Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Συνεργασία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας ή ακόμα και κοινό νομοθέτημα για τους Συνεταιρισμούς ζήτησε ο βουλευτής Θανάσης Οικονόμου στη Βουλή.


Επιφυλάξεις καθώς και σημαντικές προτάσεις κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς και αστικούς συνεταιρισμούς στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, στο πλαίσιο και της ανακήρυξης του 2012 από τον ΟΗΕ ως «Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών». Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο Θανάσης Οικονόμου, αφού αναφέρθηκε στα θετικά σημεία του νομοσχεδίου - όπως η κατάργηση των συνεταιρισμών σφραγίδας, η άμεση ψηφοφορία αντί της διαπλοκής των αντιπροσώπων, η κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, η απεμπλοκή από τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό, η παρέμβαση για την κοινωνική επιχειρηματικότητα-  εστίασε στο διαχρονικό έλλειμμα της ελληνικής νομοθεσίας γι’ αυτό που είναι οι συνεταιρισμοί στον υπόλοιπο κόσμο. Έλλειμμα που δημιουργεί χάσμα τόσο μεταξύ  κοινωνικής επιχειρηματικότητας και συνεταιριστικής παραγωγής, όσο και μεταξύ παραγωγικών και καταναλωτικών συνεταιρισμών.


Επεσήμανε ασφαλώς ότι αυτό δεν συμβαίνει εξ’ υπαιτιότητας του ενός ή του άλλου υπουργείου, ωστόσο ζήτησε από τον κ. Σκανδαλίδη με αφορμή και το ν/σ του Υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική επιχειρηματικότητα να έρθει σε συνεννόηση με τον κ. Κουτρουμάνη ώστε και στα 2 νομοσχέδια να προβλέπονται οι συνεταιρισμοί συνεργασίας με τη μορφή που έχουν διεθνώς.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχω την αίσθηση ότι το νομοσχέδιο αγνοεί ή ακόμη και σταματά την εφαρμογή των Διεθνών Αρχών του Συνεταιριστικού Κινήματος. Είναι θεμελιώδες να περιλαμβάνονται και να κωδικοποιούνται σε ξεχωριστό άρθρο οι Διεθνείς Συνεταιριστικές Αρχές, γιατί θα επιφέρει τεράστια ζύμωση και διαπαιδαγώγηση στην κοινωνία, αλλά και εμπέδωση των Αρχών από τους ίδιους τους συνεταιριστές».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η σταθερότητα στην τιμή της συνεταιριστικής μερίδας, η οικονομική συμμετοχή των μελών στη διανομή των κερδών ανάλογη της συνεισφοράς και όχι των μερίδων, η θεσμοθέτηση κοινών και αδιαίρετων ταμείων, η ανοιχτή ένταξη μελών, όπως εφαρμόζονται διεθνώς έχουν οδηγήσει τη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα σε υποδειγματική ευρωστία.

Και όχι μόνο. Η μη ύπαρξη αυτών των αρχών, οδηγεί την επιχείρηση από συνεταιριστική σε κεφαλαιακή, όπως συμβαίνει αναγκαστικά τώρα με τον παρόν νομοσχέδιο. «Οι συνεταιρισμοί είναι βασικό ανάχωμα στη φτώχεια, την ανεργία. Τονώνουν την πρωτογενή παραγωγή και εξισορροπούν την τιμή στο ράφι. Είναι οι συνεργατικές επιχειρήσεις που πρέπει να επιβιώσουν, και όχι οι ιδιότυπες Α.Ε.» τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναρωτήθηκε «ποιο είναι το όφελος στον παραγωγό και τον καταναλωτή όταν ο παραγωγικός συνεταιρισμός πωλεί τα προϊόντα του μέσω της εμπορίας και της ολιγοπωλιακής διακίνησης; Γιατί δεν συνδέονται η συνεταιριστική παραγωγική δράση με την καταναλωτική δράση;».

Ο Θανάσης Οικονόμου ολοκλήρωσε την παρέμβαση του επαναλαμβάνοντας την έκκληση για συνεργασία των 2 υπουργείων. «Αυτό το νομοθετικό κενό αντιμετωπίστε το κοινά τα δύο Υπουργεία. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι οι συνεταιρισμοί και η εμπέδωση της ιδέας του συνεργατισμού μπορούν να προσφέρουν σημαντικά σε μία κοινωνία που βιώνει μία τεράστια δοκιμασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: