Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΑΚΙΝΗΤΑ: Όνειρο που έγινε εφιάλτης!

Πλήρως έχουν ανατραπεί τα σχέδια και τα όνειρα των ιδιοκτητών ακινήτων, αφού η Πολιτεία βάζει συνεχώς νέα «χαράτσια», προσπαθώντας από αυτούς να… αντλήσει όσα χρήματα της λείπουν! Στην Ήπειρο, όπως και σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών στο παρελθόν πήρε στεγαστικό δάνειο, για να κάνει πραγματικότητα το όνειρο απόκτησης μιας τουλάχιστον ιδιόκτητης στέγης. 
Μόνο που αυτό το όνειρο έγινε… εφιάλτης! Τους τελευταίους μήνες, έχουν μπει 10 «χαράτσια» στην ακίνητη περιουσία (!), με αποκορύφωμα όλων, αυτό που έρχεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δικαιολογημένα, λοιπόν, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών έχει …μετανιώσει για την επιλογή να πάρει δάνειο για να αγοράσει κάποιο σπίτι, αφού τώρα, μετά τις απανωτές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους! 
Σύμφωνα με έρευνα που έκανε η Κάπα Research, για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), το 50,8% των ιδιοκτητών δηλώνει, ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει τη νέα χρονιά τους φόρους για τα ακίνητα. Και αυτό, την ώρα που σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες (43,6%) έχουν πάρει δάνειο, το οποίο «τρέχει»! 

Ποιος θα αγοράσει;
Μάλιστα, αν τελικά αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, τότε είναι βέβαιο, ότι οι ιδιοκτήτες θα βρεθούν με το… πιστόλι στον κρόταφο, αφού και να θέλουν να πουλήσουν το ακίνητο, ποιος θα το πάρει πληρώνοντας… αέρα την αυξημένη αντικειμενική αξία; 
Η αγωνία, αλλά και το σοκ που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες, κυριάρχησαν και στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, που έγινε το Σαββάτο στην Αθήνα. Η Ομοσπονδία ζητά όχι μόνον να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλά να μειωθούν δραστικά οι συντελεστές «εμπορικότητας», ιδιαίτερα στις περιοχές των ξενοίκιαστων ακινήτων και οι τιμές ζώνης των υποβαθμισθέντων περιοχών. 
Παράλληλα, ζητά «κούρεμα» των φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών, μείωση των φόρων στα ακίνητα, δικαίωμα μονομερούς εκχώρησης ακινήτου στο δημόσιο σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης φόρων που επισύρουν ακόμη και κάθειρξη, κατάργηση ελαχίστων αμοιβών, κατάργηση βεβαιώσεων Δ.Ο.Υ., «πάγωμα» δημοτικών Τελών κ.α. 
Ακόμη προτείνει ενοποίηση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, τέλους ακινήτων και Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και αντικατάστασή τους από έναν ετήσιο φόρο με ενιαίο χαμηλό συντελεστή, τον οποίο θα μπορούν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες σε μόνιμη βάση.

Τι ισχύει… 
Υπενθυμίζεται, ότι τους τελευταίους μήνες έχει επιβληθεί μια σειρά από μέτρα, που έχουν καθηλώσει την αγορά ακινήτων και της έχουν προκαλέσει τεράστια ασφυξία. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για την Έκτακτη εισφορά ακίνητης ιδιοκτησίας επί ΕΤΑΚ 2009, τον 10πλασιασμό του ετήσιου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, τον 10πλασιασμό του Φόρου κληρονομιάς – γονικής παροχής από 1% σε έως 10%, την αύξηση φορολογίας εισοδήματος ως 45%, και του συμπληρωματικού φόρου σε 3%, το ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή και μισθωμένη κατοικία, κ.α.
«Η κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας, κλασσικό αποταμιευτικό πρότυπο της μέσης ελληνικής οικογένειας, έχει τεθεί πλέον σε διαδικασία πραγματικής «κατεδάφισης», ενώ τα μέτρα αυτά «καταδικάζουν σε θάνατο την οικοδομή και την κτηματαγορά και όλους όσους απασχολούνται σ’ αυτές» είπε στο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ο Πρόεδρός της Στράτος Παραδιάς. 

Δεν συμφέρει… 
Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, πλέον δεν συμφέρει ούτε η μίσθωση ακινήτων και ειδικά των εμπορικών. Αυτό εξήγησε και χθες στη ΝΕΤ ο κ. Παραδιάς, λέγοντας, ότι η γραφειοκρατία και το κόστος που απαιτείται για την μίσθωση ενός εμπορικού ακινήτου καθιστούν ασύμφορη τη διαδικασία, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων θα πάει… υπέρ πίστεως και πατρίδος! Για παράδειγμα, ένα έως 4 ενοίκια το χρόνο πηγαίνουν στα διάφορα «χαράτσια», ενώ ό, τι απομένει το παίρνει η Εφορία! 
Επίσης, 3 στους 4 ιδιοκτήτες (σύμφωνα με την έρευνα για λογαριασμό της ΠΟΜΙΔΑ) αναφέρουν, ότι το να διαθέτει κανείς σήμερα ακίνητα για εκμίσθωση είναι ασύμφορο, ενώ 6 στους 10 είναι αντίθετοι με την εφαρμογή του ενεργειακού πιστοποιητικού και σχεδόν 9 στους 10 το βλέπουν ως ένα ακόμη οικονομικό βάρος! 

Οι μειώσεις… 
Με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων και στην Ήπειρο έχουν μειώσει τα μισθώματα, στην προσπάθεια που κάνουν να κρατήσουν τους ενοικιαστές και βεβαίως να μην μείνει άδειο το ακίνητό τους. Στα σπίτια, σύμφωνα με την έρευνα για την ΠΟΜΙΔΑ, 3 στους 10 έχουν μειώσει το ενοίκιο κατά 10%, ενώ 6 στους 10 μεταξύ 20 και 30%. Ένα μικρό μόνο ποσοστό έχει μειώσει το ενοίκιο 50%. 
Στα καταστήματα, 6 στους 10 ιδιοκτήτες έχουν μειώσει τα μισθώματα από 20 έως 30%, όμως και στην Ήπειρο, καθολικό παραμένει το αίτημα των καταστηματαρχών για πιο… γενναίες μειώσεις απ΄ όλους, αφού τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και οι καταστηματάρχες βρίσκονται σε απελπιστικά κρίσιμο σημείο. 

Οι χρήσεις γης…
Ακόμη, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να αποσυρθεί το σχέδιο διατάγματος περί χρήσεων γης, «που απαξιώνει την εκτός σχεδίου ιδιωτική ακίνητη περιουσία».
Σε χθεσινή παρέμβασή της για το θέμα, «καταγγέλλει την προσπάθεια εκμηδένισης της αξίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, και ιδιαίτερα της εκτός σχεδίου γης, που προωθείται από διάφορα κέντρα συμφερόντων με διάφορα κατά καιρούς μέσα και μεθοδεύσεις, πάντοτε όμως με περιβαλλοντικό περιτύλιγμα».
Μεταξύ άλλων, αναφέρει, ότι με το συγκεκριμένο Νόμο δεν προωθούνται έγκαιρα οι διαδικασίες ένταξης γης σε σχέδια πόλεων, αλλά αντίθετα συνεχώς περιορίζεται η γη που διαθέτει νόμιμη οικοδομησιμότητα, δυσχεραίνεται και επιβαρύνεται διαρκώς η διαδικασία και το κόστος της νόμιμης εντός σχεδίου δόμησης κ.α.

Πηγή: proinoslogos.gr

1 σχόλιο:

exofitsio είπε...

οντως παει το ονειρο για σπιτι