Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Οι καταλήψεις πρόλαβαν τους σεκιούριτι

Με έναν μάλλον αντιπαιδαγωγικό τρόπο επιχείρησε η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να «προλάβει» τις καταλήψεις, με την προσφυγή στα αστυνομικά μέτρα. Αυτό που επιβεβαιώνεται, είναι ότι η διεύθυνση ζήτησε από το δήμο Ιωαννιτών να προσλάβει… σεκιούριτι για να αποτρέψουν τις καταλήψεις, οι οποίες από χθες το πρωί είναι γεγονός στα μισά περίπου σχολεία της πόλης. Αυτό που δεν επιβεβαιώνεται, είναι ότι έχει ζητηθεί και η συνδρομή της κανονικής αστυνομίας, κάτι που καταγγέλλουν κυρίως μαθητές.

Στο αίτημα της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας απάντησε αρνητικά η δημοτική αρχή, λέγοντας το… αυτονόητο: ότι «η φύλαξη των σχολείων από σεκιούριτι είναι ενέργεια αντιδημοκρατική, που δεν συνάδει με την παιδεία και τον πολιτισμό μας και μπορεί να πυροδοτήσει νέο κύμα καταλήψεων». Ήδη, σε αρκετά σχολεία έχουν σημειωθεί διαφόρων ειδών εντάσεις, λόγω κυρίως του…πατριωτισμού που επέδειξαν κάποιοι διευθυντές να «προλάβουν» καταλήψεις, ακόμα και εκεί που δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι θα εκδηλωθούν. Τις περισσότερες φορές, αυτό που κατάφεραν είναι να προκαλέσουν τους μαθητές αλλά και μερίδα των γονέων και να τους στρέψουν εναντίον τους. 

Ούτως ή άλλως, η κατάσταση στα σχολεία μόνο καλή δεν είναι: το γνωστό πρόβλημα με τα βιβλία παραμένει, οι εκπαιδευτικοί είναι δυσαρεστημένοι από τις μειώσεις στα εισοδήματά τους και η παιδεία γενικώς είναι σε φάση «θερμού επεισοδίου» που περισσότερο υποδαυλίζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας οι οποίες προσπαθούν να επιβληθούν με «σιδηρά πυγμή» παρά να συζητήσουν ο,τιδήποτε.

Η δημοτική αρχή τονίζει επίσης στην ανακοίνωση-απάντησή της ότι «ο Δήμος δεν δικαιούται να παρέμβει στην εκπαιδευτική διαδικασία, ούτε σε εσωτερικά ζητήματα που ανακύπτουν», αλλά ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις, εκπαιδευτικούς φορείς, μαθητές, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, «να συμβάλλει ο καθένας από την πλευρά του για την εκτόνωση της κατάστασης, να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση της ηρεμίας στα σχολεία», υπενθυμίζοντας ότι ο σεβασμός στη δημόσια περιουσία είναι υπόθεση όλων.

«Ολοήμερη» κινητοποίηση
Σήμερα στο μεταξύ, είναι και πάλι γεμάτη η «ατζέντα» των κινητοποιήσεων. Απεργούν οι οδηγοί και ιδιοκτήτες των ταξί, ενώ στις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Ιωαννίνων θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην εφορία, επιστρέφοντας τα ειδοποιητήρια για την έκτακτη εισφορά. Την ίδια ώρα, έχουν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία οι μαθητές, εκδήλωση την οποία καλεί το 9ο λύκειο. Στις 18.30 θα γίνει η πανεκπαιδευτική-πανεργατική πορεία στο κέντρο της πόλης. Χθες στο μεταξύ, εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μαζί με εργαζόμενους από άλλους χώρους και υπηρεσίες, σε μια ιδιαίτερα μαζική κινητοποίηση έκλεισαν για δύο περίπου ώρες τον κόμβο της παράκαμψης. Βασικό τους σύνθημα ήταν το «δεν πληρώνουμε». Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «εκφράσεις όπως αδικία, ανισότητα, κυνισμός, πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο, δημοκρατική εκτροπή, έχουν πια χάσει το νόημά τους μπροστά στην εγκληματική και μειοδοτική συμπεριφορά (δεν είναι καν πολιτική με την συμβατική έννοια της αστικοδημοκρατικής παράδοσης) της πιο ακραία ταξικής και νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος» και καλεί τους πολίτες να κατεβούν «στο δρόμο, στις κινητοποιήσεις των σωματείων και των ομάδων πρωτοβουλίας», ενώ ζητάει και εκλογές άμεσα. Σήμερα ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κάνει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως το τέλος του ωραρίου και συμμετέχει στα συλλαλητήρια της ημέρας. Την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου κάνει στάση εργασίας από τις 9 ως τις 11 το πρωί καθώς και γενική συνέλευση, ενώ την Τετάρτη 5 το υμήνα συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ. «Ή οι ‘αγορές’, οι τράπεζες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι πολιτικοί εκφραστές τους, ή εμείς και το μέλλον των παιδιών μας» θέτει το δίλημμα ο σύλλογος.

Πηγή: "Hπειρωτικός Αγών"

Δεν υπάρχουν σχόλια: