Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Δέκα χρονών έγινε το ευρώ


Με τη βαθιά κρίση να πλήττει την ευρωζώνη γιόρτασε χθες τα δέκατα γενέθλια του το ευρώ που κυκλοφόρησε την 1η Ιανουαρίου του 2002. Οι επίσημοι εορτασμοί παραμένουν σεμνοί. Οι νομισματικοί κύκλοι περιμένουν το επετειακό νόμισμα των δύο ευρώ, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 17 χώρες της ευρωζώνης από αύριο Δευτέρα.
Στη Φρανκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέβασε στον ιστότοπό της ένα σύντομο βίντεο με το οποίο υπενθυμίζει τα πλεονεκτήματα του ευρώ. «Στη διάρκεια της δεκαετίας που πέρασε το ενιαίο νόμισμα έχει γίνει σύμβολο της ολοκλήρωσης και της συνεργασίας» στην Ευρώπη, δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο η Ευρώπη και ο κόσμος, οι πολίτες της ευρωζώνης μπορούν να είναι ήσυχοι ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει πιστή στο καθήκον της να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε.

Ο απολογισμός των δέκα αυτών ετών πάντως αμαυρώνεται από την οικονομική κρίση. Οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης τις τελευταίες ημέρες στα πρωτοχρονιάτικά μηνύματά τους επέλεξαν να ζητήσουν από τους πολίτες να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις ώστε να τερματιστεί αυτή η «πρωτόγνωρη», όπως την χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κρίση.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του γεν στο τέλος του 2011 βρέθηκε στο πιο χαμηλό της σημείο εδώ και δέκα χρόνια, ενώ έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο σημείο εδώ και 16 μήνες.

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: