Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Το πιο δύσκολο φθινόπωρο θα περάσει φέτος η Ήπειρος

Στην πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων ετών βρίσκεται η αγορά στην Ήπειρο, αφού ούτε στις θερινές εκπτώσεις, που ολοκληρώνονται την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, κατάφερε να ανακάμψει. Παράλληλα, τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου» θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τη συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων, αυξάνοντας ραγδαία τα «λουκέτα» και την ανεργία. Οι καταστηματάρχες δεν βλέπουν «φως στο τούνελ» της κρίσης, από τη στιγμή μάλιστα που η Κυβέρνηση στρέφεται συνεχώς σε αυτούς για να αντλήσει έσοδα. Η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους της Ηπείρου είναι μειωμένη έως και 40% την περίοδο των εκπτώσεων και αυτό παρά τις προσφορές των καταστημάτων, που αγγίζουν και το 70%! Δυστυχώς πολλά από αυτά εξακολουθούν να μην βγάζουν ούτε τα έξοδά τους. Πώς θα μπορέσουν άραγε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του «Μεσοπρόθεσμου»;


ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ…
«Δυστυχώς, αυτό που περιμένει η αγορά πλέον είναι κλεισίματα και ανεργία!» τόνισε χθες στον «Π.Λ.» ο Δημήτρης Μπαράτσας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. Προς επίρρωση των ισχυρισμών αυτών, σύμφωνα με έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ, μέχρι το τέλος του έτους περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν (!), με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι 134.000 άνθρωποι!
Παράλληλα, οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπουν ότι 2 στις 10 επιχειρήσεις (περίπου 180.000 εταιρείες) θα κλείσουν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012, κάτι που, αν συμβεί, σημαίνει ότι θα χαθούν επιπλέον 250.000 θέσεις εργασίας!

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
Ήδη, το πρώτο εξάμηνο του έτους χάθηκαν 88.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας «λουκέτων» σε επιχειρήσεις. Η εικόνα στους εμπορικούς δρόμους των Ιωαννίνων είναι πολύ διαφορετική συγκριτικά με λίγα χρόνια πριν. Πλέον πολλά καταστήματα σε θέσεις- «φιλέτα» μένουν ξενοίκιαστα, ενώ κάποια άλλα που ανοίγουν, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και κλείνουν μετά από μικρό χρονικό διάστημα.

Εν όψει και των νέων φορολογικών μέτρων, που θα εφαρμοστούν από τις αρχές Σεπτέμβρη, το κλίμα στην αγορά της Ηπείρου είναι εντελώς απαισιόδοξο. Το κακό είναι ότι οι καταστηματάρχες δεν βλέπουν την Κυβέρνηση να κάνει κινήσεις αλλαγής του κλίματος και τόνωσης της αγοράς. Δεν ενισχύει τη ρευστότητα, δεν δίνει κίνητρα στους καταναλωτές και επιμένει σε μια τακτική που οδηγεί, μαθηματικά, σε αδιέξοδο.

«Δεν βλέπω αναπτυξιακό σχέδιο από την Κυβέρνηση. Και τα νέα φορολογικά μέτρα είναι μια επανάληψη των παλαιών και αποτυχημένων συνταγών» σημείωσε ο κ. Μπαράτσας.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ…
Πάντως, οι  καταστηματάρχες επιμένουν και ζητούν από την Κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή φορολογικές ελαφρύνσεις, αφού, όπως υποστηρίζουν, μόνο έτσι θα υπάρξει ελπίδα ανάκαμψης. «Στόχος της Κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, η οποία διατηρεί και το μεγαλύτερο μέρος της απασχόλησης στη χώρα» αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε χθεσινή ανακοίνωσή της.

Αμέσως μετά τα πρώτα «ραβασάκια» που θα έρθουν στους καταστηματάρχες εντός του Σεπτεμβρίου, αναμένονται μέχρι τέλος του έτους άλλα 7 σημειώματα πληρωμής ειδικών και έκτακτων φόρων! Αυτά θα προστεθούν στους ετήσιους φόρους, τα τέλη και τις εισφορές κάθε Μικρομεσαίας επιχείρησης, σφίγγοντας και άλλο τη «θηλιά στο λαιμό» ιδιοκτητών και εργαζομένων.

ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ…
Ακόμη ένας «πονοκέφαλος» για την αγορά είναι το παρεμπόριο, που οργιάζει και στην Ήπειρο. Τα χαμένα έσοδα για το Κράτος υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ ετησίως (!), για αυτό, αν και καθυστερημένα, ο Υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προχωρεί σε νομοθετική ρύθμιση που θα συμβάλει στην πάταξη του συγκεκριμένου φαινομένου.  


Σύμφωνα με τη ρύθμιση, που ανακοινώθηκε χθες από τον ίδιο τον Υπουργό, προβλέπεται να ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό και αρμοδιότητες οι Φορείς που καταβάλλουν προσπάθειες για την πάταξη του παρεμπορίου, ενώ θα προβλέπεται -μεταξύ άλλων- η πρόσληψη ιδιωτών από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τα Επιμελητήρια.

Υπενθυμίζεται, ότι εδώ και περίπου 2 μήνες είναι σε ισχύ το μέτρο καταστροφής των προϊόντων παρεμπορίου με τη χρήση ειδικού σπρέι.

Πηγή: "Πρωινός Λόγος" της Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: