Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες από την κυβέρνηση Παπαδήμου

Η οικονομική κρίση φαίνεται πως αυξάνει και την στρατιωτική θητεία. Ο κύβος ερρίφθη και η θητεία θα αυξηθεί από την παρούσα κυβέρνηση, σύμφωνα με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.  Ήδη για την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για αύξηση της θητείας είναι ενήμερος και ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος προσφάτως επισκέφθηκε το Πεντάγωνο.  Μία τέτοια απόφαση λαμβάνεται άλλωστε από ένα υπουργείο στο οποίο μετέχουν με στελέχη τους και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Βήματος”  η ηγεσία του υπουργείου θα ενημερώσει για την αναγκαιότητα της αύξησης τη θητείας από τους 9 στους 12 μήνες (και για τον Στρατό Ξηράς και για την Πολεμική Αεροπορία και για το Πολεμικό Ναυτικό) την αρμόδια Διακομματική Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας η οποία θα συνέλθει εντός 15 ημερών, ώστε να ετοιμαστούν εν συνεχεία οι σχετικές αποφάσεις. Η νέα διάρκεια της θητείας θα ισχύει για τις σειρές που θα καταταγούν μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και όχι για τους ήδη υπηρετούντες.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε αναφέρει ότι η αύξηση ή όχι της στρατιωτικής θητείας θα αποφασισθεί μετά τον εξορθολογισμό της δομής του στρατού, αλλά η νέα αυτή δομή δεν έχει ακόμα αποφασισθεί και παρ΄ όλα αυτά αποφασίζεται εκ των προτέρων η αύξηση της θητείας.

Ήδη τα Γενικά Επιτελεία έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο για την αύξηση της θητείας (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις μειωμένης θητείας για όσους έως τώρα το δικαιούνται), μετά τη μείωση του αριθμού του επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ). Το 2011 δεν πραγματοποιήθηκε καμία πρόσληψη ΕΠΟΠ. Και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν σήμερα 24.500 ΕΠΟΠ. Η οικονομική κρίση, φέρνει αύξηση κατά τρεις μήνες της στρατιωτικής θητείας

Μάλιστα στις αρχές Δεκεμβρίου κατά την συζήτηση του κρατικού προύπολογισμού στην Βουλή, ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στην αύξηση της στρατιωτική θητείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: