Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ε. Βενιζέλος: Θανάσιμος κίνδυνος για την Ελλάδα


«Υπάρχει για την Ελλάδα θανάσιμος κίνδυνος σε μια Ευρώπη που παραπαίει». Σε αυτή τη δραματική προειδοποίηση προέβη το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια οικονομικού συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη. «Χρειάζεται υπερπροσπάθεια για να βγούμε από την κρίση» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα το 2011 και 2012, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Όπως σημείωσε, για το 2011 και 2012 έχουν νομοθετηθεί όλα τα μέτρα. Πρόσθεσε ακόμη ότι για τα επόμενα χρόνια τα μέτρα που απαιτούνται είναι ελάχιστα και δεν θα ξεπεράσουν το 1% του ΑΕΠ. 
«Η εγκατάλειψη του ευρώ θα ισοδυναμεί με εθνική καταστροφή για την Ελλάδα» προειδοποιούν στο μεταξύ με βαρυσήμαντο άρθρο τους στην «Κ» ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου Τufts Γιάννης Ιωαννίδης.

Μιλώντας στις ειδήσεις του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Τσαμουργκέλης, ζήτησε ορθολογική διαχείριση και συνετή πολιτική από την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι υπάρχει πολύ λίπος στο δημόσιο. 

«Οι στόχοι του Μνημονίου είναι εφικτοί, αρκεί να μην μετακυληθούν τα βάρη με νέους φόρους και να υπάρξει αξιοποίηση των τραπεζών» δήλωσε.

«Οι αγορές θέλουν περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν μπορείς να πείσεις τους λαούς να ακολουθήσουν μια πολιτική με όρους ανέχειας. Η ΕΚΤ πρέπει να τυπώσει χρήμα, και να υποτιμήσει το ευρώ, αλλιώς και τα ευρωομόλογα δεν είναι αρκετά» προειδοποίησε.
 Σύμφωνα με τον κ. Τσαμουργκέλη, η Γερμανία δίνει μάχη για την κυριαρχία της στην Ευρώπη, αυτή τη φορά με οικονομικούς όρους. «Χρειάζεται νέα προοπτική για την Ευρώπη, το όραμα της Γερμανίας θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο» πρόσθεσε.
«Η εγκατάλειψη του ευρώ θα ισοδυναμεί με εθνική καταστροφή για την Ελλάδα» προειδοποιούν στο μεταξύ με βαρυσήμαντο άρθρο τους στην «Κ» ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου Τufts Γιάννης Ιωαννίδης.

«Εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, το ουσιώδες ερώτημα δεν θα ήταν αν η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί κατά 50% ή 70%, αλλά αν θα κατάφερνε ποτέ να γίνει ένα σύγχρονο κράτος, με ισότιμο ρόλο σε μία Ενωμένη Ευρώπη» επισημαίνουν.

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: