Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

«Δεν φεύγω αν δεν υπάρξει λύση»


"Θα το παλέψω. Δεν θα φύγω από εδώ αν δεν υπάρχει συνολική λύση. Με μερική λύση δεν φεύγω". Τα λόγια αυτά είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πριν μπει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, δίνοντας το στίγμα της αποφασιστικότητάς του να φτάσει μέχρι τέλους για την εξεύρεση συνολικής λύσης στην αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους. Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών που ξεκίνησαν το Σάββατο με τον πρώτο γύρο των συνομιλιών, συνεχίστηκαν στο παρασκήνιο τις επόμενες ημέρες και κορυφώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης με τον δεύτερο γύρο των επαφών κορυφής, η ελληνική πλευρά έδωσε τη "μάχη" σε τρία επίπεδα:
Στο πρώτο επίπεδο ήταν ο πρωθυπουργός με τον Ελληνα πρέσβη στις Βρυξέλλες Θ. Σωτηρόπουλο.
Στη δεύτερη ομάδα δράσης ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Ηλ. Μόσιαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Την τρίτη ομάδα αποτελούσαν οι τεχνικοί σύμβουλοι της ελληνικής πλευράς, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) καθηγητής Γ. Ζανιάς, ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στις Βρυξέλλες Μαρία Ασημακοπούλου.
Η ελληνική αποστολή ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο για τις Βρυξέλλες με μία απώλεια, καθώς ο Γ. Γλυνός, σύμβουλος του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκά θέματα και επικεφαλής από ελληνικής πλευράς της "ομάδας Μπαρόζο", υπέστη έμφραγμα. Ενα ακόμη δυσάρεστο περιστατικό συνέβη και στις Βρυξέλλες, όταν ο Γ. Ζανιάς υπέστη οξύ υπερτασικό επεισόδιο, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο ιατρείο όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Οι συζητήσεις για τη δραστική μείωση του ελληνικού χρέους είχαν αρχίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και ήταν το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, από την πρώτη επίσκεψη στο Βερολίνο μέχρι και το τελευταίο Eurogroup, την περασμένη Παρασκευή. Κρισιμότερη ήταν, βεβαίως, η συνάντηση που έγινε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας τον περασμένο Σεπτέμβρη, όπου και ετέθησαν οι βάσεις για το νέο αυτό σχήμα. Αντίστοιχες συζητήσεις είχε ο κ. Βενιζέλος και με τον Γάλλο ομόλογό του Φρ. Μπαρουέν, ο οποίος επέμενε πάρα πολύ στον εθελοντικό χαρακτήρα της παρέμβασης αυτής, φυσικά και με τον κ. Γιούνκερ, με τον Ολι Ρεν και με πολλούς άλλους ομολόγους του.
Στην τελευταία φάση, μετά δηλαδή την Πολωνία και ιδίως τις τελευταίες ημέρες, σε τεχνικό επίπεδο στη βασική διαπραγματευτική ομάδα υπό την προεδρία του προέδρου του Euro Working Group, του γενικού διευθυντή του Ιταλικού Θησαυροφυλακίου Βιτόριο Γκρίλι, συμμετείχαν ο Γ. Ζανιάς, ο Π. Χριστοδούλου και η Μαρία Ασημακοπούλου. Μετείχαν, επίσης, ενεργά οι νομικοί και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος είναι η Lazard που εδώ και μήνες προσφέρει τις υπηρεσίες της στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε ο γνωστός Γάλλος καθηγητής και οικονομολόγος Ντανιέλ Κοέν, ο "γκουρού" του χρέους Λι Μπουχάιτ και ξένα νομικά γραφεία.
Το κρίσιμο ραντεβού
Από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο Ευ. Βενιζέλος ήταν εκείνος που συντόνιζε όλες τις ομάδες και ο Φ. Σαχνίδης εργαζόταν πάνω σε διάφορα κείμενα μαζί με τους τεχνικούς συμβούλους της ελληνικής πλευράς.

Καθοριστική ήταν η συνάντηση που έγινε ανάμεσα στην αντιπροσωπεία του ΙΙF και την ελληνική κυβέρνηση υπό τον κ. Βενιζέλο στο ξενοδοχείο Conrad. Και βέβαια όλο αυτό το θρίλερ κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης, στην παράλληλη διαπραγμάτευση που γινόταν ανάμεσα στη διαπραγματευτική ομάδα και το IIF, που τελικά παρά τα διάφορα σχέδια τα οποία είχε προβάλει αποδέχθηκε το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί πολιτικά.
"Αγκάθι" ήταν και οι αντιδράσεις της ολλανδικής πλευράς στο σχέδιο ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών με 30 δισ. Στο τραπέζι είχε πέσει και η πρόταση των ελληνικών τραπεζών, η οποία είχε προέλθει από τη Eurobank και την Alpha και η οποία είχε σημαντική επίδραση και ελήφθη όσο γινόταν περισσότερο υπόψη και από το IIF, αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση.
Καθοριστική για τις εξελίξεις ήταν η παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ, του Νικολά Σαρκοζί και της Κριστίν Λαγκάρντ προς τον κ. Νταλάρα. Κρίσιμες ήταν και οι τηλεδιασκέψεις που έκανε ο κ. Βενιζέλος με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, με την κυβερνητική επιτροπή, ενώ ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της Συνόδου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.
Η εποπτεία
Μία από τις δύσκολες "μάχες" που έδωσε με επιτυχία η ελληνική πλευρά ήταν το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ηλ. Μόσιαλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ήταν τα δύο πρόσωπα από την ελληνική κυβέρνηση που σήκωσαν το βάρος της ευθύνης στις δύσκολες διαπραγματεύσεις.
  • Ηταν εκείνοι που συνέταξαν την ελληνική πρόταση, ώστε να προστεθεί η φράση?κλειδί ότι το ζήτημα αυτό "είναι στην αρμοδιότητα της ελληνικής πολιτείας", αφαιρώντας άλλες φράσεις που αποτελούσαν "κόκκινες γραμμές" για την ελληνική πλευρά.
Η "νόσος" των Βρυξελλών χτύπησε τους συνεργάτες
Απώλειες υπήρξαν, όπως και δύσκολες στιγμές, όμως η μάχη δεν χάθηκε. Και την έδωσαν όλοι μαζί. Η ελληνική αποστολή ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο για τις Βρυξέλλες με μία... απώλεια, καθώς ο Γ. Γλυνός, εξαιτίας της πίεσης των διαπραγματεύσεων, υπέστη έμφραγμα. Ωστόσο, την ελληνική πλευρά περίμενε μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη όταν έφτασε στις Βρυξέλλες, καθώς ο Γ. Ζανιάς υπέστη οξύ υπερτασικό επεισόδιο.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: