Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Δυναμικό το χθεσινό Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Γιάννινα...


Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα ο αναβρασμός στην Παιδεία, με σχεδόν όλα τα Πανεπιστήμια και πολλά σχολεία να τελούν υπό κατάληψη από φοιτητές και μαθητές. Την ίδια ώρα και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων αντιδρούν δυναμικά στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Παιδεία και προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν το Υπουργείο δεν ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματά τους. Τη δυναμική και την αποφασιστικότητα ότι θα πετύχουν τους στόχους τους έδειξαν χθες στα Γιάννινα πολλοί φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και Καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που μετείχαν στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, το οποίο έγινε το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης.

«Απαιτούμε να αλλάξει άμεσα ο Νόμος – πλαίσιο και να μην απαξιωθεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο» έλεγαν πολλοί φοιτητές του Γιαννιώτικου ΑΕΙ, οι οποίοι μαζί με αρκετά μέλη ΔΕΠ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας και στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, το οποίο συνεδρίαζε εκείνη την ώρα, μεταξύ άλλων, και για την κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ…
Να σημειωθεί, ότι έως και χθες το βράδυ 9 από τις 14 Σχολές του Πανεπιστημίου τελούσαν υπό κατάληψη, ένας αριθμός που ενδέχεται να αλλάξει σήμερα, αφού καθημερινά πολλά τμήματα πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις.

Από την πλευρά τους, πολλοί Καθηγητές διαμαρτύρονται έντονα για την δραστική περικοπή κονδυλίων από τον τακτικό προϋπολογισμό για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων –όπως και για όλα τα ΑΕΙ της χώρας-.

Δηλώνουν, ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει μια οικονομική πολιτική που δεν έχει απολύτως κανένα αποτέλεσμα. «Το χειρότερο όλων είναι, ότι οι Κυβερνώντες πειραματίζονται σε βάρος της Παιδείας» σημείωναν πολλοί, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πορείας στα Γιάννινα.

Υπενθυμίζεται, ότι τόσο το Υπουργείο Παιδείας, όσο και οι Πρυτάνεις έχουν κάνει εκκλήσεις προς τους φοιτητές να σταματήσουν τις καταλήψεις. Το μεν Υπουργείο κατά τη… συνηθισμένη του τακτική απειλεί τους φοιτητές ότι θα χάσουν την εξεταστική και το εξάμηνο αν συνεχίσουν, ενώ η Σύνοδος των Πρυτάνεων, κινούμενη σε πιο λογικά πλαίσια, έχει επανειλημμένα τονίσει, ότι ο αγώνας για την αλλαγή του Νόμου-πλαισίου πρέπει να γίνει με τις Σχολές ανοιχτές.

Στην ίδια λογική κινείται τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ (που πρόσκειται στην αξιωματική Αντιπολίτευση), που ζητούν να γίνει διάλογος με ανοιχτά Πανεπιστήμια.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ…
Η… επιδημία των καταλήψεων πέρασε για τα καλά πλέον και στα σχολεία της Ηπείρου. Έως και χθες, 10 Γυμνάσια και Λύκεια στα Γιάννινα τελούσαν υπό κατάληψη, με τους μαθητές να αντιδρούν έντονα στην απαξίωση της Παιδείας και κυρίως στο γεγονός, ότι ακόμη δεν έχουν φθάσει στα σχολεία τα βιβλία, με αποτέλεσμα να κάνουν μάθημα από φωτοτυπίες και dvd.

«Και όλα αυτά γίνονται, την ώρα που τα οικονομικά μέτρα έχουν πλήξει τις οικογένειές μας και δεν μπορούν να πληρώνουν, πέραν των συνεχών φόρων και τα φροντιστήρια» έλεγαν χθες πολλοί μαθητές στα Γιάννινα.

ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ!
Στο μεταξύ, με εγκύκλιο το Υπουργείο Παιδείας προειδοποιεί, ότι θα γίνουν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες τα μαθήματα αναπλήρωσης των χαμένων ωρών, λόγω των καταλήψεων! Παράλληλα, θα μπει «ψαλίδι» στις σχολικές εκδρομές και θα προστεθούν επιπλέον διδακτικές ώρες μετά την ολοκλήρωση του ημερησίου προγράμματος. Το Υπουργείο Παιδείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρατείνει το διδακτικό έτος, εφόσον η ύλη δεν μπορεί να καλυφθεί με τους παραπάνω τρόπους!

Πηγή: "Πρωινός Λόγος" της Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: