Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ανά τρίμηνο θα ελέγχονται οι προϊστάμενοι εφοριών και ΣΔΟΕ

Κάθε τρίμηνο θα ελέγχονται οι προϊστάμενοι των εφοριών, του ΣΔΟΕ και των ελεγκτικών κέντρων για την αποτελεσματικότητά τους στην επίτευξη των στόχων είσπραξης των φορολογικών εσόδων και με βάση τα αποτελέσματά τους θα αξιολογούνται ετησίως, προκειμένου να κριθεί αν θα παραμείνουν στη θέση τους και τον επόμενο χρόνο.

Στο τέλος του έτους η θητεία των προϊσταμένων θα λύεται αυτοδίκαια, και μόνο αν έχουν επιτύχει τους στόχους τους θα μπορούν να διεκδικήσουν την παραμονή τους στη θέση τους για ακόμη έναν χρονο. Εξάλλου, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, ανάλογα με τα αποτελέσματα της τρίμηνης αξιολόγησης θα είναι δυνατό να διακόπτεται η θητεία τους ακόμη και πρίν την ολοκλήρωση του έτους. Προβλέπεται, ακόμη, οτι ότι αν σε βάρος προϊσταμένου οποιουδήποτε επιπέδου ασκηθεί ποινική ή πειθαρχική δίωξη ή επιβληθεί οποιαδήποτε ποινή, θα απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Παράλληλα, με άλλη απόφαση του αναπληρωμή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, ορίζεται οτι στο εξής οι φορολογικοί έλεγχοι θα γίνονται με βάση Point System εντοπισμου των υποθέσεων με μεγάλο φορολογικό ενδίαφέρον το οποίο περιλαμβάνεται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Elenxis.

Σημειώνεται οτι στο σύστημα αυτό οι φορολογούμενοι κατατάσσονται κατά σειρά επικινδυνότητας ροπής προς τη φοροδιαφυγή με βάση τον πρότερο φορολογικό τους βίο, αλλά και στοιχεία σχετικά με το αν προκαλούν υπόνοιες φοροδιαφυγής. Σημειώνεται οτι ο νέος τρόπος ελέγχου αφορά επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Α΄, Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες ή μη, νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή μη, ομάδες επιχειρήσεων ορισμένου μεγέθους, δραστηριότητας, ακαθαρίστων εσόδων ή καθαρών κερδών κ.λπ.



Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: