Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τα κοιτάσματα της Ηπείρου… ταΐζουν όλη την Ελλάδα

Κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας εκατοντάδων  δισεκατομμυρίων ευρώ κρύβει το Ιόνιο πέλαγος. Τόσο η λεκάνη της Πρέβεζας όσο και η περιοχή γύρω από τις τρεις διαπόντιες νήσους στα Βορειοδυτικά της Κέρκυρας διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα αντίστοιχα ή και μεγαλύτερα εκείνων που έχει η γειτονική Αλβανία, η αξιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να αποφέρει στην χώρα μας τεράστια χρηματικά ποσά και να την κάνει ενεργειακά αυτόνομη για πολλές δεκαετίες, βγάζοντάς την παράλληλα από το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο.

Τα παραπάνω υποστήριξε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και δημοσιογράφος Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, ενώπιον δεκάδων Γιαννιωτών. Ανάμεσά τους ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κοσ­μάς.
«Εσείς στην Ήπειρο καθόσαστε πάνω σε κοιτάσματα που θα μπορούσαν να… ταΐσουν την Ελλάδα με ενέργεια για τα επόμενα 70 χρόνια», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Βελόπουλος, κάνοντας παράλληλα αναφορά στην άδεια που δόθηκε πρόσφατα για την έναρξη της εξόρυξης 80 εκατ. Βαρελιών πετρελαίου από περιοχή κοντά στο Καλπάκι.
Στο Β/Α τμήμα της Βορείου Ηπείρου, συνέχισε, υπάρχει ένα κοίτασμα που εμπεριέχει 5 δισ. βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν γεωλόγοι του Πανεπιστημίου του Χιούστον, ΗΠΑ. Αντίστοιχο κοίτασμα, σύμφωνα με τους ίδιους επιστήμονες υπάρχει και στην περιοχή γύρω από τις τρεις διαπόντιες νήσους Β/Δ της Κέρκυρας, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 600 δισ.  δολάρια. Στο σημείο αυτό ο βουλευτής του ΛΑΟΣ θύμισε την συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή από την κυβέρνηση Καραμανλή και την αντίστοιχη της Αλβανίας, η οποία ωστόσο ακυρώθηκε, μετά από προσφυγή του σοσιαλιστικού κόμματος στο ανώτατο δικαστήριο της γείτονος. 
Ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε και σε όλα τα υπόλοιπα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει η χώρα μας, τονίζοντας με έμφαση ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει βασικός ενεργειακός παίκτης της ευρύτερης περιοχής. Σ’ αυτή ακριβώς την αφθονία κοιτασμάτων οφείλεται το γεγονός, όπως είπε, ότι τα τελευταία 40 χρόνια είμαστε στο… μάτι του κυκλώνα, δηλαδή στο στόχαστρο των Αμερικανών και των Ευρωπαίων εταίρων μας.
Πάντως, σημείωσε ότι το θέμα της ενέργειας αντιμετωπίζεται με πλημμέλεια από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι δεν διαθέτουμε ούτε καν υπουργείο ενέργειας, αλλά με το τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα ασχολείται μόνο ένας υφυπουργός! Ο κ. Βελόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει μέχρι σήμερα λιγότερες από 100 γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, την στιγμή που στην γειτονική Αλβανία ο αριθμός τους ξεπερνά τις 2.100! Και επικαλέστηκε την περίπτωση της λεκάνης της Πρέβεζας, όπου Έλληνες επιστήμονες κάνουν λόγο για ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων και ζητούν να γίνουν έρευνες σε πολλές θέσεις.

Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: