Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Υπουργείο τουρισμού και άρση του καμποτάζ στις προτεραιότητες του Αντ.Σαμαρά


«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες η Ελλάδα θα στηριχθεί στο μεγάλο στρατηγικό της πλεονέκτημα, τον τουρισμό» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε τον «δεκάλογο» των προτεραιοτήτων του κόμματός του για τον τουριστικό κλάδο. «Η Ελλάδα, στην καρδιά της πιο βαθιάς κρίσης, δεν μετράει μόνο της αδυναμίες της. Μετράει και τις δυνάμεις της. Και ο τουρισμός αποδείχθηκε η μεγαλύτερη δύναμη της» είπε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης, κυρίως προς τέσσερις κατευθύνσεις:

  • Στροφή στην ποιότητα.
  • Διαφοροποίηση στρατηγικών για την προσέγγισή διαφορετικών τουριστικών κοινών.
  • Στροφή σε εξειδικευμένες μορφές τουρισμού.
  • Στροφή στις συνέργειες με άλλους κλάδους της οικονομίας.
«Έχω απόλυτα τη συναίσθηση, ότι ο Τουρισμός δεν αντιμετωπίστηκε ως προτεραιότητα. Και πολλές φορές αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία. Κάποιες στιγμές με αναλγησία» είπε και συμπλήρωσε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. «Και θα το σταματήσουμε. Πολύ σύντομα» συνέχισε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα μέτρα-προτεραιότητες που θα υλοποιήσουν άμεσα αυτό τον μακροχρόνιο αναπτυξιακό σχεδιασμό, τα οποία όπως είπε, συνοψίζονται στον «δεκάλογο»:

  1. Συγκρότηση ξεκάθαρα αυτοτελούς Υπουργείου Τουρισμού για την θεσμική του εκπροσώπηση, υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού.
  2. Σύσταση εταιρίας μάρκετινγκ με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
  3. Ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για όλες τις ειδικές μορφές Τουρισμού και κάλυψη των κενών σε υποδομές, όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ και συνεδριακές εγκαταστάσεις.
  4. Προσπάθεια για μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο του τουριστικού πακέτου, σε 4,5% και διατήρηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά του Αιγαίου, με επέκταση της ρύθμισης και για τα νησιά του Ιονίου.
  5. Πλήρης άρση του καμποτάζ.
  6. Μείωση της γραφειοκρατίας για την ταχύτερη υλοποίηση των επενδύσεων και την δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος.
  7. Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.
  8. Εκπόνηση νέας Στρατηγικής Αερομεταφορών, με μείωση των τελών στα αεροδρόμια της χώρας.
  9. Άμεση εφαρμογή όσων ρυθμίζει ο νόμος για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
  10. Εκπόνηση αυτόνομου στρατηγικού σχεδιασμού για την Αθήνα με σκοπό την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της ως τουριστικός προορισμός.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι προϋπόθεση για να πετύχουν όλα αυτά είναι η συνειδητοποίηση ότι ο τουρισμός αποτελεί συλλογική, Εθνική προτεραιότητα και πρόσθεσε ότι έχει ήδη προτείνει από τον Αύγουστο τη σύναψη «Συμβολαίου καλής πίστης και συνεργασίας» ανάμεσα σε κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και συλλογικούς φορείς του Τουρισμού, ώστε να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου.

«Πρόσφατα, με αφορμή την κάμψη της εμπορικής και τουριστικής κίνησης στην Αθήνα, λόγω των καθημερινών διαδηλώσεων, προτείναμε τη σύναψη αντίστοιχου "Μορατόριουμ για την Αθήνα", με σκοπό την εξομάλυνση των συνθηκών στο κέντρο μέχρι τις γιορτές, ως αναγκαία συνθήκη για να τονωθεί ο τουρισμός» είπε.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: