Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Παρασκευή και 13 σήμερα! Προληπτικοί του κόσμου ενωθείτε!


Εδώ και πολλούς αιώνες η Παρασκευή και 13, αποτελεί ημέρα συνυφασμένη με τους κακούς αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία... Δύο είναι οι βασικές δοξασίες που στηρίζουν τον μύθο της Παρασκευής και 13. 
Στη Βίβλο, ο αριθμός 13 εμφανίζεται στο Μυστικό Δείπνο, καθώς αντιστοιχεί στον αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτόν, όπως και η Παρασκευή που ήταν η ημέρα της σταύρωσης του Χριστού. Επίσης, η μεγάλη βιβλική πλημμύρα έγινε ημέρα Παρασκευή.

Μερίδα προληπτικών υποστηρίζει ότι ο μύθος γεννήθηκε με την απόφαση του Πάπα, στις Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307, να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των ναϊτών ιπποτών. 

Στη Δύση μάλιστα υπάρχει και
Παρασκεβιδεκατριαφοβία (Paraskevidekatriphobia) καθώς και η τρισκαιδεκαφόβια (triskaidekaphobia), δηλαδή φοβία ενός ανθρώπου για την συγκεκριμένη ημέρα!

Για όσους είναι προληπτικοί δεν είναι σίγουρα μόνο η Παρασκευή και 13… που τους πανικοβάλει… υπάρχουν άλλες …παράξενες δεισιδαιμονίες! Κάποιες από αυτές είναι: το πέρασμα κάτω από μια σκάλα, η μαύρη γάτα για του περισσότερους, το άνοιγμα τριών τσιγάρων με το ίδιο σπίρτο, το γνωστό σταύρωμα δακτύλων, το άνοιγμα ομπρέλας μέσα στο σπίτι, τα ανάποδα εσώρουχα… 

Εάν κάποιος έχει μια κακή μέρα, το μόνο που χρειάζεται για να την καλυτερέψει είναι να βάλει τα εσώρουχά του ανάποδα, και φυσικά «το γρουσούζικο 13».Ο αριθμός 13 -και η Παρασκευή και 13- θεωρούνται γρουσουζιά σε πολλά μέρη, και θυμηθείτε πως ο Ιησούς είχε 13 μαθητές, μέχρι που ο ένας -ο Ιούδας- τον πρόδωσε.

Βέβαια δεν είναι λίγοι οι σταρ του Χόλυγουντ που είναι Προληπτικοί μέχρι... αηδίας! 

Όπως Rachel Weisz η 40χρονη ηθοποιός επιμένει πως αν δε φορέσει τα σωστά παπούτσια μπορεί να καταστραφεί ολόκληρη η μέρα της.

«Είμαι προληπτική σε ό,τι αφορά ορισμένα θέματα, όπως το τι παπούτσια θα φορέσω ή το να κατέβω τη σκάλα πριν κλείσει η πόρτα και άλλα τέτοια», δηλώνει η Rachel. Σίγουρα φοβάται και την Παρασκευή και 13! 

Επίσης και ο Έλληνας ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης δήλωσε πρόσφατα πως: Είμαι προληπτικός . Όχι σκόρδο (δεν φοράω), δεν θέλω να βρωμάω. Έχω φυλαχτά όμως».

Ο εξίσου ηθοποιός Νίκος Μουτσινάς έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι πολύ προληπτικός καθώς και η Άννα Βίσση είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη της πως είναι προληπτική και πιστεύει και στο «κακό το μάτι» !

Δεν θα μπορούσε να μην έχει γίνει ταινία με θέμα την συγκεκριμένη δεισιδαιμονία. Όπως και έγινε, του Μάρκους Νίσπελ «FRIDAY THE 13th» η πλέον κλασική ταινία τρόμου, Όμως υπάρχουν και άλλες ταινίες με το συγκεκριμένο θέμα ξεκινώντας από ταινίες μικρού μήκους από τον περασμένο αιώνα (1908) και καταλήγοντας στις σύγχρονες μεγάλες παραγωγές του Χόλυγουντ.


Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: