Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

«Ουρές» τέλος! Άμεση η έκδοση των βεβαιώσεων από το ΙΚΑ…


Επιτέλους… τέλος για τις «ουρές» που σχηματίζονταν στο ΙΚΑ, ακόμη και για τη χορήγηση μιας απλής βεβαίωσης, αφού σε λίγες ημέρες, από τις 10 Ιανουαρίου, ξεκινά η έκδοση online βεβαιώσεων, απλά πατώντας το… κουμπί του υπολογιστή!  Πρόκειται για την έκδοση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας από το ΙΚΑ, με παράλληλη δυνατότητα επιβεβαίωσης της εγκυρότητάς τους, μέσω διαδικτύου.

Από την ίδια ημέρα καταργείται η χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας μέσω fax και η χορήγησή τους θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, χρησιμοποιώντας τη νέα υπηρεσία που τίθεται σε εφαρμογή.
Με τη νέα υπηρεσία παρέχεται δυνατότητα σε πιστοποιημένους φορείς του Δημοσίου και απογεγραμμένους εργοδότες, πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να λαμβάνουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας μέσω διαδικτύου με χρήση της αντίστοιχης εφαρμογής, από το δικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (http://www.ika.gr/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες), ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Είναι διαθέσιμη…
Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη, μεταξύ άλλων, σε όσους φορείς ή πρόσωπα έχουν πιστοποιηθεί ή θα πιστοποιηθούν στο μέλλον και σε απογεγραμμένους στο Μητρώο Εργοδοτών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εργοδότες, που διαθέτουν ενεργούς κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος για την υποβολή ΑΠΔ.
Η έκδοση των βεβαιώσεων γίνεται μέσω του λογισμικού του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Ι.Κ.Α- Ε.Τ.Α.Μ.,  αυτόματα από το σύστημα χωρίς καμία παρέμβαση του χρήστη, με προεκτυπωμένη την υπογραφή και σφραγίδα του εκάστοτε Διευθυντή Εφαρμογών της Γενικής Διεύθυνση Πληροφορικής του Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ. κ.α. 

Τα είδη…
Τα είδη Ασφαλιστικής Ενημερότητας που εκδίδονται είναι, για κοινές επιχειρήσεις:  βεβαίωση μη οφειλής - ασφαλιστικής ενημερότητας, βεβαίωση για θεώρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, βεβαίωση οφειλής, Υπηρεσιακό Σημείωμα για επιστροφή εισφορών/πληρωμή προμηθευτών Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ., Υπη­ρεσιακό Σημείωμα για άλλη χρήση κ.α. 
Οι βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας, που εκδίδονται μέσω διαδικτύου από τους πιστοποιημένους φορείς (υπηρεσίες ή πρόσωπα), ισχύουν αποκλειστικά για τη συναλλαγή που ζητήθηκαν, χωρίς να απαιτείται επικύρωσή τους. 
Επίσης, δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε διόρθωσή τους, η αναπαραγωγή σε φωτοαντίγραφα ή η θεώρησή τους από οποιονδήποτε. Οι εργοδότες, που λαμβάνουν μέσω διαδικτύου βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας, έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν περισσότερα του ενός αντίγραφα, χωρίς να απαιτείται θεώρησή τους, δεδομένου ότι υφίσταται δυνατότητα ελέγχου της εγκυρότητάς τους.


Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: