Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Νέα κόντρα για τα αιολικά πάρκα στο Δήμο Ζίτσας

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ζίτσας προκάλεσε η προ ημερών αναφορά του Δ. Ρογκότη με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΠΕΔ, στη συνεδρίαση του οργάνου, ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει το αιολικό πάρκο με την επωνυμία «Κασιδιάρης Ι» έχει καταθέσει πρόταση στο Δήμο για την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους σε ποσοστό 7% επί των καθαρών εσόδων της.Το γεγονός πως σχετικά με τα ανταποδοτικά είχε προηγηθεί συζήτηση και είχε ληφθεί απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς επίσης και ότι γίνεται συζήτηση έξω από αυτό, προκάλεσε την αντίδραση αρχικά του Σ. Βλέτσα ο οποίος στη συνεδρίαση της Πέμπτης ζήτησε από τον Δ. Ρογκότη εξηγήσεις για τις επαφές με την εταιρεία, χωρίς την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου.

«Θα πρέπει να μιλήσουμε για τη διαφάνεια και για τις συζητήσεις πάνω στο τραπέζι. Να μας πείτε πότε και πού έγινε η συζήτηση με την εταιρεία και εάν ξεκίνησαν τα παζάρια, γιατί δεν τους πετάξατε έξω από το γραφείο ή δεν τους κλείσατε το τηλέφωνο, για να έρθουν να ενημερώσουν το δημοτικό συμβούλιο;», σημείωσε ο κ. Βλέτσας.Στην απάντησή του ο Δ. Ρογκότης παραδέχθηκε ότι έγινε αυτή η συζήτηση, επισημαίνοντας πως η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή για όλες τις περιπτώσεις των αιολικών πάρκων. Σημείωσε μάλιστα, ότι η ανάδοχος εταιρεία του αιολικού στο Ζάλογγο ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει καμία αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος, αλλά μπορεί να δώσει στο Δήμο το ποσό των 50.000 ευρώ.«Σύμφωνα και με την πρόταση που καταθέσαμε στην ΠΕΔ το κατ’ ελάχιστο όριο των εσόδων του Δήμου από τις ΑΠΕ θα πρέπει να είναι 5% και όχι το 1,7 που ισχύει σήμερα», σημείωσε.Ο Χρ. Βούζας από την πλευρά του, αφού έκανε λόγο για δικαίωση των ενστάσεων που είχε εκφράσει στο παρελθόν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων, σύμφωνα και με την μελέτη του ενεργειακού ισοζυγίου της Ηπείρου, εξέφρασε την αντίθεση της παράταξης στη διαδικασία της πλειοδοσίας και των διαπραγματεύσεων με οποιαδήποτε εταιρεία.«Χρειάζεται συναπόφαση του δημοτικού συμβουλίου ώστε να ξέρουμε από που ξεκινάμε και που φτάνουμε στη διαπραγμάτευση. Λευκή επιταγή δε δίνουμε σε κανέναν. Οφείλετε να φέρνετε στο δημοτικό συμβούλιο αυτές τις συζητήσεις και όχι να τα μαθαίνουμε από την ΠΕΔ», τόνισε.
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός
Η πρώτη συνεδρίαση της Πέμπτης στο δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας αφορούσε την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2012 με τον εισηγητή, αντιδήμαρχο Σπ. Πάικα να κάνει λόγο για έναν αντικειμενικό και υλοποιήσιμο προϋπολογισμό.Αντίθετες απόψεις και για το εφικτό των στόχων του προϋπολογισμού, αλλά και στο επίπεδο της αναπτυξιακής προοπτικής και της αντίστοιχης φιλοσοφίας που προκύπτει από τον προϋπολογισμό, εξέφρασαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα τον δίκαιο αγώνα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ.«Όχι οι εργάτες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν θα πληρώσουν την χρεοκοπία του συστήματος. Καλούμε άμεσα το Δήμο Ζίτσας να εφαρμόσει την απόφαση του. Καλούμε και τους υπόλοιπους Δήμους να συνταχτούν με το κίνημα “δεν πληρώνω το χαράτσι τους, δεν πληρώνω την κρίση τους“», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Ζίτσας.


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: