές σχολείων. 
Σύμφωνα με ειδικούς, στο Λύκειο ήδη αρκετά παιδιά προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις, όπως διαρρήξεις κ.α., ενώ ανησυχία προκαλεί και το γεγονός, ότι -όπως φαίνεται και στο Αστυνομικό Δελτίο Ηπείρου- σε πολλές περιπτώσεις κλοπών και ληστειών δράστες είναι νεαροί έως 20 ετών!

Ανισότητες…
Όμως, το ανησυχητικό είναι πως όλα τα παιδιά εμφανίζουν πολύ πιο συχνά από πριν νεύρα και μια τάση να απορρίπτουν ή και να περιθωριοποιούν κάποια άλλα, που για χ, ψ λόγους τους φαίνονται να στέκονται πιο… καλά. 
«Οι ανισότητες στο σχολείο είναι μεγάλες. Και εσχάτως, πολλές έχουν σχέση με την οικονομική κρίση και το επίπεδο ζωής κάθε οικογένειας» λένε εκπαιδευτικοί. 

Αδικαιολόγητη… 
Όλα αυτά, έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνονται και οι επιδόσεις των μαθητών. Από μια πλευρά, θεωρείται «λογικό», όταν ο μαθητής δεν έχει να φάει να μην ενδιαφερθεί για τα μαθήματα. 
Από την άλλη όμως, είναι αδικαιολόγητη η στάση της Πολιτείας, που επιμένει να μην βλέπει το πρόβλημα! Αντί να πάρει άμεσα μέτρα άμβλυνσης του φαινομένου, συνεχίζει να διευρύνει τις ανισότητες και βέβαια, πέραν των άλλων, εξακολουθεί να αδιαφορεί για την εκπαίδευση των μαθητών, αφού σε πολλά σχολεία και στην Ήπειρο, ακόμη δεν έχουν φθάσει τα βιβλία και οι μαθητές διαβάζουν από φωτοτυπίες! 

Έρευνα σε 5000 μαθητές…
Αποκαλυπτική για τη σχολική βία και την συμπεριφορά των Ελλήνων μαθητών είναι η έρευνα που έκανε η καθηγήτρια Άννα Κοκκέβη και οι συνεργάτες της και η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της έρευνας για την υγεία των εφήβων (HBSC/WHO), σε δείγμα περίπου 5.000 μαθητών ηλικίας 11, 13 και 15 ετών σε 306 σχολεία της χώρας. 
Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου, καθώς οι συνέπειές του μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές, τόσο για τα θύματα όσο και για τους θύτες. 
Το 8,5% των μαθητών δήλωσε ότι πέφτει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα κατά το τελευταίο δίμηνο, με το ποσοστό να μη διαφέρει ουσιαστικά ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια (9,4% και 7,7% αντίστοιχα). Τα λεκτικά πειράγματα κατέχουν τη «μερίδα του λέοντος» (5,5% του συνόλου των μαθητών) και ακολουθούν οι χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου (4,4%), η διάδοση ψεμάτων και φημών (3,7%) και οι ενοχλήσεις μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και κινητού τηλεφώνου (3,3%)! Πιο σπάνια είναι ο αποκλεισμός από παρέες, η χρήση σωματικής βίας και οι χαρακτηρισμοί για εθνικότητα και θρησκεία. 
Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι ότι οι έφηβοι που προέρχονται από οικογένειες χαμηλού οικονομικού επιπέδου πέφτουν θύματα εκφοβισμού σε υψηλότερο ποσοστό (22,3%) από εκείνους που προέρχονται από οικογένειες μέσου ή υψηλού οικονομικού επιπέδου (16%). 

***
Είναι προφανές λοιπόν, ότι έστω και τώρα η Πολιτεία κυρίως, αλλά και οι Εκπαιδευτικοί και άλλοι τοπικοί Φορείς δεν πρέπει να μείνουν αμέτοχοι μπροστά σε αυτό το νέο «κύμα» βίας και μάλιστα στα σχολεία. Άλλωστε, τα παιδιά αποτελούν το μέλλον αυτής της χώρας και το μόνο που έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα όσοι διοικούν την Ελλάδα, είναι να δημιουργήσουν μια γενιά «θυμωμένων νέων». 
Σχολική βία υπήρχε πάντα. Όμως τώρα τα πράγματα δείχνουν να ξεφεύγουν. Αν η Πολιτεία δεν αντιληφθεί το πρόβλημα, τότε οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες, ακόμη και από αυτές που επιφέρει η οικονομική κρίση…

Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: