Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Όλοι οι Φορείς των Ιωαννίνων να πιέσουν για την αναβάθμισή του αεροδρομίου


Με την κρίση να χτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ήπειρο, η ανάπτυξη του τουρισμού σε σταθερές βάσεις είναι πλέον η μοναδική ελπίδα για να πάρει μια οικονομική «ανάσα» η περιοχή μας. Σ’ αυτό, περισσότερο απ’ όλες τις άλλες υποδομές συνδυαστικά θα συμβάλλει το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, μέσω του οποίου θα έρθει η Ευρώπη πιο κοντά στην Ήπειρο, έτσι ώστε και οι χιλιάδες ξένοι τουρίστες να θαυμάσουν τις ομορφιές της περιοχής μας.Για αυτό, παρά τις δεδομένες δυσκολίες τις κρίσης, πρέπει όλοι οι τοπικοί Φορείς να συστρατευθούν και να πιέσουν την Πολιτεία, για να τελειώσουν το γρηγορότερο δυνατόν τα έργα στο αεροδρόμιο, τα οποία τώρα θυμίζουν «γεφύρι της Άρτας»!


ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΡΚΙΝΟΒΑΤΟΥΝ

Πάντως, μέχρι σήμερα τα έργα καρκινοβατούν και η πορεία τους έχει περάσει από… 40 κύματα. Ακόμη κατασκευάζεται ο πύργος ελέγχου και η νέα πίστα στάθμευσης αεροσκαφών, ενώ δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό χρονοδιάγραμμα εργασιών. Έχει βέβαια δοθεί παράταση μέχρι την άνοιξη του 2012, αλλά θεωρείται απίθανο να ολοκληρωθούν έως τότε οι εργασίες.

Παράλληλα, παραμένει άγνωστο το… ιδιοκτησιακό μέλλον του αερολιμένα, αφού εντάσσεται στη λίστα με τα προς πώληση περιφερειακά αεροδρόμια.

ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ…
Μιλώντας χθες στον «Π.Λ.», ο αερολιμενάρχης Ιωαννίνων κ. Βασίλης Μητσιμάρης, υπογράμμισε ότι «το αεροδρόμιο δεν αρνήθηκε ποτέ να εξυπηρετήσει διεθνείς πτήσεις» και τόνισε, ότι δεν φταίνε τα έργα που αυτές δεν εκτελούνται προς τα Γιάννινα. Ακόμη είπε, ότι είναι στο χέρι των εταιριών, αν δουν ότι τους συμφέρει, να πραγματοποιήσουν πτήσεις από τα Γιάννινα προς κάποια Ευρωπαϊκή πόλη.

ΚΟΙΝΟΣ ΣΚΟΠΟΣ…
Βέβαια, ένα σύγχρονο αεροδρόμιο προσφέρει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότερες ξένες εταιρίες. Έτσι, καθίσταται αναγκαίο όλοι οι Φορείς στα Γιάννινα και στην Ήπειρο γενικότερα (όπως Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Ιωαννιτών, επιχειρηματίες του τουρισμού κ.α.) να συνταχθούν προς ένα κοινό σκοπό: Να πιέσουν για την ολοκλήρωση των έργων και στη συνέχεια όλοι μαζί με κοινό πρόγραμμα και τουριστικό σχεδιασμό να προσελκύσουν ξένες αεροπορικές εταιρίες. Παράλληλα, πρέπει να εξεταστούν και να  αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες χρηματοδότησης που μπορεί να υπάρξουν κυρίως από Ευρωπαϊκά κονδύλια αφού, με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο χρηματοδοτούνται τώρα τα έργα, δεν φαίνεται κάτι να προχωρεί.

«ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ»
Επαγγελματίες του τουρισμού στην Ήπειρο τονίζουν ότι η περιοχή μας έχει απόλυτη ανάγκη από ένα διεθνές αεροδρόμιο. «Σε μια περίοδο που ο τουρισμός για όλη την Ελλάδα αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων, για την Ήπειρο είναι τομέας ζωτικής σημασίας» σημειώνουν πολλοί.

Σήμερα, αν κάποιος θέλει να ταξιδέψει στο εξωτερικό θα πρέπει να πάει, είτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί Ηπειρώτες για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό προτιμούν τον τελευταίο καιρό το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της συμπρωτεύουσας, αφού λόγω της Εγνατίας Οδού, η πρόσβαση σε αυτό είναι πιο εύκολη, πιο γρήγορη και πιο φθηνή από το να μεταβούν στην Αθήνα.  Παράλληλα, και από το αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» της Κέρκυρας εκτελούνται -κυρίως το καλοκαίρι- αρκετές πτήσεις, όμως η πρόσβαση στο νησί δια θαλάσσης δεν είναι γρήγορη και δυσκολεύει το ταξίδι.

Είναι, λοιπόν, προφανές, ότι ο αερολιμένας των Ιωαννίνων μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα, για να εξυπηρετεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όχι μόνο την Ήπειρο ή τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και τη Νότια Αλβανία.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ
«Τα οφέλη για την περιοχή μας θα είναι σημαντικά, αφού θα μπορούν εύκολα να έρθουν ξένοι τουρίστες και το ίδιο εύκολα να ταξιδέψουν οι Ηπειρώτες στο εξωτερικό» λένε τουριστικοί πράκτορες. Και τονίζουν ότι μέχρι σήμερα η πίεση στην Πολιτεία δεν ήταν η αναμενόμενη. «Πρέπει να καταλάβουμε, ότι αν δεν τρέξουν και δεν μοχθήσουν όλοι για να βγει από το τέλμα το αεροδρόμιο και να αναπτυχθεί, δεν θα ενδιαφερθεί από μόνη της η Πολιτεία και μάλιστα αυτές τις δύσκολες ώρες».

ΦΤΑΙΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ…
Τέλος, τη δική του απάντηση έδωσε χθες στον «Π.Λ.» ο αερολιμενάρχης Ιωαννίνων κ. Βασίλης Μητσιμάρης για το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με τα χαλασμένα ανεμόμετρα στο αεροδρόμιο.

Ο κ. Μητσιμάρης δεν συνέδεσε αυτό το πρόβλημα, με το γεγονός, ότι προχθές λόγω των ισχυρών ανέμων, δεν έγιναν οι προγραμματισμένες πτήσεις της Ολυμπιακής για τα Γιάννινα.

Αργά το απόγευμα η εταιρία έστειλε μεγαλύτερο αεροσκάφος, το οποίο, παρά τους ανέμους, προσέγγισε άνετα το αεροδρόμιο. «Τα αεροπλάνα δεν ήρθαν λόγω του δυνατού αέρα και όχι λόγω των ανεμόμετρων» είπε ο κ. Μητσιμάρης.

Πηγή: "Πρωινός Λόγος" της Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: