Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για την Αρχαία Αγορά

Ανέμεναν πρωτοβουλίες από το δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά ανταπόκριση βρήκαν από τον εισαγγελέα, που τελικά παρενέβη για να διερευνήσει τις καταγγελίες τους. Ο λόγος για τους 850 περίπου κατοίκους της Αρχαίας Αγοράς που προ μηνών είχαν κινητοποιηθεί στέλνοντας επιστολές όχι μόνο προς την Εισαγγελία αλλά και το δήμο Θεσσαλονίκης για να περιγράψουν τις παραβατικές συμπεριφορές που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην περιοχή.

Στην επιστολή, που είχε δημοσιευθεί στον «ΑτΚ» στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι κάτοικοι κάνουν λόγο για έκπτωση της ποιότητας ζωής τους και δίνουν με μελανά χρώματα την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η «καρδιά» του ιστορικού κέντρου της πόλης. Περιγράφουν δε καταστάσεις που προκύπτουν από τη διαβίωση στην πλατεία ανθρώπων ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων, όπως των αθιγγάνων, των ρακοσυλλεκτών, των μεθυσμένων, των επαιτών.
Ο εισαγγελέας ανέθεσε ανακριτική διαδικασία στο τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, διότι τα καταγγελλόμενα αφορούν συνεχή παραβατικότητα στην περιοχή της πλατείας.
«Ολο αυτό το διάστημα έχουμε δει απίστευτες εικόνες. Οσοι γυρνούν τη Θεσσαλονίκη και μαζεύουν σκουπίδια προς ανακύκλωση καταλήγουν εδώ για να φάνε, να κοιμηθούν, να κάνουν την ανάγκη τους. Τους έχουμε δει να ανοίγουν τα ΚΑΦΑΟ και να παίρνουν ρεύμα για να φορτίσουν το κινητό τους, ακόμη και ηλεκτρικό κατσαρολάκι έβγαλαν κάποια στιγμή», τόνιζε στον «ΑτΚ» η πρόεδρος του συλλόγου των κατοίκων Κάτια Αρναούτογλου.
«Στην ουσία, ο μόνος που δεν ενδιαφέρθηκε είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, τον οποίο και θεωρούμε έκθετο απέναντι στους 850 κατοίκους. Η μόνη που δείχνει ενδιαφέρον είναι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, με τον υποδιευθυντή κ. Σταυρίδη, που όμως προχωρά αναγκαστικά σε καταστολή. Ωστόσο, όταν φεύγει η Αστυνομία, οι παραβατικές καταστάσεις επανεμφανίζονται. Η δημοτική αρχή είναι αυτή που πρέπει να δράσει προληπτικά, να βοηθήσει τους ανθρώπους που συγκεντρώνονται στην πλατεία, με τους οποίους οι μόνιμοι κάτοικοι εμφανίζονται να έχουν πρόβλημα, ενώ δεν έχουν», τονίζει ο Αστέριος Κουκούδης, μέλος του συλλόγου.

Η τελευταία υπόσχεση της διοίκησης του δήμου προς τους υπογράφοντες την επιστολή ήταν ότι θα οριστεί μια λαϊκή συνέλευση, όπου το θέμα θα συζητηθεί παρουσία αντιδημάρχων. Υπόσχεση που παραμένει ανεκπλήρωτη...

Πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: