Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Σε ουσιαστική αναστολή της πολιτιστικής του δράσης αναγκάζεται το δραστήριο Κατσάρειο Ίδρυμα.

Πολύς κόσμος νομίζει ότι το κληροδότημα έχει ρευστό στη διάθεσή του και μπορεί να ικανοποιεί ανά πάσα στιγμή τις ανάγκες του. Δεν είναι έτσι. Τα Αγαθοεργά Καταστήματα που διαχειρίζονται το συγκεκριμένο κληροδότημα δεν έχουν περιουσία σε ρευστό. Αντιθέτως διαθέτουν ακίνητα και μετοχές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα έχει πάψει να δίνει μέρισμα στους μετόχους της εδώ και τρία χρόνια. Είναι μία συνέπεια του νόμου ενίσχυσης των τραπεζών με 28 δις επί Νέας Δημοκρατίας και με βάση τον οποίο οι τράπεζες μπορούν να μην δίνουν μέρισμα αν δεν υπάρχουν επαρκή αποθέματα χρημάτων. Στα αγαθοεργά αντιμετώπισαν πρόβλημα ακόμη και πληρωμής του προσωπικού για το μήνα Αύγουστο το οποίο λύθηκε με έναν άτυπο έρανο στις εκκλησίες και τα έσοδά τους. Ούτε όμως η ακίνητη περιουσία εξασφαλίζει έσοδα στα κληροδοτήματα. Τα ενοίκια έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 30%, ενώ λόγω της κρίσης κάποια μισθώματα δεν καταβάλλονται καν. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το Κατσάρειο αδυνατεί να βρει τις 100.000 ευρώ με τα οποία διοργάνωνε εκθέσεις, συναυλίες κ.λπ. στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος στην Ακαδημία. Υπενθυμίζουμε ότι όλες οι συναυλίες ήταν δωρεάν για το κοινό το οποίο είχε αγκαλιάσει τις εκδηλώσεις του Κατσάρειου. Ιδίως στην περίοδο της προηγούμενης δημοτικής αρχής όταν το Πνευματικό Κέντρο είχε καταργηθεί στην πράξη, το Κατσάρειο ήταν ο στυλοβάτης των πολιτιστικών δρώμενων στην περιοχή.
Αναζητούνται τρόποι
Η αίθουσα στην Ακαδημία θα συνεχίσει φυσικά να λειτουργεί, φιλοξενώντας όμως παραστάσεις άλλων φορέων. Το ίδιο το Κατσάρειο θα προσπαθήσει με εναλλακτικούς τρόπους και με το ελάχιστο δυνατό κόστος να κάνει όσες εκδηλώσεις μπορεί. Θα αναζητηθούν ακόμη και χορηγίες από την Εθνική Τράπεζα, αλλά οι εποχές είναι πολύ δύσκολες και δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. 

Πάντα σε υψηλό επίπεδο
Οι εκδηλώσεις του Κατσάρειου υπήρξαν πάντα εκλεκτικές και σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Στην αίθουσα της Ακαδημίας φιλοξενήθηκε η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μουσικά σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε σαφής προσανατολισμός στην κλασική μουσική, αλλά είδαμε επίσης σημαντικές συναυλίες τζαζ ακόμη και ροκ. Έτσι το κοινό μπόρεσε να απολαύει μία μεγάλη γκάμα μουσικών όπως ο Σταύρος Λάντσιας, ο Παναγιώτης Γώγος, ο Gerhard Reichenbach και πολλοί άλλοι. Στην Ακαδημία λειτουργούσε και εκθεσιακός χώρος στον οποίο διοργανώθηκαν επίσης εκθέσεις σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Απόστολος Τσιρογιάννης, ο Άρης Λιάκος, ο Γιώργος Τσιούρης, ο Γιώργος Χουλιαράς, ο Κυριάκος Ρόκκος, ο Βασίλης Καζάκος και άλλοι. 

Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών

Δεν υπάρχουν σχόλια: