Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Σε σημείο μηδέν και πάλι το θέμα της «Δωδώνης»


H προοπτική δημιουργίας εταιρίας λαϊκής βάσης, με ευρεία συμμετοχή, για τη διεκδίκηση του πλειοψηφικού πακέτου της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», που σήμερα κατέχει η Αγροτική Τράπεζα, φαίνεται ότι εγκαταλείπεται. Η ολοκληρωμένη πρόταση του τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, συζητήθηκε σε χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αλλά δεν έγινε αποδεκτό βασικά από τις  Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου – μετόχους της γαλακτοβιομηχανίας, ενώ αποστάσεις πήραν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι ενώσεις  εμμένουν στην πρόταση να διεκδικήσουν από μόνες τους την παραχώρηση των μετοχών σε αυτές από την ΑΤΕ, ενώ δεσμεύτηκαν να φέρουν νέα ολοκληρωμένη πρόταση εντός δύο εβδομάδων, την οποία ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι θα τη στηρίξει. Το νεότερο στοιχείο που προκύπτει είναι η επικείμενη μετατροπή των Ενώσεων σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, που αλλάζει τα δεδομένα ως προς το συνεταιριστικό κίνημα, όχι όμως και ως προς την κεφαλαιακή επάρκειά του. Με τη χθεσινή εξέλιξη, ουσιαστικά όπως σχολίαζαν κτηνοτρόφοι, επιστρέφουμε και πάλι στο παρελθόν και παραμένει άγνωστο ο τρόπος και οι δυνατότητες των Ενώσεων να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, στην περίπτωση που η ΑΤΕ προχωρήσει στην πώληση της «ΔΩΔΩΝΗΣ». 

Ιδιαίτερα επιθετικός για την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου/Ηπείρου ήταν ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Ιωαννίνων κ. Χρ. Μπαλτογιάννης, ο οποίος τη χαρακτήρισε «ανεδαφική και ανεπίτρεπτη. Όχι μόνο θίγονται τα συμφέροντα των παραγωγών, αλλά απαξιώνονται τελείως», υποστήριξε για να προσθέσει ότι οι παραγωγοί έχουν όργανα και εκπροσωπούνται και επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια».  
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, όπως προαναφέραμε, ζήτησε από τις ενώσεις την κατάθεση συγκεκριμένης, γραπτής πρότασης και μάλιστα εντός ενός δεκαημέρου, προσθέτοντας ότι μετά θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Βαγγ. Βενιζέλο για να εξεταστεί περαιτέρω.  Παράλληλα με δήλωσή του ευχαρίστησε το Οικονομικό Επιμελητήριο για την προεργασία και τις προτάσεις που έκανε, καθώς και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου που είχε ανταποκριθεί θετικά στο ενδεχόμενο συνεργασία για τις απαιτούμενες προεγγραφές μετόχων. 
Την αντίθεσή του στην πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, εξέφρασε ο βουλευτής και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ευάγγελος Αργύρης, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι πρόκειται για μια πρόταση «που δεν ταιριάζει στη «ΔΩΔΩΝΗ». «Συγκλίναμε στην απόφαση να υπάρξει Πρωτοβάθμιος Συνεταιριστικός Οργανισμός και στην Ήπειρο και στα πλαίσια αυτά να διαμορφωθεί μια πρόταση για να διεκδικήσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας της γαλακτοβιομηχανίας μέσα από ένα συνεταιριστικό χαρακτήρα». «Και τώρα που είμαστε σε Κυβέρνηση συνεργασίας θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε εκείνο το κεφάλαιο για να διεκδικηθεί η «ΔΩΔΩΝΗ» από την Αγροτική Τράπεζα», πρόσθεσε ακόμη ο κ. Αργύρης. 
Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» Γιάννης Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι πρέπει να μπει μπροστά μια πρόταση που με τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους θα δημιουργηθεί ένα συνεταιριστικό σχήμα, που θα διεκδικήσει τη γαλακτοβιομηχανία. Ο περιφερειακός σύμβουλος της Αριστερής Παρέμβασης  Νίκος Ζήκος, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της σημερινής μορφής. 
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ζίτσας Δ. Ρογκότης (ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου), οι πρόεδροι Ενώσεων Συνεταιρισμών, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου, εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Αγρ. Ανάπτυξης Βασίλης Ψαθάς, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δημ. Σιώλος.


Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: