Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Πώς θα κάνετε το σπίτι σας «απόρθητο» στους κακοποιούς

Δεν υπάρχει ημέρα σχεδόν που το αστυνομικό δελτίο της περιοχής μας να μην περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και κάποιο περιστατικό διάρρηξης και κλοπής ενός σπιτιού, καταστήματος ή και αποθήκης ακόμα. Κάποτε αυτή η απειλή κατά της περιουσία των πολιτών ήταν «προνόμιο» περιοχών όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Σήμερα όμως η… γεωγραφία της εγκληματικότητας έχει διευρυνθεί, εξαιτίας πολλών παραγόντων, με αποτέλεσμα κι εμείς στην επαρχία να νιώθουμε το ίδιο ανασφαλείς και απροστάτευτοι απέναντι στους κακοποιούς που αλωνίζουν παντού.
Τι μπορεί να γίνει λοιπόν; Η Αστυνομία κάνει ελέγχους, όμως δεν είναι δυνατόν να καλύψει επαρκώς κάθε περιοχή και γειτονιά. Έτσι, μάλλον πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να προνοήσουν για την ασφάλεια της περιουσίας και της οικογένειάς τους. 

Συστήματα συναγερμού
Καλή λύση προστασίας αποτελούν τα εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας που κυκλοφορούν πλέον ευρέως στην αγορά, τα οποία μπορούν να κάνουν ένα σπίτι κυριολεκτικά… απόρθητο απέναντι στους κακοποιούς. Μία δοκιμασμένη επιλογή είναι, σύμφωνα με το «newsit», τα συστήματα συναγερμού, τα οποία μπορεί να είναι ασύρματα, ενσύρματα ή υβριδικά, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του καθενός.
Σύμφωνα με την εταιρία «nvtech» τα ασύρματα προτείνονται σε επιχειρήσεις και σπίτια στα οποία δεν είναι περασμένες οι καλωδιώσεις. Δεν υστερούν καθόλου από τα ενσύρματα συστήματα και φυσικά δεν εκπέμπουν κάποια επικίνδυνη ακτινοβολία για τον άνθρωπο. Έχουν λοιπόν την δυνατότητα να κάνουν κλήση σε τηλεφωνικούς αριθμούς που έχουμε προεπιλέξει, να συνδεθούν με κέντρο λήψης σημάτων εταιρείας security αλλά και σε περίπτωση που διαθέτουμε ένα «έξυπνο σπίτι» μπορούν να συνδεθούν με κέντρο λήψης αυτοματισμού.
Από την άλλη πλευρά, τα ενσύρματα προτείνονται σε επιχειρήσεις και κατοικίες στις οποίες είναι περασμένες οι καλωδιώσεις ή μπορούν να περαστούν. Τέλος, τα υβριδικά συστήματα προτείνονται από τους ειδικούς σε περιπτώσεις που είναι περασμένες οι καλωδιώσεις ή μπορούν να περαστούν, με την διαφορά ότι μπορούν να δεχτούν και ασύρματους αισθητήρες πέραν των ενσύρματων, με την προσθήκη μίας πλακέτας.

Οι τιμές τους
Οι τιμές των συστημάτων αυτών ανάλογα με το είδος τους ξεκινούν από τα 259 ευρώ για ένα βασικό πακέτο ενσύρματου συναγερμού και φτάνουν τα 329 ευρώ. Για ένα βασικό πακέτο ασύρματου συναγερμού το κόστος εγκατάστασης είναι στα 65 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που θέλουμε σύνδεση με κέντρο λήψης σημάτων θα πρέπει να πληρώσουμε ακόμα 140 ευρώ για μία ετήσια συνδρομή.

Δίκτυα…
Εκτός όμως από τους συναγερμούς στην αγορά βρίσκει κανείς σήμερα και τα συστήματα παρακολούθησης και καταγραφής, τα οποία προσφέρουν την δυνατότητα στο χρήστη να επιτηρεί και να καταγράφει τον χώρο του όλο το 24ωρο, με δυνατότητα αποθήκευσης και ανάκτησης εγγραφών των 60 τελευταίων ημερών. 
Παράλληλα, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί τον χώρο του και μέσω Ίντερνετ απ’ όπου και αν βρίσκεται αλλά και με το κινητό του, λαμβάνοντας ειδοποίηση μέσω sms ή e-mail σε περίπτωση παραβίασης. 
Ένα τέτοιο σύστημα, λένε οι ειδικοί, μπορεί να έχει από 1 έως και 16 κάμερες ενώ κάθε σύστημα μπορεί να συνδεθεί με απεριόριστα άλλα συστήματα. Η τιμή του συστήματος, ανάλογα με τις κάμερες που έχει, ξεκινάει από τα 429 ευρώ (4 κάμερες με καταγραφικό) και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.699 ευρώ (16 κάμερες με καταγραφικό).

Mε καπνό και ήχο…
Τελευταία επιλογή προστασίας είναι τα συστήματα αποτροπής κλοπών με καπνό, ήχο και φως, τα οποία στοχεύουν στο να τρομάξουν αφενός τον επίδοξο διαρρήκτη και αφετέρου να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον με μηδενική ορατότητα, έτσι ώστε το μόνο που να μπορεί να κάνει είναι να εγκαταλείψει τον χώρο.
Αυτά τα συστήματα αποτροπής μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα με το πάτημα ενός κουμπιού ή να αποτελέσουν μία αποτελεσματική προσθήκη σε σύστημα συναγερμού. Ο καπνός που παράγεται είναι μη τοξικός και δεν επηρεάζει τα ηλεκτρονικά μηχανήματα και τα διάφορα εμπορεύματα, ενώ, παρά το γεγονός ότι διατηρεί την πυκνότητά του για αρκετή ώρα, δεν αφήνει κατάλοιπα.
Η τιμή ενός τέτοιου συστήματος είναι πιο υψηλή σε σχέση με τα προηγούμενα. Για χώρο 30 τ.μ. αγγίζει τα 1.599 ευρώ και μπορεί να αποτελέσει και μία πολύ καλή προσθήκη σε ένα ήδη υπάρχον σύστημα συναγερμού.




Πηγή:  proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: