Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Βρέθηκε το εμβόλιο κατά της ελονοσίας;


Η ελονοσία είναι λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από παρασιτικά πρωτόζωα του γένους πλασμώδιο και μεταδίδεται στον άνθρωπο μόνο από το θηλυκό κουνούπι του είδους ανωφελές. Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «έλος» και «νόσος», καθώς είχε παρατηρηθεί ότι η νόσος ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη γύρω από ελώδεις περιοχές. Διεθνώς αποκαλείται μαλάρια (malaria, από τις ιταλικές λέξεις: mal + aria = κακός αέρας) από την πεποίθηση που επικρατούσε κάποτε ότι η ασθένεια προκαλούταν από τον «κακό αέρα.

Τα μικρά παιδιά είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στη νόσο, το ίδιο και οι έγκυες γυναίκες, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας για τις γυναίκες καθαυτές και σε αύξηση των θνησιγενών και λιποβαρών παιδιών που γεννιούνται από αυτές κοντά στα έλη.
Οι ελπίδες για αναχαίτιση της ελονοσίας αναπτερώθηκαν με τις δοκιμές ενός νέου πειραματικού εμβολίου. Η «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM) αναφέρει ότι τα νήπια που εμβολιάστηκαν με αυτό είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν ελονοσία σε σύγκριση με παιδιά που δεν εμβολιάστηκαν.
Το εμβόλιο είναι γνωστό ως RTS,S ή Mosquirix και είναι ένα από τα δύο που δοκιμάζονται στον κόσμο. Στη μελέτη, που διήρκεσε έναν χρόνο, συμμετείχαν περισσότερα από 15.000 παιδιά, ηλικίας κάτω των 17 μηνών, από επτά αφρικανικές χώρες. Τα παιδιά ήταν χωρισμένα σε δύο ομάδες βάσει ηλικίας: στη μία ανήκαν παιδιά 6-12 εβδομάδων και στην άλλη 5-17 μηνών. Τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν αφορούν στα μεγαλύτερα παιδιά (είναι περίπου 6.000).
 Έπειτα από έναν χρόνο, ο αριθμός των κρουσμάτων κλινικής ελονοσίας μειώθηκε κατά 56% και ο αριθμός των κρουσμάτων σοβαρής ελονοσίας κατά 47% σε όσα έκαναν τρεις δόσεις του εμβολίου.
«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν πως το (εμβόλιο) RTS,S/AS01 μειώνει την ελονοσία κατά το ήμισυ σε παιδιά ηλικίας 5-17 μηνών στη διάρκεια 12 μηνών, έπειτα από τον εμβολιασμό, και ότι έχει τη δυνατότητα να ασκήσει σημαντική επιρροή στην επίπτωση της ελονοσίας στα μικρά παιδιά της Αφρικής» σημειώνουν επιστήμονες από την Αφρική, τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη στο άρθρο τους. Τα αποτελέσματα για τα μικρότερα παιδιά αξιολογούνται και αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα σε ένα έτος.

Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: