Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Η Ελλάδα που αντιστέκεται-Μεσογειακά Βραβεία...


Τελικά ο πολιτισμός είναι αυτό που μένει όταν όλα έχουν χαθεί... Υπάρχει πραγματικά και μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα που αντιστέκεται. Για 5 ολόκληρες μέρες η καρδιά της Ελλάδας χτύπησε στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, τη Λάρισα. Η Λάρισα κατάφερε να γίνει «η πόλις-κράτος υποδοχής» 205 ποιητών από 65 χώρες του κόσμου. Το πενθήμερο Συνέδριο ήταν μια πραγματικά παγκόσμια συνάντηση ποιητών και, γενικά, χρηστών της γλώσσας και του λόγου. Ένα ευγενικό όραμα του πολυβραβευμένου ποιητή και διακεκριμένου γιατρού Ειδικού Παθολόγου κ. Δημήτρη Κρανιώτη. Ο κ. Κρανιώτης απέδειξε ότι όταν επιθυμούμε κάτι πολύ, το πραγματοποιούμε. Και έτσι, πιστός σε ό,τι προανήγγειλε 3 χρόνια πριν στο Συνέδριο της Θάσου, έδωσε μορφή και σάρκα στο όραμά του και, μάλιστα, μέσα σε τόσο δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα μας οικονομικές αλλά και κρίσης αξιών πέτυχε ο θεσμός αυτός, ο οποίος πραγματοποιείται από το 1969 σε όλες τις χώρες του κόσμου, να έρθει και στην πατρίδα μας, την Ελλάδα. 
Το ΜΠΡΑΒΟ είναι λίγο για να εκφράσει αυτήν την υπερπροσπάθεια, που σαφώς στηρίχτηκε σε καλές δημόσιες σχέσεις από μέρους του προς τους ξένους. Το ΕΥΓΕ θα ήταν, ίσως, πιο περιεκτικό να στεφανώσει την όλη προσπάθεια. 

Εύχομαι η Ελλάδα να κατορθώσει να ξαναφέρει το θεσμό αυτόν κοντά της, ακόμα μια φορά. Σε 2 χρόνια από τώρα, το 2013, το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αυστραλία. Ευχαριστώ τον κ. Κρανιώτη που ήταν ένας πρεσβευτής ειρήνης, αδελφοποίησης αλλά και ζωντανής διαφήμισης για την πατρίδα μας σε όλους αυτούς τους ξένους ποιητές που ήρθαν από όλες τις χώρες. 

Τελικά, ο πολιτισμός είναι αυτό που μένει όταν όλα έχουν χαθεί.
 
Με εκτίμηση,
Από την ποιήτρια της Θάσου
Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου


ΥΓ: Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών στη Λάρισα, που τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Παιδείας, αναφέρθηκε ως σημαντική είδηση στο Δελτίο Ειδήσεων της ΝΕΤ. 

Σχετικό link: http://www.youtube.com/watch?v=_7DLVkN_Tck

Αναδημοσίευση από:  
http://www.k-tipos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: