Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

«Στα 3-4 δισ. ευρώ» το ετήσιο όφελος από εξαγωγή ηλιακής ενέργειας


Την εκτίμηση ότι το όφελος της χώρας από την υλοποίηση του σχεδίου εξαγωγής ηλιακής ενέργειας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ήταν 3-4 δισ. ευρώ το χρόνο, διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το σχετικό εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με την ονομασία «Ήλιος». Το πρόγραμμα αφορά σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας 10.000MW, για τα οποία απαιτούνται 200.000 στρέμματα. Η επένδυση είναι της τάξεως των 20 δισ. ευρώ και με βάση τις σημερινές τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρόγραμμα θα επέφερε έσοδα 80 δισ. ευρώ για μια 25ετία. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι έτσι θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας και υποστήριξε ότι από τα έσοδα που θα προκύψουν, μέρος θα διοχετευθεί για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Όπως τόνισε ο υπουργός έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με την ΕΕ και τη γερμανική κυβέρνηση για την υπογραφή ενός κειμένου συνεννόησης στο οποίο να υπάρχει δέσμευση όλων των μερών ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχικής συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορά στις απαραίτητες εκτάσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε ότι ήδη έχει αποστείλει επιστολές στους δημάρχους ώστε να παραχωρήσουν εκτάσεις στις οποίες θα μπορούσε να γίνει η εγκατάσταση των συστημάτων.

Την ίδια στιγμή έκανε γνωστό ότι σε συνεννόηση με τον πρώην υπουργό 'Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη έχουν καταγραφεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εγκαταλειμμένα αεροδρόμια και σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί οδηγός ανενεργών λιγνιτωρυχείων. 

Ακόμη υπουργός ΠΕΚΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο οι όποια επένδυση να εγκατασταθεί σε καλλιεργήσιμη ή τουριστικού χαρακτήρα γη και σε προστατευόμενες περιοχές. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου καταλήγοντας ανέφερε ότι επιχειρείται σήμερα να κλείσουν τα ζητήματα που αφορούν την γη, την πρόσληψη συμβούλων κ.α. ώστε να σχηματοποιηθεί ένα επενδυτικό σχήμα.


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: