Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Τα νέα καραβάκια θα βοηθήσουν τον τουρισμό μας...

«Η ύπαρξη τριών καραβιών στη λίμνη Παμβώτιδα και άλλων τριών στον Αχέροντα θα ενισχύσει τον τουρισμό μας» λένε πολλοί Ηπειρώτες, με αφορμή την πρόσφατη χορήγηση νέων αδειών για πλοιάρια από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Σε μια εποχή που πρέπει όλοι να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στον τουριστικό τομέα, η Λίμνη και βεβαίως το Νησάκι, αποτελούν τη «βιτρίνα» των Ιωαννίνων. Για αυτό και η πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κινείται στη σωστή βάση. Με τις νέες άδειες, τα καραβάκια στην Παμβώτιδα θα γίνουν 16, από 13 που είναι τώρα. Μάλιστα, όπως αποφασίστηκε στο προχθεσινό Συμβούλιο, θα νέοι πλόες από το Μώλο στο Πέραμα, κάτι που θα αυξήσει την τουριστική κίνηση και στην συγκεκριμένη περιοχή.  «Όλα  τα δρομολόγια θα εκτελούνται με τα προγράμματα που θα εκδίδει η Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας. Η αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου είναι εκείνη που κατοχυρώνει τη Λίμνη» είπε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης.

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παράλληλα, μεγάλη έμφαση πρέπει να δώσει η Περιφέρεια Ηπείρου στους ρύπους που εκπέμπουν τα υπάρχοντα καραβάκια. Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, «υπάρχουν δύο τρόποι να βοηθήσουμε: Ή να αλλάξουν σκάφη, ή μηχανές. Για το σκοπό αυτό πρέπει να ζητηθεί η δημιουργία ειδικού καθεστώτος μέσω του ΕΣΠΑ,  ώστε  να επιδοτηθούν οι ιδιοκτήτες τους για αλλαγή μηχανών».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Αντιπεριφερειάρχης και αρμόδιος για θέματα Μεταφορών Γ. Καραμπίνας τόνισε, ότι για τη Λίμνη των Ιωαννίνων, ζητήθηκε η άποψη του Φορέα Διαχείρισης και του Δήμου Ιωαννιτών, με τον πρώτο να παραπέμπει σε προηγούμενη αρνητική του θέση και με τον δεύτερο να μην εκφράζει θέση, επικαλούμενος αναρμοδιότητα!

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ…
Υπενθυμίζεται, ότι το Σωματείο Λεμβούχων της Νήσου ήταν ανέκαθεν αντίθετο στην χορήγηση νέων αδειών. Τώρα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να διαχειρίζεται το ίδιο τις αιτήσεις για τις νέες άδειες, κάτι που βέβαια δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει. «Ζούμε σε ελεύθερη οικονομία και θα πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στην εργασία. Όλα τα επαγγέλματα πλέον απελευθερώνονται και δεν θα υπάρχουν …οικογενειακές συντεχνίες» λένε Γιαννιώτες. Μάλιστα, προτείνουν να εντατικοποιηθούν τα δρομολόγια προς το Νησάκι, αλλά και να γίνεται πιο συχνά (γιατί όχι και καθημερινά;) τουριστικός γύρος της Λίμνης, η οποία αποτελεί μια σήμα «κατατεθέν» των Ιωαννίνων. Τόσο οι λεμβούχοι, όσο και οι επιχειρηματίες του Νησιού θα πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να κοιτάξουν πώς θα αναπτυχθεί όλη η περιοχή και πώς θα την προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι τουρίστες. Για αυτό και μπροστά στην ανάπτυξη της πόλης και των ιδίων, δεν χωρούν μικροπολιτικές και σκοπιμότητες.

Μαζί με τις άδειες για νέα καραβάκια στην Παμβώτιδα, το Περιφερειακό Συμβούλιο χορήγησε τρεις ακόμη άδειες για καραβάκια στον ποταμό Αχέροντα. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου, οι τοπικοί Φορείς είναι σύμφωνοι στην αύξηση των αδειών. Τέλος, με ανακοίνωσή της η παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», με επικεφαλής τον Γ. Παπαδημητρίου, σημειώνει, ότι ο προσδιορισμός του αριθμού των νέων αδειών έγινε με αυθαίρετο τρόπο, «χωρίς την παραμικρή οικονομική μελέτη, χωρίς στατιστικά στοιχεία και δεδομένα για τον αριθμό των επιβατών».

Πηγή: "Πρωινός Λόγος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: