Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ!

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αφού η καθυστέρηση στην ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2012, ουσιαστικά το οδηγεί σε στάση πληρωμών! Με το Υπουργείο Παιδείας να είναι αποφασισμένο, ότι δεν θα δώσει… ευρώ στα Ιδρύματα, εφόσον αυτά δεν «τρέξουν» το Νόμο-πλαίσιο και δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκλογή των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, οι Πρυτάνεις έχουν πλέον «δεμένα τα χέρια τους», παρά το γεγονός, ότι στο σύνολό τους αντιδρούν στο νέο Νόμο (έχουν προσφύγει άλλωστε και στο ΣτΕ). 
Χθες, αντιπροσωπεία της Συνόδου των Πρυτάνεων, υπό τον Προεδρεύοντα Πρύτανη Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, συναντήθηκε, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, με τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, με τον οποίο φαίνεται να κατέληξαν σε συμφωνία για να «τρέξουν» τις εκλογικές διαδικασίες. Το Υπουργείο δεν έκανε βήμα πίσω από τις θέσεις του, με τον Κ. Αρβανιτόπουλο να εμφανίζεται αισιόδοξος, ότι η εκλογή των συμβουλίων διοίκησης θα γίνει άμεσα, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ενώπιον των πρυτάνεων ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα δεσμεύθηκε να προχωρήσει άμεσα τις εκλογικές διαδικασίες. Ας σημειωθεί, ότι οι Πρυτάνεις ζητούν από το Υπουργείο να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί από τις Συγκλήτους, επικαλούμενοι κυρίως την ανάγκη που έχουν τα Πανεπιστήμια για ρευστό. 

«Τρέχουν» τα προβλήματα…
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ήδη τα προβλήματα από την υποχρηματοδότηση έχουν κάνει την εμφάνισή τους και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να παραλύσουν το Ίδρυμα!
Πολλά κτίρια μένουν καθημερινά χωρίς θέρμανση, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο, ενώ από αύριο σχεδόν όλη η Πανεπιστημιούπολη θα μπει στο… ψυγείο, αφού θα τελειώσει σε πολλές Σχολές το πετρέλαιο!
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Τα ταμεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι άδεια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα για σίτιση, καθαριότητα, αλλά και πληρωμές εργολάβων κ.α. υποχρεώσεων! «Το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου εκπέμπει SOS. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση» σημειώνουν κύκλοι από την Πρυτανεία. 

Βρήκε πάτημα…
Αν και οι Πρυτάνεις, όπως και το σύνολο σχεδόν της ακαδημαϊκής κοινότητας υποστηρίζουν, ότι ο Νόμος είναι αντισυνταγματικός, καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν, ότι το Υπουργείο Παιδείας, με αφορμή την διακοπή της χρηματοδότησης, βρήκε πάτημα για να αναγκάσει τα Πανεπιστήμια να εφαρμόσουν το Νόμο (!) και ουσιαστικά να αλλάξει εν μια νυκτί άρδην το σκηνικό στην Ανώτατη Εκπαίδευση. «Το Υπουργείο τράβηξε το σχοινί, και ανάγκασε τους Πρυτάνεις να ανάψουν το «πράσινο» φως για τις εκλογές των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, υπό την απειλή της διακοπής χρηματοδότησης. Ουσιαστικά, τους έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων» σημειώνουν. 

Προκαλεί…
Στο ΑΕΙ των Ιωαννίνων πολλές είναι οι φωνές που λένε, ότι το Υπουργείο Παιδείας προκαλεί με τη στάση του. Μάλιστα, εξαπολύουν τα πυρά τους προς την Υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία έχει αφήσει στην άκρη τα προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ασχολείται με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. «Είναι τουλάχιστον προκλητικό το γεγονός, ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος κάνει συνεχώς συσκέψεις με τους Πρυτάνεις και η Υπουργός δεν καταδέχεται καν να τους δει, αρκούμενη μόνο στις απειλές για περικοπές της χρηματοδότησης!» σημειώνουν. 

Αναμένουν τις εξελίξεις…
Μέσα σε αυτό το κλίμα, φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναμένουν τις εξελίξεις, που θα είναι καταιγιστικές. 
Ο Νόμος, εκτός του ότι αλλάζει πολλά δεδομένα σε ό, τι αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία, ουσιαστικά τους αναγκάζει να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για τις σπουδές τους. 
Αυτό, σε μια τόσο δύσκολη εποχή όπως η σημερινή, όπου οι περισσότερες οικογένειες «στενάζουν» για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, καθιστά εξαιρετικά αμφίβολο το πόσοι φοιτητές θα συνεχίσουν τις σπουδές τους. 
«Ουσιαστικά διαμορφώνεται ένα σύστημα εκπαίδευσης για λίγους. Κανείς δεν μπορεί πλέον να σπουδάσει μακριά από τον τόπο του. Ίσως να μην αργεί η ημέρα όπου οι περισσότεροι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα είναι από την ίδια την πόλη ή και από τις άλλες περιοχές της Ηπείρου» λένε ακαδημαϊκοί κύκλοι.

Η Νέα Δημοκρατία… 
Τέλος, σε χθεσινή δήλωσή του ο Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία Πρυτάνεων - Υπουργείου, η οποία «αποδεικνύει, ότι δεν υπάρχουν γόρδιοι δεσμοί». 
Όπως είπε, «το Ανοικτό Πανεπιστήμιο διασφαλίζει, στις κρίσιμες ημέρες που διανύουμε, ότι θα παραμείνει χώρος γνώσης, έρευνας, αναζήτησης και διαλόγου και όχι πεδίο βολής. Η δήλωση του Υπουργού Αναπληρωτή Παιδείας ότι οι νόμοι πρώτα εφαρμόζονται και στην πορεία βελτιώνονται, συνιστά το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο πρέπει να λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις και ορίζει το πλαίσιο διαλόγου στο οποίο πρέπει να κινηθούν πολιτική ηγεσία και κοινωνία».



Πηγή:  proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: