Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Κλείνουν τα Κ.Π.Ε. Φιλιππιάδας και Φιλιατών

Στο «βωμό» των περικοπών θυσιάζει η «πράσινη» κυβέρνηση την περιβαλλοντική εκπαίδευση, βάζοντας λουκέτο στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, με απόφασή της 22 Ιουλίου, η αναπληρωτής Υπουργός υγείας κ. Φωτεινή Γεννηματά, αναστέλλει τη λειτουργία Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και τα «δικά μας», ΚΠΕ Φιλιππιάδας Πρεβέζης, που λειτουργεί στη λίμνη Ζηρού αλλά και το ΚΠΕ Φιλιατών που λειτουργεί στη Βρυσέλλα.Συγκεκριμένα, στην με τη Αρ.Πρωτ. 83688/Γ7 απόφαση του, το υπουργείου Παιδείας αποφασίζει «την αναστολή της λειτουργίας λόγω οργανωτικών αδυναμιών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εγκύκλιος και των δυο παραπάνω Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Ήπειρο.

Η απόφαση του υπουργείο αποτελεί «ισχυρό πλήγμα» για τις τοπικές κοινωνίες της Φιλιππιάδας και των Φιλιατών, καθώς από την αρχή της λειτουργίας τους επέδειξαν σημαντικό περιβαλλοντικό έργο.Το ΚΠΕ Φιλιππιάδας λειτουργεί από το 2009 στα ανακαινισμένα κτήρια της πρώην παιδούπολης Ζηρού και πραγματικά στο σύντομο διάστημα λειτουργίας του αναδείχτηκε σ' ένα από τα πλέον παραγωγικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας. Αυτό βέβαια χάρη στην πανέμορφη θέση του αλλά κυρίως στις φιλότιμες προσπάθειες του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Γι' αυτό και δημιουργούνται μεγάλα ερωτηματικά για την απόφαση της υπουργού και δεν απομένει παρά να διευκρινιστούν ποιες είναι οι οργανωτικές αδυναμίες που οδηγούν στην αναστολή της λειτουργίας του.

Από την άλλη πλευρά και το κλείσιμο του ΚΠΕ Φιλιατών έρχεται να υποβαθμίσει ακόμη μια φορά τη Θεσπρωτία και η οποία δε διαθέτει άλλο ΚΠΕ εκτός από αυτό που λειτουργούσε ως τώρα στο χωριό Βρυσέλλα.Τη χρονιά που μας πέρασε το ΚΠΕ Φιλιατών αν και ήταν στελεχωμένο με ένα μόνο πρόσωπο, επέδειξε αξιόλογη δράση και μάλιστα όχι μόνο στα στενά πλαίσια των σχολείων της περιοχής μας.

Παρέμβαση Καχριμάνη
Την λειτουργία όλων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούσαν στην Ήπειρο μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2010-2011 και κατά το νέο, ζητά με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχουν να επιδείξουν αξιοζήλευτη δραστηριότητα ειδικά στην Ήπειρο, η οποία στηρίζει το μέλλον της στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Αναφέρει επίσης ότι έχουν παράσχει ουσιαστική περιβαλλοντική εκπαίδευση σε χιλιάδες μαθητές, ενώ για την ανακαίνιση ή συντήρηση διδακτηρίων έχουν δαπανηθεί ιδιαίτερα σημαντικά χρηματικά ποσά.

Βίκυ Κώστα (Δημοσιογράφος)
Εφημερίδα: "Πρωινά Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: