Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Με στάση πληρωμών στις συγκοινωνίες απειλεί ο Ραγκούσης

Το ενδεχόμενο παύσης πληρωμών των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες και στον σιδηρόδρομο, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων εδώ και ημέρες, επισείει το υπουργείο Μεταφορών.Σε ανακοίνωση που εξεδόθη με αφορμή τις κινητοποιήσεις, το υπουργείο καλεί τους απεργούς να "επιδείξουν υπευθυνότητα" και θέτει ζήτημα διακοπής της μισθοδοσίας καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει, οι Οργανισμοί αυτοί εξακολουθούν να παράγουν ελλείμματα συνολικού ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ.


"Πρέπει όλοι να γνωρίζουν την τραγική αλήθεια διότι, όπως είναι επόμενο, σε κάποιες ΔΕΚΟ Μέσων Μαζικής Μεταφοράς τίθεται πλέον θέμα κάλυψης της μισθοδοσίας στο άμεσο μέλλον" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πηγές του υπουργείου Μεταφορών μιλούν για εκτροχιασμό των επιχειρησιακών σχεδίων των δύο Ομίλων, καθώς όπως αναφέρουν "η λειτουργία των εταιρειών δημόσιας συγκοινωνίας για το 2011 θα στοιχίσει στον Ελληνα πολίτη 249 εκατομμύρια για τον Ομιλο ΟΑΣΑ και 191 εκατομμύρια για τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ".
Τα ποσά αυτά, μάλιστα, είναι μεγαλύτερα των προϋπολογισθέντων για το 2011 και περιλαμβάνουν υψηλότερα ελλείμματα κατά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για το έλλειμμα που αναμένεται να παρουσιάσουν οι Οργανισμοί στο τέλος της χρονιάς και βάσει των "προβολών" θα προέρχεται κατά 35-40 εκατομμύρια ευρώ από τον ΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κατά 100-110 εκατομμύρια από τον Όμιλο ΟΑΣΑ.

Το υπουργείο σχολιάζοντας τα στοιχεία κάνει λόγο για "αναντίλεκτη πραγματικότητα" και καλεί τους εργαζομένους "να επιδείξουν υπευθυνότητα" καθώς σημειώνει ότι "κάθε ημέρα απεργίας σημαίνει δραματική επιδείνωση της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκονται σήμερα οι δημόσιες συγκοινωνίες και πολλαπλασιάζει τα επώδυνα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επιβίωσή τους".
 
Εντονη αντίδραση
"Καλό θα ήταν ο υπουργός να μην παίζει με τη διαχείριση του φόβου των εργαζομένων προσπαθώντας να φέρει την μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη", λέει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Μ. Λιαγούρης.

"Κατάπτυστη" χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του υπουργείου ο πρόεδρος των σιδηροδρομικών, Θανάσης Λεβέντης, ο οποίος προσθέτει πως "επιβεβαιώνει πλήρως τη λαϊκή ρήση "από κει που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι"".

Πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: