Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Διεθνή: Η 19χρονη που έγινε εκτελεστής του Καντάφι

Την πήραν με την βία από την καρκινοπαθή μητέρα της και την στρατολόγησαν σε γυναικεία μονάδα ταξιαρχίας του καθεστώτος Καντάφι, δίνοντάς της εντολή να σκοτώνει αντικαθεστωτικούς, όταν άρχισε η εξέγερση στην Λιβύη. Η 19χρονη Νισρίν βρίσκεται ξαπλωμένη σκεπασμένη με μία κουβέρτα και στην πόρτα στέκεται ένας φρουρός. Φαίνεται ευάλωτη και νεότερη από την ηλικία της. Εχει λεπτά χαρακτηριστικά, πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς, μεγάλα καφέ μάτια και γεμάτα χείλη.

Μιλά διστακτικά, με συχνές παύσεις, χωρίς να μπορεί να αποδώσει με λόγια τις σκέψεις της και τα συναισθήματά της, όσο την "κυνηγούν" οι εικόνες από όσα έκανε και έχουν στοιχειώσει σαν κατάρα το μυαλό της.

"Ενας από αυτούς είχε μούσι, κάπως έτσι", είπε η 19χρονη δείχνοντας με τα χέρια της το σχήμα του γύρω από το στόμα της, ανακαλώντας στην μνήμη της το πρόσωπο ενός νεαρού τον οποίο εκτέλεσε.

Η Νισρίν έγινε εκτελεστής των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι στην Λιβύη. Ομολόγησε ότι σκότωσε 11 επαναστάτες, όλοι κρατούμενοι του καθεστώτος. Το CNN δεν αποκαλύπτει το πλήρες όνομα της Νισρίν εξαιτίας της εμπειρίας της στην γυναικεία ταξιαρχία του Καντάφι.

"Εφερναν μέσα έναν άνθρωπο και έλεγαν πυροβολήστε τον", δήλωσε χαμηλόφωνα η 19χρονη και τα λόγια της πάγωναν. Εμεινε σιωπηλή καθώς γύρισε πίσω σε αυτές τις τρομακτικές στιγμές. "Εστρεψα το κεφάλι μου και πυροβόλησα. Είδα το αίμα να κυλά", συνέχισε η Νισρίν.

Την χώρισαν με την βία από τη μητέρα της
Η Νισρίν ήταν μέλος της γυναικείας μονάδας της εθνοφρουράς του Καντάφι. Δήλωσε ότι ο επικεφαλής της μονάδας, ένας οικογενειακός φίλος την άρπαξε με την βία από την μητέρα της που έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Εκπαιδεύτηκε να χειρίζεται όπλα και στην συνέχεια κρατήθηκε από τον διοικητή της στο αρχηγείο της 77ης Ταξιαρχίας, δίπλα στο συγκρότημα Μπαμπ Αλ Αζίζια του Καντάφι.

Εκείνη και 100 ακόμη γυναίκες, που απάρτιζαν την μονάδα της, κρατούνταν απομονωμένες από τις οικογένειές τους.

Μερικές από αυτός ήταν ένθερμες οπαδοί του καθεστώτος. Εκείνη είπε ότι δεν ήταν, αλλά ότι δεν είχε την δυνατότητα να φύγει.

"Ηρθε ο αδελφός μου και προσπάθησε να με βγάλει από κει", είπε η Νασρίν, αλλά απειλήθηκε και του είπαν να αποχωρήσει.

Όταν άρχισε η επανάσταση τον Φεβρουάριο, η 19χρονη είπε ότι η ηγέτις τους την κάλσε να δει τον διοικητή της 77ης Ταξιαρχίας. Εκείνος την βίασε.

"Ούρλιαξα", είπε. Αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Κλήθηκε άλλες δύο φορές και βιάστηκε από άλλους δύο διοικητές. Η επικεφαλής της της είπε ότι θα έπρεπε να το ανεχθεί.

Η Νασρίν δήλωσε ότι όλες οι γυναίκες στην μονάδα βιάζονταν, αλλά τους απαγορευόταν να πουν το παραμικρό.

"Σκότωσέ τους, αλλιώς θα σε σκοτώσουμε"
Όταν οι επαναστάτες έφτασαν κοντά στην Τρίπολη, εκείνη και άλλες δύο νεαρές τοποθετήθηκαν στην γειτονιά Μπουσαλίμ, όπου διεξαγόταν μία από τις σκληρότερες μάχες. Εκεί της ανατέθηκε να γίνει εκτελεστής.

"Υπήρχε κάποιος σε κάθε πλευρά μου και ένας πίσω μου και έλεγαν ότι αν δεν πυροβολήσεις, θα πυροβολήσουμε εσένα", πρόσθεσε η νεαρή.

"Ηταν όλοι τόσο νέοι", δήλωσε για τα θύματά της προτού σιωπήσει ξανά.Δραπέτευσε πηδώντας από το παράθυρο του δευτέρου ορόφου κτηρίου την ώρα που ξέσπασε μάχη πίσω της. Την έπιασαν επαναστάτες και την οδήγησαν στο νοσοκομείο.

Αν και οι επαναστάτες σχεδιάζουν να την προσάγουν σε δίκη, αρκετοί είναι αυτοί που την λυπούνται, όπως και το προσωπικό του νοσοκομείου.

"Προσπαθεί να κοιμάται για να ξεφεύγει από την πραγματικότητα"
Μία εκ των γιατρών δήλωσε ότι έμεινε άφωνη ακούγοντας την ιστορία της.

"Όταν την είδα, έμοιαζε με παιδί. Το πρόσωπό της ήταν τόσο νεανικό, αθώο, εντελώς αθώο", είπε η γιατρός. "Εχασε την ζωή της. Δυστυχώς χειραγωγήθηκε από τις δυνάμεις του Καντάφι. Ο Καντάφι μας χειραγωγούσε όλους", πρόσθεσε η γιατρός.

Όπως είπε η γιατρός, από την Νασρίν έκλεψαν τα πάντα: την αξιοπρέπεια, την οικογένειά της και την μετέτρεψαν σε δολοφόνο.

"Είναι συνεχώς σιωπηλή. Την παρακολουθώ στενά, προσπαθεί να κοιμάται συνεχώς για να ξεφεύγει από την πραγματικότητα. Αλλά δεν υπάρχει διαφυγή", λέει η γιατρός.

Η μητέρα της Νισρίν βρίσκεται στην Τυνησία για θεραπεία από τον καρκίνο. Η 19χρονη δήλωσε ότι μίλησε μαζί της και της είπε τα πάντα.

Ο πατέρας της δεν ξέρει. Η οικογένεια φοβάται ότι είναι πολύ άρρωστος για να αντέξει αυτά τα νέα.
"Θέλω να πάω σπίτι μου, θέλω την μητέρα μου", δήλωσε κλαίγοντας η Νισρίν.



Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: