Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ξεκίνησε το B΄ Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, που διεξάγεται στα Γιάννενα

Xαιρετισμός του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Οικονόμου:
"Κύριε Πρόεδρε, Ξενιτεμένα μας Αδέλφια , κυρίες  και κύριοι,
Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στην Πατρίδα σας.Για μένα αυτός  ο πηγαίος και αυθόρμητος χαιρετισμός που κλήθηκα να απευθύνω σήμερα δεν είναι μια τυπική υποχρέωση. Και δεν είναι τυπική  υποχρέωση γιατί ως εκπρόσωπος της κορυφαίας τριτοβάθμιας οργάνωσης των αποδήμων Ηπειρωτών απευθύνομαι σε σας τους Ηπειρώτες της διασποράς , σ΄ ένα από τα πιο ζωντανά αλλά και ελπιδοφόρα κομμάτια της Ηπείρου.

Απευθύνομαι σε όλους εσάς που σήμερα έρχεστε με τον τρόπος σας να δηλώσετε παρών στον αγώνα που κάνουμε για την Ήπειρο του αύριο.
Σε λίγους μήνες η Πανηπειρωτική κλείνει 75 χρόνια ζωής και δράσης. Σε λίγους μήνες  συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση αυτής της ηρωϊκής πόλης, της πόλης των θρύλων και των παραδόσεων , αλλά και του πνεύματος. Και είναι αυτοί οι δύο σταθμοί μια τεράστια ευκαιρία για να υψώσουμε τις φωνές μας,
να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας ώστε να αντεπεξέλθουμε  στη δύσκολη συγκυρία που  ζούμε. Μια κατάσταση που γίνεται σφιχτή θηλιά στο λαιμό του τόπου μας  ο οποίος όμως  στατιστικά και πριν την οικονομική κρίση θεωρούνταν η πιο φτωχή περιοχή της Ευρώπης.
Όσοι ζουν μόνιμα εδώ , εσείς ως πολίτες του κόσμου και μείς από το δικό μας  μετερίζι - γιατί η Πανηπειρωτική , είναι μετερίζι αγώνα- σήμερα στη νέα εποχή πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με ένα και μόνο σκοπό: την προκοπή του τόπου μας, την ανάπτυξη της πατρίδας μας , αλλά με απόλυτο σεβασμό στο συγκριτικό της πλεονέκτημα που είναι το φυσικό της περιβάλλον. Την διαρκή επικοινωνία όλων μας ώστε να κρατήσουμε όρθιο τον πολιτισμό μας, τις αρχές και τις αξίες μας, τη γλώσσα μας , τα ήθη και έθιμά μας  την μουσική μας  ,την ίδια την ιστορία μας.
Τον δρόμο έχουν ανοίξει εδώ και δεκάδες χρόνια πριν οι προγονοί σας και οι προγονοί μας από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μέχρι τη Νίζνα της Ουκρανίας με  τις ευεργεσίες τους. Οι εθνικοί μας Ευεργέτες προσηλωμένοι στις μεγάλες κοινωνικές και ηθικές αρετές σκόρπισαν παντού το λεπτό άρωμα της ευεργεσίας και τίμησαν μες το έργο τους και με την προσφορά τους , τον εαυτό τους , την πατρίδα τους , ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Υπάρχουν τα χνάρια. Υπάρχει το νήμα που μας δένει στον ιστό της  μάνας γης.
Γι άυτό  έχουμε χρέος να στήσουμε νέες γέφυρες .Έχουμε καθήκον να καταστήσουμε την πατρίδα μας την Ήπειρο παρούσα σε κάθε εκδήλωση κάθε Ηπειρώτη όπου και αν βρίσκεται. Να διδάξουμε στα νέα παιδιά , στους αποδήμους τρίτης και τέταρτης γενιάς την γλώσσα μας , την ιστορία μας , έτσι ώστε να γίνουν κοινωνοί των ηθών και εθίμων της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Και αυτή πρέπει να είναι η πιο μεγάλη μάχη. Και αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί τώρα που όλα αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς. Εμείς ως Πανηπειρωτική έχουμε όλη την καλή διάθεση, έχουμε καθήκον θα έλεγα να λειτουργήσουμε ως ένας διαφορετικός πυλώνας επικοινωνίας, αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει  στην πρόοδο και  προκοπή της πατρίδας.
Αγωνιζόμαστε έτσι ώστε πολύ σύντομα να είμαστε σε θέση μέσω μιας νέας μορφής επικοινωνίας που είναι η  ηλεκτρονική εφημερίδα να φέρουμε  όλους τους Ηπειρώτες και κυρίως τους απόδημους  πιο κοντά στην ιστορία, τον πολιτισμό τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.  Να έχουμε και τις δικές σας ολοκληρωμένες απόψεις για την πολυπόθητη ανάπτυξη της πατρίδας μας  έτσι ώστε να σταματήσει το επικύνδυνο φαινόμενο της ερημοποίησης της μάνας γής .Να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο όπου  θα μπορούμε με την δική σας στήριξη να προωθήσουν οι παραγωγοί μας τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.
Να αναδείξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που καθόρισαν  την πορεία στο χώρο και τον χρόνο του Ηπειρώτη.
Ξενιτεμένα μας παιδιά,
εμείς ως Πανηπειρωτική -είμαι πλέον στην ευχάριστη θέση να σας  το ανακοινώσω   και επίσημα- ότι πήραμε απόφαση και τροποποιήσαμε το καταστατικό μας , έτσι ώστε οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι σύλλογοί σας  να συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες της Συνομοσπονδίας . να συμμετέχετε δηλαδή ακώλυτα και ισότιμα ως επίτιμα μέλη  με ισχυρή φωνή και λόγο. Αποφασίσαμε να σας ενημερώνουμε για ότι κάνουμε , να ζητάμε τη γνώμη σας, να σας στηρίζουμε με κάθε μέσο και τρόπο στις εκδηλώσεις σας, τις αναζητήσεις σας , να είμαστε εμείς εδώ οι άνθρωποι σας  ακόμη και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιαίτερη σας πατρίδα ή  ακόμη - ακόμη με σας τους ίδιους .
Αυτή τη σχέση ήρθα εδώ να διαλαλήσω, αυτή τη σχέση πρέπει να χτίσουμε. Η Ήπειρος μας χρειάζεται όλους. Και οι Ηπειρώτες όπου και αν ζουν χρειάζονται μια πατρίδα , μια μάνα που θα κρατάει στη ποδιά της όλα τα παιδιά και θα φεγγοβολάει  από χαρά και ικανοποίηση. Μια μάνα που δεν της ταιριάζει να χαμηλώνει  το μαύρο κεφαλομάντηλο για να κρύβει  τον καημό και τα  δάκρυα.
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στο δεύτερο συνέδριό σας και εναγωνίως αναμένουμε τα πορίσματά σας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: