Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο - Ανοίγουν κι άλλα κλειστά επαγγέλματα

Το βάφτισαν πολυνομοσχέδιο, ίσως γιατί θα εμπεριέχει όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθουν για να πείσουμε την τρόικα και τους δανειστές μας. Από δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μέχρι το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες Ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015». Το νομοθέτημα εισάγεται την Πέμπτη προς επεξεργασία σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια.
Τελικά το νομοσχέδιο δεν θα έχει την μορφή του κατεπείγοντος και αντί να ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Τι περιλαμβάνει:

- Διατάξεις για την ταχύτερη απελευθέρωση των οδικών μεταφορών από την 1η Ιανουαρίου 2012

- Άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων». Ειδικά για τους δικηγόρους προβλέπεται ότι θα επιτρέπεται η δημιουργία υποκαταστημάτων δικηγορικών εταιρειών σε όλη τη χώρα. Για τους συμβολαιογράφους αίρεται η προϋπόθεση ιθαγένειας για την πρόσβαση στο επάγγελμα.

- Εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο σε 60 δόσεις με ελάχιστα ποσά δόσης τα 100 ευρώ ή χωρίς προσαυξήσεις για καταβολή εφάπαξ. Όσο λιγότερες είναι οι δόσεις τόσο μεγαλύτερη είναι η έκπτωση από τις προσαυξήσεις. Αν η πληρωμή γίνει εφάπαξ, τότε ο οφειλέτης απαλλάσσεται από τις προσαυξήσεις.

- Μεταφορά των φορολογικά αναγνωρίσιμων ζημιών των κοινωφελών επιχειρήσεων στα επόμενα οικονομικά έτη

- Αλλαγές στη φορολογική μεταχείριση των μερισμάτων και των κερδών που διανέμουν οι ΑΕ και οι ΕΠΕ

- Η επιβολή φόρου με συντελεστή 2% κατά το δανεισμό εισηγμένων μετοχών όταν αυτός γίνεται εξωχρηματιστηριακά

Επιπλέον με το πολυνομοσχέδιο επαναφέρεται ουσιαστικά η αυτοτελής φορολόγηση με 25% των μερισμάτων που διανέμουν οι ημεδαπές επιχειρήσεις.

Με άλλη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους μισθωτούς που εισπράττουν καθυστερημένα και σε έτος μεταγενέστερο δεδουλευμένες αποδοχές του 2011 από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται να τις δηλώσουν στο έτος που εισπράττονται και όχι στο έτος που αφορούν.

Επίσης, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εφεδρεία αλλά και για το καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας





Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: