Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

S.O.S. ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ


Με την… πλάτη στον τοίχο βρίσκονται πολλοί Ηπειρώτες δανειολήπτες, αφού αδυνατούν πλέον να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους. Όλοι τους σχεδόν έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές, είτε σε μισθούς, είτε σε συντάξεις, με αποτέλεσμα να έχουν δραματικά μειωθεί τα έσοδά τους και να μην μπορούν να ανταποκριθούν, ούτε στις πιο στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. 
Οι καθυστερήσεις δανείων στην Ήπειρο, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, είναι μεν λιγότερες συγκριτικά με άλλες περιοχές, δεν παύουν όμως να προβληματίζουν έντονα τα νοικοκυριά που έχουν χάσει πολύ μεγάλο μέρος της οικονομικής τους δύναμης. «Οι μειώσεις μισθών, ειδικά στους Δημοσίους υπαλλήλους, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην Ήπειρο, έχουν επηρεάσει σημαντικά και την συμπεριφορά τους προς τις Τράπεζες» σημειώνουν στελέχη. Το μέγεθος της δυσκολίας φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός, ότι ένα στα τέσσερα καταναλωτικά δάνεια (24%) είναι σε καθυστέρηση, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συνέχιση αυτής της τάσης!

Ντόμινο…
Αναμφίβολα, λόγω της ιδιοσυγκρασίας τους, αλλά και από παράδοση οι Ηπειρώτες θεωρούνται νοικοκυραίοι και πάντα προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εγκαίρως. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο, ότι και σ’ αυτούς παρατηρούνται καθυστερήσεις σε δάνεια, όπως στεγαστικά και καταναλωτικά, αποδεικνύει το μέγεθος της κρίσης. 
Παράλληλα, η ανεργία που αυξάνεται συνεχώς (στο 21% είναι η πραγματική ανεργία, όπως μετέδωσε χθες ο ΣΚΑΙ), η ακρίβεια που «καλπάζει», η ρευστότητα που έχει χαθεί εντελώς από την αγορά και η γενικότερη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση πληρωμών δανείων. Είναι φανερό, πως ο κόσμος βρίσκεται σε ένα μεταβατικό και αβέβαιο στάδιο. Ψάχνει να πιαστεί από κάπου, αναζητά μια σταθερότητα για να δει πώς θα παλέψει με τις δυσκολίες, αλλά καθημερινά δέχεται και νέα πλήγματα. Είτε αυτά έρχονται μέσα από μειώσεις μισθών και συντάξεων, είτε μέσα από νέα «χαράτσια».
«Η κατάσταση είναι σαν ένα ντόμινο. Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης, επηρεάζουν σημαντικά τους δανειολήπτες, που καθυστερούν τα δάνεια και με τη σειρά τους οι Τράπεζες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Πρόκειται για ντόμινο χρεοκοπίας! Οι δανειολήπτες εκπέμπουν σήμα κινδύνου και πρέπει κάποιος να τους ακούσει» σημειώνουν αναλυτές. 

Χτυπούν «κόκκινο»… 
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το μέγεθος των «κόκκινων» δανείων προκαλεί ίλιγγο! Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων ανήλθε έως κα το φετινό Ιούνιο στο 12,8% του συνόλου των χορηγήσεων, δηλαδή στα 32 δισεκατομμύρια ευρώ (!). Βεβαίως, από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά και η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. 

Την… πάτησαν!
Πολλά ζευγάρια δημοσίων υπαλλήλων στην Ήπειρο έπεσαν δυστυχώς στην παγίδα να πάρουν στεγαστικό δάνειο, πατώντας πάνω στην σιγουριά που ενέπνεε ο μισθός τους, μέχρι λίγο καιρό πριν. Πλέον όμως, μετά και το «τσεκούρι» σε μισθούς και επιδόματα, οι απολαβές τους μόλις που φθάνουν για να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις! «Είναι επόμενο λοιπόν να καθυστερούν τα δάνεια και να ζητούν την αναδιαπραγμάτευσή τους» σημειώνουν τραπεζικά στελέχη στην Ήπειρο. 
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 11,9% των στεγαστικών δανείων (9,5 δισ. ευρώ) βρίσκεται στο «κόκκινο», ενώ στα καταναλωτικά δάνεια, περίπου 8,5 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται. 

Βραχνάς…
Πολύ δύσκολα εξακολουθούν να είναι τα πράγματα και στις επιχειρήσεις της Ηπείρου. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών έχει πάρει δάνεια, τα οποία όμως τώρα δυσκολεύονται πολύ να εξυπηρετήσουν, με αποτέλεσμα άλλες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο και άλλες να καθυστερούν τις μηνιαίες δόσεις, βάζοντας το όνομά τους στον επιχειρηματικό «Τειρεσία». Σύμφωνα με την ΤτΕ τα επισφαλή επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται σε περίπου 14 δισ. ευρώ ή 11,2% του συνόλου τους! 
Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο ρυθμός καθυστέρησης προς το σύνολο των δανείων είναι επιταχυνόμενος, σε σύγκριση με την εξέλιξη του εν λόγω δείκτη το 2010. 

Λεφτά «μεταναστεύουν»
Την ίδια ώρα, σημαντικό πρόβλημα υπάρχει στις τράπεζες, αφού πολλοί καταθέτες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) παίρνουν τα χρήματά τους. Συνολικά, από το 2009, οπότε και ξεκίνησε η κρίση, «μετανάστευσαν» από τις Ελληνικές τράπεζες 54,3 δισ. ευρώ καταθέσεων! 
Η έκθεση της ΤτΕ επισημαίνει ότι η «φυγή» των καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οφείλεται στην αυξημένη αβεβαιότητα των αποταμιευτών, η οποία συνέβαλε στην υποκατάσταση με τραπεζογραμμάτια μεγάλης αξίας, καταθέσεις ή χρηματοοικονομικές επενδύσεις στο εξωτερικό ή χρυσές λίρες! Η υποχώρηση των εγχώριων καταθέσεων σχετίζεται επίσης και με την αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
«Αυτά λόγω της σημαντικής μείωσης του εισοδήματός τους, χρησιμοποίησαν τις καταθέσεις τους προκειμένου να καλύψουν καταναλωτικές δαπάνες. Το ίδιο και οι επιχειρήσεις, χρησιμοποίησαν τις καταθέσεις τους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες ή να πληρώσουν άλλες αναγκαίες υποχρεώσεις» είπε στον «Π.Λ.» στέλεχος μεγάλης Τράπεζας στα Γιάννινα.

Φεύγουν και αυτές!
Τέλος, χαρακτηριστική της έλλειψης εμπιστοσύνης προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι και η μεγάλη φυγή καταθέσεων από Αλβανούς μετανάστες! Περίπου από την αρχή της κρίσης έκαναν «φτερά» περίπου 100 εκ. ευρώ Αλβανικές καταθέσεις, οι οποίες μεταφέρθηκαν στην γειτονική χώρα. Η φυγή αυτών των καταθέσεων έχει βέβαια άμεση σχέση με την φυγή των Αλβανών μεταναστών από την Ελλάδα, αφού πλέον στη χώρα μας δεν μπορούν να βρουν δουλειά. 
* * *
Με δεδομένη την παραπάνω κατάσταση, είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να μπει τώρα ένα «φρένο» στο ντόμινο χρεοκοπίας που απειλεί και την οικονομία της Ηπείρου. Καθημερινά η εικόνα της αγοράς γίνεται χειρότερη, αφού τα «φέσια» αυξάνονται (έως και φέτος τον Οκτώβριο οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές είχαν εκτοξευθεί στα 2 δισ. ευρώ). Τουλάχιστον τώρα, έστω και στο «και πέντε», η Κυβέρνηση Παπαδήμου οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα, για να αλλάξει αυτή η εικόνα, που έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογία και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: