Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Με άδειο πορτοφόλι το 28% των Ιταλών μετά την τρίτη εβδομάδα του μήνα

Την άκρως απαισιόδοξη εικόνα των Ιταλών για την πορεία της οικονομίας και τις συνθήκες της καθημερινής τους ζωής έρχεται να καταδείξει έρευνα του εμπορικού συλλόγου Confesercenti, που αποκαλύπτει επίσης ότι το 28% των πολιτών μένει με άδειο πορτοφόλι μετά την τρίτη εβδομάδα του μήνα και το 10% από το πρώτο δεκαπενθήμερο.

Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι «ανοίγει» την ίδια στιγμή τον «καυτό» φάκελο των εργασιακών σχέσεων αναζητώντας κοινό έδαφος με τα συνδικάτα, ενώ την επόμενη Τετάρτη θα βρίσκεται στο Βερολίνο για το πρώτο «ραντεβού» του έτους με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Και ο Τζούλιο Τρεμόντι, τέως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προειδοποιεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ιταλία θα ήταν η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της.

Στο «κόκκινο» η απαισιοδοξία

«Κάκιστη» χαρακτηρίζει την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας το 48% των Ιταλών και το 38% θεωρεί ότι οι συνθήκες της καθημερινής ζωής πρόκειται σίγουρα να χειροτερέψουν, σύμφωνα με έρευνα του εμπορικού συλλόγου Confesercenti και της εταιρίας δημοσκοπήσεων Swg.

Κατά την διάρκεια του 2011, το 83% των Ιταλών περιόρισε τα προσωπικά και οικογενειακά έξοδα. Μόνο το 62% καταφέρνει να καλύψει με τις αποδοχές του τα έξοδα του σπιτιού, των τροφίμων, της ένδυσης.

Το 28% των ερωτηθέντων βρίσκεται με άδειο πορτοφόλι μετά την τρίτη εβδομάδα του κάθε μήνα, και το 10% δηλώνει ότι έχει ήδη μείνει χωρίς χρήματα μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο.

Η εικόνα απαισιοδοξίας ενισχύεται και από τις προβλέψεις για το έτος που μόλις άρχισε: το 47% του στατιστικού δείγματος δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει μια πραγματική αλλαγή πορείας που να μπορέσει να βοηθήσει ουσιαστικά την ανάκαμψη.

Οι μεγαλύτερες περικοπές του οικογενειακού προϋπολογισμού έγιναν στους τομείς της ένδυσης, των υποδημάτων, των ταξιδιών αναψυχής και των αγορών μικρών και μεγάλων αντικειμένων και επίπλων για το σπίτι.

Αυτό που οι Ιταλοί απαιτούν από τους πολιτική τους τάξη είναι κυρίως εντιμότητα, σύμφωνα με το 45% των ερωτηθέντων, καθώς και σοβαρότητα, κάτι που απαιτεί το 24%. Μόνο το 8%, αντιθέτως, θεωρεί ότι η ταπεινότητα είναι βασικής σημασίας γνώρισμα για έναν καλό και άξιο πολιτικό.

Συνάντηση Μέρκελ-Μόντι την επόμενη Τετάρτη

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι θα ταξιδέψει την ερχόμενη Τετάρτη στο Βερολίνο για να διεξαγάγει συνομιλίες για την κρίση στην Ευρωζώνη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε διμερή και διεθνή θέματα, στην κατάσταση στην Ευρωζώνη, καθώς και στις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη» αναφέρεται σε ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης

Η Μέρκελ πρόκειται να υποδεχθεί τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τη Δευτέρα, δύο ημέρες πριν από τον Μόντι, για να προετοιμάσουν την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για το τέλος του μήνα.

Τρεμόντι: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η προσφυγή στο ΔΝΤ

Ο τέως υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι δηλώνει σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera πως η υποβολή αιτήματος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την παροχή οικονομικής βοήθειας ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους είναι «ο σοβαρότερος κίνδυνος» για τη χώρα.

«Πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ιταλία δεν είναι η κατάρτιση ενός νέου πακέτου λιτότητας, αλλά μία υποβολή αιτήματος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια, όπως προτείνουν χρηματοπιστωτικοί και ευρωπαϊκοί κύκλοι» δηλώνει ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

«Δεν έχω καμία ιδέα για το ύψος των κεφαλαίων που το Ταμείο μπορεί να δανείσει ή να διοχετεύσει στην Ιταλία: μιλάμε για 300-400 δισεκατομμύρια. Ας δεχθούμε ότι αυτό δεν είναι αποφασιστικής σημασίας. Αποφασιστικής σημασίας θα ήταν η δραστική απώλεια της εθνικής κυριαρχίας» προειδοποιεί.

«Το Ταμείο δανείζει κεφάλαια με αντάλλαγμα ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης, του δικού του προγράμματος διακυβέρνησης, που ελέγχεται από τους δικούς του γραφειοκρατικούς μηχανισμούς. Θα ήμασταν η πρώτη μεγάλη χώρα η οποία θα εξαρτάτο από ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα ήμασταν η τελευταία από μία σειρά αποτυχιών του Ταμείου» προσθέτει.

«Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα φθάναμε σε έναν δραματικό πολιτικό διαχωρισμό στη ζώνη του ευρώ ανάμεσα σε κράτη πρώτης γραμμής, που πάντοτε υπολογίζονται περισσότερο, και σε κράτη δεύτερης γραμμής που θα έχουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό» λέει.

Η Ιταλία ζήτησε στα τέλη του Οκτωβρίου, όταν ο Τζούλιο Τρεμόντι ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, να τεθεί υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως προς την οικονομική πολιτική και τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε στις 21 Δεκεμβρίου ότι θα αρχίσει τις αποστολές στην Ιταλία στις αρχές του 2012.

Στα τέλη του Νοεμβρίου, ο νέος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι αρνήθηκε ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος προς το ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια, τη στιγμή που υπήρχε έντονη φημολογία περί αυτού.

Παρά την ανάληψη της εξουσίας στα μέσα Νοεμβρίου από την κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι και την υιοθέτηση στα τέλη Δεκεμβρίου νέου πακέτου μέτρων λιτότητας, τα επιτόκια των ιταλικών δεκαετών ομολόγων παραμένουν κοντά στο συμβολικό όριο του 7%, σε ένα επίπεδο που θεωρείται μακροπρόθεσμα απαγορευτικό για τη χρηματοδότηση του κολοσσιαίου δημοσίου χρέους της Ιταλίας, που ανέρχεται σε 1.900 δισεκατομμύρια ευρώ (120% του ΑΕΠ).
 
 
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: