Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ταξίδι αστραπή Παπανδρέου στο Παρίσι για το ελληνικό rollover

Χθες αποφασίστηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να «πετάξει» στο Παρίσι σήμερα απευθείας από την Βαρσοβία όπου βρίσκεται για να συμμετέχει στην Σύνοδο Κορυφής της λεγόμενης «Ανατολικής Συνεργασίας». Εκεί θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί λίγες μέρες μόνο μετά την συνάντηση με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο για το ζήτημα της ελληνικής κρίσης.Πρόκειται ουσιαστικά για μια συνάντηση τήρησης των ισορροπιών στο τρίγωνο Αθήνας – Βερολίνου και Παρισιού, καθώ η Γαλλία και προσωπικά ο Νικολά Σαρκοζί δεν θέλει να βγει από το «κάδρο» της αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης, την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας του υπάρχει έντονη κριτική για την πολιτική προσκόλλησης στην Γερμανία. Εκτός όμως από το επικοινωνιακό κομμάτι, στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης θα είναι και η συμμετοχή των γαλλικών τραπεζών στο ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους (PSI), θέμα σημαντικό και για την Ελλάδα και για την Γαλλία.

Οι γαλλικές τράπεζες έχουν μπει στο μάτι του κυκλώνα και στα μέσα Σεπτεμβρίου ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε Credit Agricole και Societe Generale λόγω της έκθεσης τους στο ελληνικό χρέος. Επίσης αναλυτές όπως αυτοί της Pimco τις τοποθετούν στην κορυφή του προβλήματος του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ευρώπη και τονίζουν ότι μπορούν να αποσταθεροποιήσουν όλη την Ευρωζώνη. 

Σειρά συναντήσεων Παπανδρέου
Χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην παρέμβασή του στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ και της Ανατολικής Συνεργασίας, τάχθηκε υπέρ προώθησης της "Ανατολικής Συνεργασίας" με την ΕΕ μέσω ενός συγκεκριμένου πλαισίου αξιών και κανόνων.

Στο περιθώριο του δείπνου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ την οποία και συνεχάρη για την υπερψήφιση από το γερμανικό κοινοβούλιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους πρωθυπουργούς της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και Ισπανίας, τον αντιπρόεδρο του Ην. Βασιλείου καθώς και με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν.

Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας καθώς και με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Τα ενεργειακά και οι διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κ. Αλίεφ.

Πριν την αναχώρησή του από την Βαρσοβία θα συναντηθεί στην πολωνική πρωτεύουσα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμπαν Βαν Ρομπάι και την πρωθυπουργό της Σλοβακίας.  

Πηγή: newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: