Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Η Ήπειρος γιορτάζει σήμερα την ιστορική Επέτειο του «ΟΧΙ»

Μουδιασμένοι θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι σημερινοί εορτασμοί στην Ήπειρο για την 28η Οκτωβρίου 1940 και την επέτειο του ΟΧΙ, ενώ συμπληρώνονται πλέον 71 χρόνια από την ιστορική εκείνη περίοδο για την χώρα και την περιοχή μας.Η οικονομική κρίση από την μία και η επώδυνη πολιτική της Κυβέρνησης από την άλλη, έχουν φτάσει τους πολίτες στα όριά τους και είναι φυσικό να ρίχνουν βαριά την σκιά τους πάνω στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις. Εξάλλου, η αγανάκτηση και η αποδοκιμασία του κόσμου εναντίον εκείνων που διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας μας έχει ήδη εκδηλωθεί σε πολλές περιπτώσεις.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται βέβαια στην σημερινή παρέλαση στην κεντρική Πλατεία, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι. Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στα Γιάννινα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Μωραΐτης, ενώ από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας θα παραστεί ο Γενικός Γραμματέας Κ.Ο. και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν θα παραστούν στις εκδηλώσεις οι ντόπιοι κυβερνητικοί βουλευτές.
Οι εκπαιδευτικοί
Μία πρώτη αντίδραση κατά της Κυβέρνησης αναμένεται πως θα υπάρξει και στην πόλη μας από πλευράς των εκπαιδευτικών, με αφορμή την ακολουθούμενη πολιτική στην Παιδεία. Ήδη η ΟΛΜΕ έχει απευθύνει κάλεσμα στους καθηγητές που θα συνοδεύσουν μαθητικά τμήματα στην παρέλαση να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια στο μπράτσο, ως έκφραση διαμαρτυρίας!
Ελάχιστες σημαίες!
Στο μεταξύ, το βαρύ κλίμα που κυριαρχεί φέτος και στην περιοχή μας εν μέσω των εορτασμών για την Επέτειο του ΟΧΙ αποδεικνύει και το γεγονός ότι ελάχιστες είναι ανά την πόλη οι ελληνικές σημαίες που έχουν κρεμάσει οι Γιαννιώτες στα μπαλκόνια τους. Ένδειξη και αυτό της κατήφειας που διακρίνει στις μέρες μας τους πολίτες.
Απρόθυμα τα στελέχη…
Μεγάλη δυσκολία αντιμετώπισε φέτος η Κυβέρνηση στο να βρει μέλη ή στελέχη της τα οποία θα την εκπροσωπήσουν στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου μόνο στα Γιάννινα θα παραστεί κυβερνητικό στέλεχος και αυτό θα είναι υφυπουργός! Στην Άρτα, σύμφωνα με ενημέρωση που προήλθε από την Περιφέρεια Ηπείρου, θα παραβρεθεί η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, ενώ στην Πρέβεζα αναμένεται να παραστεί η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνά Δρέττα. Όσο για την Ηγουμενίτσα, δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση.
Οι χθεσινές εκδηλώσεις
Με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο των Ιωαννίνων, στο Νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου Κοπάνων ξεκίνησαν χθες το πρωί οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Δ/τής της 8ης Μεραρχίας Ταξίαρχος Γ. Τσουμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παντελής Κολόκας και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος οι οποίοι σε δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στον αγώνα του 1940 και στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε σήμερα. Το απόγευμα, οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν, όπως κάθε χρόνο στο Καλπάκι του Δήμου Πωγωνίου. Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του 1940 – 41, έγινε κατάθεση στεφάνων και ο δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης καλωσόρισε τους επισκέπτες, αναφερόμενος στα γεγονότα της εποχής. Αναλυτική αναφορά στον Πόλεμο του ΄40 έκανε ο πρόεδρος της Ε.Η.Μ. και φιλόλογος κ. Κώστας Βλάχος, ο οποίος συνέδεσε τα γεγονότα εκείνης της περιόδου με το σήμερα και τόνισε πως το παράδειγμα των μαχητών του Ελληνο – ιταλικού πολέμου μπορεί να μας διδάξει πολλά χρήσιμα και στην σημερινή περίοδο της κρίσης. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την εντυπωσιακή αναπαράσταση της ιστορικής Μάχης του Καλπακίου, στην οποία έλαβαν μέρος στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας και κάτοικοι της περιοχής. 
Στη Βόρειο Ήπειρο
• Σήμερα, Παρασκευή θα γίνουν εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και στο χωριό Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου. Συγκεκριμένα, στις 10 π.μ. θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο εκεί ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο. Στον ίδιο χώρο παιδιά της περιοχής θα απαγγείλουν ποιήματα και θα πουν τραγούδια. Στη συνέχεια θα γίνει τραπέζι στην Πλατεία του χωριού και γλέντι όπου θα τραγουδήσει ο Σάββας Σιάτρας.


Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: