Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Πάτρα: Ο Δημαράς γα τα νέα εξοντωτικά μέτρα- Προτείνει συμβολικό κλείσιμο του Δημαρχείου

Το θέμα των νέων  εξοντωτικών οικονομικών μέτρων που επεβλήθησαν από την κυβέρνηση φέρνει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, το οποίο συνεδριάζει αύριο Τετάρτη στις 2.30 το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς.  Στην εισήγησή του ο κ. Δημαράς προτείνει μεταξύ άλλων, το  συμβολικό 24ωρο κλείσιμο του Δήμου Πατρέων σε ένδειξη διαμαρτυρίας και τη διακοπή κάθε δραστηριότητας στην πόλη, μεταφέροντας στην κυβέρνηση και στα υπόλοιπα κέντρα λήψης των αποφάσεων, την κραυγή της τοπικής κοινωνίας

Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του Δημάρχου έχει  ως εξής:

«Ως Δήμαρχος, το έχω ξαναπεί, κάθε Τετάρτη που συναντώ συμπολίτες μας, περνάω τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου, βλέποντας ανθρώπους να ζουν στην εξαθλίωση, να μην έχουν ούτε να φάνε, ούτε να πάρουν γάλα στα παιδιά τους.

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που επί δύο χρόνια τώρα, βομβαρδίζονται από τα οικονομικά μέτρα που επιβάλλει η τρόικα και ψηφίζει η κυβέρνηση. Μέτρα χωρίς έλεος, δίχως ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας. Μέτρα που αποσκοπούν στην βελτίωση των αριθμών, εξοντώνοντας τους ανθρώπους.

«Πρέπει η χώρα μας να αποφύγει τη χρεοκοπία», ακούμε εδώ και δύο χρόνια από την κυβέρνηση, που λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα. Και κάθε φορά, φτάνουμε πιο κοντά στην χρεοκοπία και έτσι επιβάλλονται και νέα πιο σκληρά μέτρα.

Αναμφίβολα, κανείς δεν θέλει τη χρεοκοπία της χώρας.
Όμως, τι είναι η χώρα αν δεν είναι οι πολίτες της;
Τι είναι η χώρα, αν δεν είναι τα εκατομμύρια ανθρώπινες ψυχές που συγκροτούν τον πληθυσμό της; Και τι νόημα έχει να επικαλούμαστε τον εφιάλτη της δημοσιονομικής χρεοκοπίας, όταν ήδη τα νοικοκυριά έχουν χρεοκοπήσει;

Επιτρέψτε μου την έκφραση, αλλά τρόικα, κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν αυτά τα μέτρα, αντιμετωπίζουν το λαό όπως ο χότζας το γαϊδούρι του.

Καταλαβαίνω ότι το θέμα αυτό που συζητάμε τώρα, θα ενεργοποιήσει τα ιδεολογικά και πολιτικά αντανακλαστικά καθενός από εμάς. Είναι λογικό, κάθε ένας από εμάς να προσεγγίσει το ζήτημα, σύμφωνα με τις πολιτικές του αντιλήψεις και απόψεις οι οποίες είναι απόλυτα σεβαστές.

Όμως, σας ζητώ να σταθούμε απέναντι στο θέμα, πρωτίστως ως εκπρόσωποι των συμπολιτών μας, μεταφέροντας στην κυβέρνηση και στα υπόλοιπα κέντρα λήψης των αποφάσεων, την κραυγή της τοπικής κοινωνίας.

Την κραυγή απόγνωσης των δεκάδων χιλιάδων ανέργων. Την κραυγή απελπισίας των δεκάδων χιλιάδων εμπόρων και μικρομεσαίων.

Την κραυγή αγανάκτησης των μισθωτών που καθημερινά τους ξημερώνει νέα μείωση μισθών, νέα αύξηση φόρων, νέα επιβολή τελών. Την κραυγή απελπισίας των απόμαχων της δουλειάς, των συνταξιούχων, οι οποίοι δούλεψαν σκληρά για να έχουν αξιοπρεπή γεράματα και τώρα καλούνται να ζήσουν σε καθεστώς πλήρους ανέχειας.

Την κραυγή αγωνίας των δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων που πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με την εφεδρεία και τις απολύσεις.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι ακόμα δεν είδαμε τα χειρότερα. Το βαρέλι αποδεικνύεται χωρίς πάτο και οι επιλογές που γίνονται, αποδεικνύονται τελείως αναποτελεσματικές. Όμως, ο λαός δεν αντέχει άλλο.

Και κάποιοι πρέπει να σταθούν απέναντι την τρόικα και την κυβέρνηση και να υπερασπίσουν το λαό, να μεταφέρουν την δίκαιη αγανάκτησή του, να απαιτήσουν να μπει τέλος στην μετρολαγνεία και την μετροφοβία. Να μπει τέλος στις πολιτικές αφανισμού της λαϊκής και της μεσαίας τάξης. Γιατί αυτοί πληρώνουν το μάρμαρο, οι πλούσιοι όχι μόνον μένουν αλώβητοι, αλλά χρησιμοποιούν την κρίση για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Προτείνω την έκδοση ενός ψηφίσματος με το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης:
  • θα καταδικάζει τη λήψη νέων μέτρων,
  • θα απαιτεί την απόσυρση του τέλους στα ακίνητα και την εγκατάλειψη της ιδέας επιβολής κάθε πρόσθετου μέτρου και πρόσθετου τέλους.
  • θα απαιτεί να μην εφαρμοστεί ο εργασιακός μεσαίωνας που φέρνει η εφεδρεία,
  • να ανασταλούν επ’ αόριστο οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί λόγω χρεών προς το δημόσιο, τις Τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους ιδιώτες,
  • να καταργηθεί ο υψηλός ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής
  • να δοθεί νέα περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή των σεισμοδανείων και των δανείων που έλαβαν τοπικές επιχειρήσεις μέσω ΤΕΜΠΕ λόγω των πυρκαγιών,
  • να ληφθούν μέτρα σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη,
  • να απαιτεί να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές του Δήμου για να μπορέσουν να στηρίξουν τους άνεργους και τις οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Προτείνω ακόμα:
  • το συμβολικό 24ωρο κλείσιμο του Δήμου Πατρέων με διεκδικητικό πλαίσιο τα παραπάνω αιτήματα,
  • την ίδια ημέρα, τη διακοπή κάθε δραστηριότητας στην πόλη. Η πόλη να βάλει λουκέτο για μία ημέρα για να μην βάλει για πάντα
  • Τη σύγκλιση μιας ευρύτατης σύσκεψης φορέων για κοινή δράση στη βάση του παραπάνω διεκδικητικού πλαισίου.

Ας μην περιοριστούμε σε ένα ψήφισμα, ας κινητοποιηθούμε, ας στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και την τρόικα, από τον τρίτο Δήμο της χώρας ότι αυτός ο λαός δεν αντέχει άλλο. Θα έχει νόημα πια τέτοια κίνηση αν είναι ενωτική, αν τη συναποφασίσουμε και τη στηρίξουμε όλοι. Γι αυτό τη θέτω στην κρίση σας και εύχομαι να ομοφωνήσουμε.

Στο αίτημα για αποφυγή της δημοσιονομικής χρεοκοπίας, απαντάμε με το αίτημα για αποφυγή της χρεοκοπίας των νοικοκυριών.

Ο Δήμος, ως ο πλέον αντιπροσωπευτικός λαϊκός θεσμός, οφείλει να σταθεί στο πλευρό του λαού που δοκιμάζεται σκληρά».

Πηγή: thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: