Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Χρ. Πισσαρίδης – Γ. Ιωαννίδης: Εθνική καταστροφή η έξοδος από το ευρώ


«Η εγκατάλειψη του ευρώ θα ισοδυναμεί με εθνική καταστροφή για την Ελλάδα» προειδοποιούν με βαρυσήμαντο άρθρο τους στην «Κ» ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου Τufts Γιάννης Ιωαννίδης. «Εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, το ουσιώδες ερώτημα δεν θα ήταν αν η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί κατά 50% ή 70%, αλλά αν θα κατάφερνε ποτέ να γίνει ένα σύγχρονο κράτος, με ισότιμο ρόλο σε μία Ενωμένη Ευρώπη» επισημαίνουν. 
Σύμφωνα με τους δύο πανεπιστημιακούς, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική, τόσο για την ίδια την Ελλάδα, όσο και για την παγκόσμια οικονομία. «Πρώτα απ’ όλα θα πρόκειται για χρεοκοπία με κεφαλαίο ‘Χ’. Το σοκ που θα επιφέρει για τις ευρωπαϊκές οικονομίες θα είναι τεράστιο και η Ευρωζώνη πολύ δύσκολα θα το αντέξει».

Απαντώντας οι δύο άνδρες στην ανάκαμψη της Αργεντινής μετά τη χρεοκοπία της πριν από 10 χρόνια, διαμηνύουν ότι οι συνθήκες τότε ήταν διαφορετικές από τις συνθήκες στην Ελλάδα σήμερα. «Η Αργεντινή πέρασε μεγάλη αναταραχή για χρόνια μετά τη χρεοκοπία της, είναι έτοιμη η Ελλάδα έτοιμη για κάτι τέτοιο, χωρίς μάλιστα ευρωπαϊκή βοήθεια;» διερωτώνται. 

Καταλήγοντας, οι κ. Πισσαρίδης και Ιωαννίδης αναγνωρίζουν ότι το ευρώ είναι ένα ακριβό νόμισμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρωζώνη γενικότερα, και ζητούν πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ που θα προκαλούσε λίγο πληθωρισμό και υποτίμηση του νομίσματος, και επομένως θα ήταν πολύ καλύτερη επιλογή για τις δοκιμαζόμενες χώρες και όχι μόνο για την Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: