Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Τα πολλά ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου


Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου έχουν οι άντρες οι οποίοι πίνουν καθημερινά περισσότερα από τέσσερα αλκοολούχα ποτά, αναφέρουν επιστήμονες σε μελέτη τους. Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών), με επικεφαλής τον δρα Έρικ Ντούελ του Καταλανικού Ινστιτούτου Ογκολογίας της Βαρκελώνης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "American Journal of Clinical Nutrition", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν περισσότερους από 500.000 ενήλικες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι φανατικοί πότες κινδυνεύουν από καρκίνο περισσότερο από όσους πίνουν λίγο ή καθόλου.

Στο σύνολο του δείγματος, περίπου 10.000 άνδρες και 2.300 γυναίκες έπιναν πάνω από τέσσερα ποτά τη μέρα κατά μέσο όρο. Αυτοί οι άνδρες (αλλά όχι οι γυναίκες) είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου μέσα στην επόμενη δεκαετία, σε σχέση με όσους έπιναν το πολύ μισό ποτό τη μέρα.
Συγκρίνοντας τις επιπτώσεις των επιμέρους ποτών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μπίρα φάνηκε να σχετίζεται περισσότερο με τη νόσο, σε σχέση με το κρασί ή με τα άλλα είδη αλκοόλ.
Πάντως οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει ότι είναι οπωσδήποτε το πολύ αλκοόλ αυτό που προκαλεί τον καρκίνο του στομάχου σε μερικούς άνδρες.
Επίσης, επεσήμαναν ότι ο απόλυτος κίνδυνος για ένα "βαρύ" πότη ίσως είναι μικρός, καθώς από τα 13.000 άτομα που έπιναν πολύ, μόνο 33 εμφάνισαν καρκίνο του στομάχου στη διάρκεια της μελέτης.
Πάντως οι ειδικοί συστήνουν να πίνει κανείς αλκοόλ με μέτρο, δηλαδή οι άνδρες μέχρι δύο ποτά τη μέρα και οι γυναίκες μέχρι ένα. Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει το αλκοόλ με τον καρκίνο του στόματος και του λαιμού, καθώς και με άλλα προβλήματα υγείας, ιδίως του ήπατος.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: